Glutenvrije pizzabodem

pizza glutenvrijLaatste tijd eten we steeds vaker glutenvrij. Merk zelf echt een groot verschil in energie en mijn buik is er nog rustiger van geworden. Alleen pizza aten we nog wel gemaakt van speltmeel. Had al beetje rondgezocht op internet, maar bij elk recept stond dat het niet echt op pizza leek. Niet echt een goeie motivatie om het uit te proberen 😉
Toen vond ik op de site van provena een recept met havermeel, die zag er wel echt uit als pizza! Recept heb ik iets aangepast, geen druivenpitolie hier in huis. De pizza’s werden echt pizza-achtig met een knapperig korstje. Mijn man vond ze zelfs lekkerder dan alle andere pizza’s die we ervoor zelf hadden gemaakt!

Ingrediënten

150 gram havermeel*
150 ml handwarm water
2 el olijfolie
9 gram biologische gedroogde gist
1/2 tl Keltisch zeezout

*havermeel is niet 100% glutenvrij vanwege kruisbesmetting, alleen in speciale webshops is dit te koop, dan moet jet er expliciet bij staan

Zo maak je het

Meng de gist met een klein deel van het meel, het zout en het water. Voeg dan de rest van het meel toe en de olie. Kneed het tot een mooie deegbal vormt. Laat deze 20 minuten rusten. Verdeel het daarna in de hoeveelheid die je wil. Ik had zelf 4 pizza’s van 18 cm gemaakt. Smeer de pizza’s in een laag tomatensaus dan de oven in op 250 graden voor 10 minuten. Beleggen naar keuze en de oven weer in, nu 200 graden voor 10 – 12 minuten. Verschilt trouwens per oven, dus blijft een beetje zelf uitproberen wat werkt voor die van jou.

Een tip: vet de mengkan van tevoren in met olie, anders plakt het deeg zo aan de kom.

Ideeën voor op de pizza

Mijn zoontje wil altijd alleen maar champignons en tomatensaus op zijn pizza en af en toe een beetje pecorino kaas erbij. Mijn dochtertje probeert eigenlijk alles 🙂 sinds kort weet ze wat het betekend als we pizza gaan eten en dan roept ze: pi sa pi sa. En wij proberen vaak diversen dingen uit. Laatste lekkere creaties zijn

– pesto ipv tomatensaus als basis, champignons, ui en kipstukjes
– tomatensaus, tonijn, ui, champignons en olijven
– tomatensaus, paprika, ui, champignons,olijven en mozzarella (van buffelmelk)

Verder doen we vaak een beetje pecorino erover. Dit is een schapenkaas qua smaak iets pittiger dan Parmezaanse kaas. Voor mezelf trouwens niet (ook de mozzarella niet helaas), krijg van elke soort zuivel last van uitslag.

2013-10-18T09:45:11+00:00

Over

Moeder van 3 kindjes twee jongens en een meisje. Vanwege pds en allergie ben ik samen met mijn gezin begonnen met een zoektocht naar een nieuw eetpatroon. Mijn motto: ik mag alles eten, maar ik wil niet alles eten, alleen hetgeen waar ik me goed bij voel. Kijk voor voedingsadvies of meer recepten van mij op fitdankzijvoeding.nl

4 Reacties

  1. Susan oktober 22, 2013 om 12:43 pm- Antwoorden

    Hmmm klinkt lekker en makkelijk. Lekker makkelijk dus 😉 Komt op het lijstje…

  2. Dianne februari 22, 2014 om 7:41 pm- Antwoorden

    Hmm… Ons deeg rijst niet echt! Dus met dezelfde hoeveelheid kunnen we maar 1 pizza maken….
    Heb je tips?

    • Simone februari 24, 2014 om 9:59 am- Antwoorden

      Het deeg rijst inderdaad niet echt. Het word alleen wat luchtiger als je het laat rusten. Wij maken altijd graag dunne bodems dus misschien dat we er daarom meer uit hebben gehaald? Misschien kun je anders eerst het deeg in stukken verdelen en uitrollen en daarna laten rusten. Op die manier rol je het luchtige er niet weer uit.

  3. Ankie januari 28, 2015 om 4:12 pm- Antwoorden

    Je kunt ook een pizzabodem van broccolie maken.

    Broccolie in de blender of keuken machine fijn maken . Hij word dan korrelig stukje kaas erbij, 1 ei erbij. Platmaken op bankpapier. 20a 30 min in de oven stand 180. Daarna de pizza benodigdheden erop doen 15 min in de oven. Klaar

Geef een reactie