Goed Zoet, Bakken zonder suiker – review

cover-goed-zoet-3d-lowresDeze keer een review van het eerste boek van onze medeblogster Nanne. En ze heeft niet zomaar een eerste boek geschreven, nee ze heeft meteen een bakboek van 237 pagina’s, met 74 (!) recepten geschreven, waarvan 100% suikervrij, 75% lactosevrij, 65% glutenvrij en 0% nep!!!

Ik heb zelf geen baat bij deze review, wel heb ik tijdens de boekpresentatie het boek van Nanne gekregen voor deze blog. Deze review is dan ook geheel mijn persoonlijke mening en “neutraal”. Maar wow wat ben ik enthousiast over het boek! Natuurlijk had ik tijdens de crowdfunding al wat foto’s van pagina’s en baksels voorbij zien komen, maar het boek in gedrukte vorm voor me is nog vele malen geweldiger!

Suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, eivrij en notenvrij

In het bakboek neemt Nanne je mee op een reis door de tijd – ‘expeditie taart’. Niet alleen creëert ze een nostalgische, persoonlijke sfeer door de vele familie kiekjes, ook zijn de recepten een gevolg van haar eigen zoektocht naar zoetigheden die feestelijk én gezond zijn.

IMG_0002

Deze expeditie begon toen Nanne zwanger was en ziek werd, waarbij ze suiker en andere snelle koolhydraten beter kon laten staan. Maar aangezien Nanne gék was op zoete taartjes, ging ze stapsgewijs op zoek naar waardige vervangers. De recepten beginnen alleen suikervrij, daarna wordt de bloem vervangen door volkorenmeel en vervolgens verdwijnen ook de gluten en lactose uit de lekkernijen. Dit alles kun je ook handig terugvinden in de inhoudsopgave waar Nanne bij elk recept werkt met symbolen voor glutenvrij, lactosevrij, eivrij en notenvrij. Bij diverse recepten geeft ze ook de glutenvrije en lactosevrije opties aan, fijn!

Verschillen tussen baksoda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder

IMG_0004

Het boek begint met een overzicht van suiker- en bloemvervangers, met hierbij de plus- en minpunten en hoe je ze kunt gebruiken. Vervolgens de verschillen tussen baksoda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder, gezonde vetten, groentes in zoete baksels en -erg belangrijk voor het oog- natuurlijke versiersels 😀

Chocolade-frambozenfeesttaart

IMG_0025In ‘Stap 1. Lekkernijen met bloem’ is de grootste verrassing een gluten- en notenvrije cottage cheesecake (die van de cover…;-) ). Maar het mooist vind ik de chocolade-frambozenfeesttaart van pagina 60! Maar als ik die ga proberen, dan toch kijken of ik meel in plaats van bloem kan gebruiken 😉

Mojito

In ‘Stap 2. Zoetigheden met volkorenmeel’ staat een keur aan recepten voor tartelettes, van Lemon curd tot Mojito en Piña colada 😀 Ik vind er ook een heerlijk nagerecht in staan: rabarber-gember crumble. Komt ook bovenaan mijn “baklijstje” te staan…IMG_0016_2Bakhart

Oeh en dan ‘Stap 3. Lekkers met haver- en notenmeel’. Hierin staan de meeste recepten. Allemaal suikervrij, glutenvrij, lactosevrij en de meeste ook ei- en notenvrij. Dus ben je al even bezig met gezond en verantwoord bakken, dan kun je meteen hier je bakhart ophalen <3 En mijn favorieten uit deze stap?

De dadel-walnoottaart! Deze heb ik al kunnen proeven tijdens de boeklancering en ga ik zeker ook voor mijn verjaardag binnenkort maken! En het leuke is, dat ik het recept vast met jullie mag delen 😀

IMG_0006

Wat ik ook zeker MOET maken is de cheesecake met pit, woehoe wat ziet die er gezellig lekker uit!!!

IMG_0019_2

Misschien moet ik maar een proeverijtje houden met mijn verjaardag, want ik ben ook erg benieuwd naar de sinaasappel-gembertaart. Hoewel, ik kan nu natuurlijk niet echt goed meer aan biologische sinaasappels komen 🙁

Net als van Nanne’s vriend, is het favoriete toetje van mijn chocomouse. Ik maak deze zelf meestal met avocado, maar ik ga deze met pompoen zeker ook eens maken! Maar dan wel als manlief van huis is, want die houdt niet van pompoen, dus hij mag niet tevoren weten dat dit de basis is 😉

Regenboogtaart

Stap 4. Tussendoortjes en traktaties’ is erg verrassend door het gebruik van doperwten in power bites als extra eiwitbron. Verder hier Nanne’s creatieve variaties op de bekende “ongezonde” tussendoortjes en traktaties als chocolate chip cookies, cookie pops, energierepen, kokosmakronen (jummie!) en ‘decemberlekkernijen’.

Als terechte klapperrrrrr van het boek sluit Nanne de recepten af met een waar meesterwerk: de regenboogtaart. Echt heel gaaf om die eens te maken!!!

IMG_0009

Stap 5. Drankjes’ zie ik meer als een kleine toegift, na het sluitstuk van de avond. Een leuk extraatje.

Glycemische index

Alleen al de titel van stap 6 is briljant gekozen: ‘Zoetstof  tot nadenken’. Hierin geeft Nanne extra informatie over de producten die zij gebruikt en over wat er in je lichaam gebeurt als je suiker eet. Studenten van de opleiding voeding en diëtiek van de Haagse Hogeschool hebben speciaal voor dit hoofdstuk onderzoek gedaan naar de verschillende suikervervangers, bloemvervangers en de glycemische index. Hierbij wordt met name het deel fructose in de producten geteld. Tevens worden er tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel gegeven.

IMG_0023_2Handig! Aan het eind van het boek staat een index op ingrediënt, maar ook een index op alfabetische volgorde van de recepten.

Oké, volgens mij is het wel duidelijk dat ik dus erg blij ben met dit geweldige boek van Nanne, met meer dan prachtige foto’s van de baksels door Saskia Lelieveld! De foto’s alleen zijn al om te smullen.Ik kan Goed Zoet dan ook iedereen aanraden.

Ben je inmiddels overtuigd dat je hem ook graag wilt hebben, kijk dan hier, hier staat een inkijkexemplaar met meer afbeeldingen van het boek… 😀

Dan nu hoogste tijd voor het recept:

Dadel- walnoottaart

Nodig voor ongeveer 20 kleine stukjes:

  • 250 gram dadels
  • 125 gram roomboter of kokosolie
  • 1 eetlepel rijststroop of yaconstroopIMG_0022_2
  • 100 gram walnoten
  • 1 rijstwafel, in kleine stukjes gebroken
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1 ei, geklutst
  • kokosrasp

Bereiding:

  • Snijd de dadels in kleine stukjes
  • Vet een ovenschaal of bakblik in met boter of kokosolie
  • Laat de roomboter of kokosolie samen met de stroop langzaam smelten in een ruime pan  op laag vuur. Voeg de dadels toe en meng goed.
  • Voeg onder voortdurend roeren de walnoten en het ei toe.
  • Laat het mengsel goed warm worden.
  • Giet de helft van het mengsel in de ovenschaal of het bakblik, strooi de stukjes rijstwafel en het chiazaad erover en druk aan met de bolle kant van een lepel.
  • Giet nu ook de tweede helft van het mengsel erbij. Duw weer goed aan, zodat de bovenkant egaal is. Bestrooi de taart met kokos en laat ongeveer twee uur opstijven in de koelkast.
  • Als de taart is afgekoeld kun je er kleine vierkantjes van snijden

Ik zou zeggen bestel het boek voor 23:00 uur, maak de taart alvast en zet morgen als het boek binnen is een lekkere kan thee. Nestel je met alle drie op de bank 😉  Geniet ervan!

 

IMG_0005

 

IMG_0020

IMG_0012                                                

2014-04-28T20:22:57+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

7 Reacties

  1. Susan mei 7, 2014 om 8:36 pm- Antwoorden

    AANVULLING:

    inmiddels heb ik inderdaad de drie (walnootdadel, cheesecake met pit en sinaasappelgember) taarten gemaakt.

    Hier mijn persoonlijke smaak en aanpassingen voor een volgende keer:

    1. met STIP op 1!!! de dadel-walnoottaart, wat een hit! De structuur, de smaak, de combinaties, hmmmm.
    – ik heb bakpapier in de ovenschaal gedaan zodat ik hem hiermee uit de schaal kan halen en makkelijker kan aansnijden.
    – ik heb eerst de bodem van de schaal bestrooid met kokosrasp zodat ook de onderkant niet zo plakt
    – bij de tweede keer maken, had ik geen rijstewafels meer, ik heb toen gepofte quinoa gebruikt… jumjum, heeeerlijke combi 😀

    2. cheesecake met pit
    – misschien ligt het aan het merk kokosolie, maar de volgende keer zou ik meer kokosolie gebruiken voor de vulling zodat deze steviger blijft

    3. sinaasappel-gembercake
    – wauw, heerlijk luchtig!!! Niets meer aan veranderen 😀

    • Miranda augustus 6, 2014 om 2:41 pm- Antwoorden

      Ik heb nu eindelijk de dadelwalnoottaart gemaakt. Die stond al zo lang op mijn wishlist. Elke keer maak ik toch weer de kokoscitroentaart, hihi, die is zo lekker. Ik heb de dadelwalnoottaart niet geheel volgens recept gemaakt, maar zo veel als mogelijk rauw: het ei weggelaten en er gewoon meer kokosolie extra virgine (die door de warmte toch al lekker vloeibaar is) door gedaan. Alles plakt prachtig aan elkaar! De smaak is ook top (heb net een groot stuk genomen, hihi)

  2. Sigrid september 19, 2014 om 5:14 am- Antwoorden

    Prachtige site en bijzonder leerrijk. Woon tijdelijk in Maleisie waar eten een hoofdrol speelt in het leven.
    Walnoot dadel taart wordt niet gebakken -klopt dat? Enkel in koelkast . . ….
    Kokosolie is hier vloeibaar – kan ik die wel gebruiken?
    Waar is dit boek in Nederland te koop?
    Nu al dank voor je reply en alvast happy weekend daar aan de andere kant – lieve groet Sigrid

    • sharon september 19, 2014 om 8:38 am- Antwoorden

      hai! bij de bekende boekwinkels en online 🙂 xx

    • Susan september 23, 2014 om 11:22 am- Antwoorden

      Hoi Sigrid,
      zoals Sharon al zei kun je het boek in verschillende boekwinkels kopen en online. o.a. bij Bol.com Op dit moment is de eerste druk uitverkocht, maar de tweede druk zal snel volgen.
      Heb je hem snel nodig, dan zijn er nog een paar exemplaren via de uitgever te bestellen: http://www.nozelheden.nl/c-2320992/goed-zoet/ , anders wachten tot 15-10 op de 2e druk http://www.bol.com/nl/p/goed-zoet/9200000024674080/

      Het klopt inderdaad dat je de taart niet hoeft te bakken. Hij stijft op in de koelkast. Het is geen probleem dat bij jou de kokosolie vloeibaar is, hoef jij die niet zacht te laten worden. Je moet de taart dan alleen zeker in de koelkast bewaren en niet te lang op je bordje laten liggen. Maar dat zal geen probleem zijn denk ik 😉

      Geniet ervan!

  3. Laura april 16, 2015 om 1:12 pm- Antwoorden

    Ik ben een enthousiast ‘bakker’ van verantwoorde suikervrije taarten en dan stuit je gauw op dezelfde ingrediënten: kokosolie, dadel en noten. Die drie-eenheid is echter nooit teleurstellend. Met een schep rauwe cacao lift je die combinatie ook nog naar een wat gevarieerder plan.

    Met een enorme zak walnoten in de schoot geworpen door een vriendin, besloot ik mezelf en haar te verwennen met de dadel-walnoottaart. Ik ben benieuwd of er een fout in het recept geslopen is, of dat ik iets verkeerd doe: ik heb alle porties verdubbeld en de rijstwafel vervangen door de gepofte quinoa (ik heb geen rijstwafels in de kast liggen).

    Na het verwarmen van de kokosolie heb ik de fijngehakte medjoeldadels (behoorlijk intensief klusje, want alles plakt aan het mes vast) er door geroerd en vervolgens ook de walnoten. Dat resulteerde in een klomp aan elkaar gekoekte noot en dadel drijvend in een enorme overdaad vet. Omdat het niet ging mengen besloot ik wat vet af te gieten.
    De plakkende homp zoete notenpasta bleef echter compact bij elkaar gekleefd. Ik heb de staafmixer er op los gelaten en dan nog lijkt de hoeveelheid olie echt veel te veel. Dat heb ik eruit gegoten.
    Het mengsel ‘gieten’ in de vorm ging dan ook niet: het werd aandrukken en platwalsen met een bolle kant van een lepel die ik steeds even in heet water dompelde.

    Het project taart staat nu in de koelkast en ik ben benieuwd.

    Ik vraag me nu wel af hoe ik kan voorkomen dat alles zo als een kleffe bal aan elkaar blijft plakken.

    Het boek Goed Zoet heb ik inmiddels besteld en ik kijk daar naar uit, want ik laat me natuurlijk niet zomaar uit het veld slaan!

    • Susan april 17, 2015 om 7:04 am- Antwoorden

      Hoi Laura.
      Allereerst ben ik natuurlijk reuze benieuwd hoe de taart vandaag uiteindelijk geworden is…
      In jouw verhaal mis ik wel het geklutste ei die je er door moet mengen en voor binding zorgt.
      Daarnaast verwarm ikzelf de kokosolie niet helemaal tot vloeibaar en doe ik dat met de dadels in de keukenmachine. Deels hakken en vervolgens het ei erbij en weer hakken, dan terug in de pan (het is nu een smeuïge bal) om het ei nog wat mee te verwarmen en de gehakte walnoten erdoor te roeren.
      Het blijft wel een redelijk compact geheel inderdaad, die ik zeker ook met lepels verdeel en aandruk in de vorm.
      Succes! Hoop dat hij uiteindelijk gelukt is maar vooral smaakt!

Geef een reactie