Gezonde pannenkoeken! Glutenvrij en lactosevrij

foto 1-8Met dit herfstige weer vind ik het fijn om thuis te nestelen met een gezellig muziekje en een uitgebreide lunch. Zowel mijn dochter als vriend zijn dol op pannenkoeken. Zelf ben ik dol op de feestelijke sfeer aan tafel, met een grote stapel pannenkoeken en verschillende soorten beleg. Maar wat is nu een goed recept?

Expeditie pannenkoek

Ik heb het afgelopen jaar veel verschillende pannenkoek-recepten uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld pannenkoeken van havermout, speltmeel of van amandelmeel. De pannenkoeken met havermout werden te dik en niet gaar, de pannenkoeken met speltmeel vond ik te droog. De kleine pannenkoekjes van amandelmeel waren heerlijk, maar ik had toch meer het idee dat ik een plak cake aan het eten was 😉

Ouderwetse pannenkoeken

Uiteindelijk is onderstaand recept de grote winnaar geworden. Waarom? Omdat je er ouderwetse pannenkoeken van maakt met een knapperig gouden randje. En ze zijn ook nog eens glutenvrij!

Nodig voor 8 (medium) pannenkoeken

200 gram boekweitmeel
snuf zout
1 theelepel bakpoeder
2 eieren
250 milliliter rijstmelk
kokosolie of olijfolie om in te bakken (let op: als je olijfolie gebruikt, kies dan olie die geschikt is om in te bakken. Extra virgine olie is bijvoorbeeld heerlijk als dressing, maar niet geschikt om te bakken)

Biologisch spek (in plakjes)
Appel, geschild en in plakken

Bereiding

  1. Meng het meel in een grote kom met zout en bakpoeder. Breek de twee eieren erboven en voeg de rijstemelk toe. Roer tot een glad beslag. Laat tien minuten rusten.
  2. Verwarm olie in een pan en schep een portie beslag erin. Til de pan op om het goed te laten uitlopen.
  3. Bewaar de pannenkoeken op een bord bovenop een pan gevuld met warm water (eventueel op laag vuur). Zet een grote deksel bovenop de stapel pannenkoeken. Dan blijven de pannenkoeken warm.
  4. Voor een spekpannenkoek: verwarm olie en leg twee plakje spek in de pan. Bak kort aan en schfoto 2-8ep daarna het beslag erop.
  5. Voor een appelpannenkoek: besmeer een gewone pannenkoek na het bakken met rijststroop, beleg met plakjes (gebakken) appel en bestrooi met kaneel. Heerlijk!
  6. Zet de stapel pannenkoeken (met pan en al) op tafel samen met schaaltjes beleg: plakjes banaan, schijfjes appel, kaneel, gemberpoeder, rijststroop, palmsuiker, notenpasta, etc. En tomaat, avocado, gerookte zalm of gebakken champignons voor een hartige pannenkoek.
  7. Smullen maar!
2013-11-09T16:03:55+00:00

Over

Mama van Meis (2 jaar) en dol op koken. De afgelopen jaren heb ik veel recepten ontwikkeld voor lekkere, zoete taarten zonder suiker. En die recepten wil ik delen in een mooi kookboek! Help jij mee? www.bakkenzondersuiker.nl

13 Reacties

  1. Maartje november 12, 2013 om 10:52 am- Antwoorden

    Een beetje rijstemeel toevoegen valt hier ook goed in de smaak. De pannenkoeken worden er iets minder ‘zwaar’ van, tewrijl ze nog wel knapperig zijn!

    • Nanne november 12, 2013 om 4:30 pm- Antwoorden

      Ik kan me inderdaad voorstellen dat dat ook erg lekker is!

  2. naomi november 12, 2013 om 11:27 am- Antwoorden

    Ik maak zo mijn pannenkoeken

    Speltmeel
    Rijstemelk
    Ei
    Chiazaad
    Gebroken lijnzaad
    Honing
    Geraspte wortel

    Ik heb geen precieze maten, zelf doe ik dat op gevoel.
    Mijn zoon is er dol op, elke woensdag uit school eten wij deze gezonde pannenkoeken ipv een broodje.

    • Nanne november 12, 2013 om 2:13 pm- Antwoorden

      Klinkt heerlijk!

  3. evelien november 12, 2013 om 11:59 am- Antwoorden

    Hallo, ik lees graag je recepten. Ik ben alleen benieuwd of je ook weet hoeveel cal. en koolhydr. er in de pannenkoeken zitten. Ik ben op dit moment op dieet om af te vallen, hierdoor ben ik erg geinteresseerd geraakt in gezond eten. Veel succes verder, ik leer iedere dag weer wat bij over voeding 😉

  4. Petra november 12, 2013 om 12:21 pm- Antwoorden

    Dank je wel voor dit recept weer! Vraagje, kan de bakpoeder ook vervangen worden door wijnsteen afpoeier? Of bakingsoda? En hoeveel zou je daarvan moeten gebruiken?

    • Nanne november 12, 2013 om 2:12 pm- Antwoorden

      Hoi Petra, volgens mij kun je het door allebei vervangen. Baking soda zou ik een halve theelepel doen (ipv 1 theelepel bakpoeder) dan heb je wel iets zuurs nodig om het te activeren, dus voeg dan ook een drupje citroensap/azijn/karnemelk/yoghurt oid toe.
      Wijnsteenpoeder werk ik nooit mee, maar volgens mij kun je dat 1 op 1 vervangen.

  5. Charlotte november 12, 2013 om 11:07 pm- Antwoorden

    Heerlijk al die recepten zonder onzin, zonder tarwe en lege voedingsstoffen, Een tip voor Evelien: gezond eten is gelijk aan afvallen! We worden ‘dik’ door het eten van troep; kleurstoffen, smaakversterkers, bpa in voeding uit blik enzoverder. Ik weeg 49kg en eet zoveel meer dan 2000 kal per dag… het gaat over de kwaliteit van je voedsel. Een ongelofelijk interessant boek daarover is 100% gifvrij van Julia Kang!
    Even een vraagje over de pannekoeken: wanneer ik glutenvrije /organische/biologische/… recepten bekijk uit USA, gebruiken ze ook vaak bakpoeder, en bij hen is het eigenlijk gewoon zuiveringszout, maar in Belgie kan je het nergens (!) in de supermarkt vinden, dus nu vroeg ik me af; is dit bakpoeder bij jullie een soort bakmix of gaat het ook over zuiveringszout? En waar haal je dat dan? In onze bio-winkel weten ze echt niet waarover ik het heb.

    • Nanne november 15, 2013 om 8:55 am- Antwoorden

      Hi Charlotte, wat leuk dat je enthousiast bent over het recept. Over bakpoeder: dat is een mix van baking soda (ook wel bekend als zuiveringszout of bicarbonaat) en een zuur (vaak wijnsteenzuur) om de baking soda te activeren. Als je geen bakpoeder hebt kun je dat dus vervangen door baking soda en een klein beetje zuur (klein scheutje karnemelk, yoghurt, halve theelepel appelzijn, etc). Ik zou 1 tl bakpoeder vervangen door een halve theelepel baking soda.
      Baking soda kun je in Nederland kopen bij de toko (waar ze veel Aziatische etenswaren verkopen) of online bijvoorbeeld bij http://www.gekruid.com/bicarbonaat.html Volgens mij levert deze webshop ook in Belgie. Baking soda wordt ook veel gebruikt in Amerikaanse recepten.
      Veel succes!

      • Caroline november 19, 2013 om 11:04 pm- Antwoorden

        Volgens mij kun je baking soda ook kopen bij Dille & Kamille!

  6. Zoe november 17, 2013 om 11:33 am- Antwoorden

    Wat voor rijstmelk gebruik je?
    Ik gebruik vaak alpro soja melk maar vraag maar of dat wel zo gezond is..

    Groeten!

    • Nanne november 21, 2013 om 10:50 pm- Antwoorden

      Hoi Zoe,
      Ik gebruik rijstemelk van Lima Food met toegevoegd calcium uit zeewier (met name omdat mijn dochter calcium nodig heeft) van de Ekoplaza. Bij de Albert Heijn verkopen ze ook rijstemelk van Rice Dream, die is ook prima, geen toevoegingen verder. Zelf gebruik ik liever geen soja (soja kan voor kinderen, mannen en jonge vrouwen nadelig zijn, maar vrouwen boven de vijftig kunnen juist weer wel wat soja gebruiken). Als je ervoor kiest om soja te gebruiken zou ik een ongezoete variant kiezen. Succes!

  7. Angeline Delaby april 19, 2015 om 2:41 pm- Antwoorden

    Hallo. Zo blij dat ik jou blog gevonden heb. Sinds vorige week moet ik lactose, suiker, gluten en cafeïne vrij eten. Ik ben hobbybakster. Zo’n speciale taarten en lekkers maakte ik. Af en toe ook een hapje voor mij maar wat een heerlijke gerechten hier. Ik kan lekker terug bakken (voor mezelf!) joehoe. Op en top!

Geef een reactie