Gezonde chocoladepasta (vrij van geraffineerde suiker)

chocoladepastaEen recept voor chocopasta op degezondemama? Jazeker! Want deze variant vinden wij thuis niet alleen mega lekker, maar is bovendien ook nog eens hartstikke gezond!

Superfoods raw cacao, amandelpasta en dadelstroop

Door de raw cacao zit deze chocopasta boordevol antioxidanten, is het onder andere goed tegen een hoge bloeddruk en botontkalking vanwege de grote hoeveelheid magnesium in cacao en zorgt het door de serotonine dat we ons prettiger voelen.

Door de amandelpasta zit deze chocopasta ook nog eens vol eiwitten, calcium en vitamine E. Ook zorgen amandelen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.

Door de dadelstroop te gebruiken als ongeraffineerd zoetmiddel krijg je meteen een portie ijzer, kalium, koper, zink, natrium, magnesium en vitamine C binnen. Daarnaast hebben dadels vanwege onder andere het fytonutriënt Tamine een ontstekingsremmende werking.

Al overtuigd dat chocoladepasta helemaal zo slecht niet hoeft te zijn… 😉 ?

Wat heb je nodig?

chocopasta op speltbroodje

    • 3 cups amandelpasta
    • 1 cup dadelstroop
    • 2 eetlepels (rauwe) cacao
  • eventueel wat water

Hoe maak je het?

IMG_0965
Heel simpel: je doet alles in een blender of keukenmachine en mixt tot het een egaal geheel is. Eventueel kun je dit natuurlijk ook met de hand doen in een kom. Als het geheel te vast wordt, kun je er wat water aan toevoegen. Wil je hem puurder qua smaak, kun je natuurlijk meer cacao toevoegen…

De chocoladepasta kun je natuurlijk overal op doen, bijvoorbeeld op een versgebakken speltbolletje naar dit recept (http://www.degezondemama.nl/recepten/snelle-paashaasbroodjes-zonder-tarwe-gist-en-ei/) Of op een rijstwafel met een laagje kokosrasp erover, hmmm….

2013-11-30T19:28:42+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

13 Reacties

  1. Roosje december 2, 2013 om 1:01 pm- Antwoorden

    Hallo,
    Heel fijn dit recept, ben altijd een beetje anti-chocopasta, omdat ik weet dat het boordevol suikers zit, en hazelnoten zitten er amper in, maar aangezien mijn dochtertje het heerlijk vindt op haar boterham, staat het toch met regelmaat in onze kast. Mijn vraag: dadelstroop is dit in de supermarkt te koop? En hoelang is deze variant houdbaar?
    Hij staat zeker op mijn lijstje om te gaan maken!
    Gr. Roosje

  2. Susan december 2, 2013 om 4:04 pm- Antwoorden

    Dat was ook de reden ja dat onze kinderen jaren geen chocopasta hebben gegeten.
    Dadelstroop kun je sowieso in de natuurvoedingswinkel en in veel gezondheidswinkels met een reformafdeling vinden. Het blijft zeker een maand houdbaar.

    Voor de supersnelle variant kun je ook gewoon dadelstroop op brood smeren en er dan wat cacaopoeder overheen strooien en uitsmeren…

    Eet smakelijk 😉

  3. Annelies december 3, 2013 om 1:27 pm- Antwoorden

    ook heerlijk met hazelnootpasta, mn dochter is er verzot op!

  4. annelies december 3, 2013 om 9:47 pm- Antwoorden

    klinkt goed, ben al lang op zoek naar een goede suiker vrije choco vervanger, maar ik ben allergisch voor noten en pinda’s. is er een alternatief voor de amandelpasta die als basis is te gebruiken?
    dank!

    • Susan december 4, 2013 om 1:20 pm- Antwoorden

      Annelies, op zich zou je deze helemaal weg kunnen laten. Alleen dadelstroop met cacao erdoor is ook al erg lekker, de “pasta” is dan wel dunner, meer als een stroop. Je zou eventueel ook wat cacaoboter kunnen gebruiken denk ik. Je kunt ook de bovenste vettige laag van een blikje kokosmelk gebruiken (hmmm bounty-effect). Als je het blikje eerst een nacht in de vriezer zet heb je meer…

      Succes, wil je laten weten hoe het geworden is? Ga de volgende keer denk ik die kokosmelk ook maar eens proberen 😉

    • Riana mei 18, 2014 om 7:20 am- Antwoorden

      Zelfde probleem hier. Ik ga proberen de notenpasta te vervangen met pittenpasta. In mijn geval met sesampittenpasta ofwel tahin. Zonnebloempit of pompoenpittenpasta zou ook best gaan maar hebben wel een iets andere bijsmaak bij chocolade pasta denk ik. Tahin combineert super goed met zoet en choc. Succes!

      • sharon mei 19, 2014 om 8:03 am- Antwoorden

        wat een leuk idee!

  5. Copermans Wendy december 4, 2013 om 6:47 pm- Antwoorden

    Hallo, ik ben helemaal weg van je super recepten!!!!!! Mijn vraag bij de chocoladepasta is wat je met een cup bedoeld? Ik ben van belgie en ik denk dat we hier iets anders mee bedoelen. Grts Wendy………

  6. Copermans Wendy december 7, 2013 om 9:25 pm- Antwoorden

    Bedankt. Ik ben stilletjes mijn voedingspatroon aan het omschakelen,ik heb de ziekte van bechterew(reuma) en al die suikers is niet goed voor mijn lichaam. Ben blij met de receptjes…… Grts Wendy……….

    • Susan december 8, 2013 om 11:04 am- Antwoorden

      Graag gedaan Wendy! Veel succes, maar juist ook veel plezier op deze ontdekkingsreis naar een voor jou optimaal voedingspatroon!

  7. Christa mei 17, 2014 om 2:09 pm- Antwoorden

    Is er ook een goede vervanger voor de amandelpasta? Wij hebben een dochter die allergisch is voor noten.

    • Susan mei 17, 2014 om 8:23 pm- Antwoorden

      Hoi Christa,
      op zich zou je de amandelpasta helemaal weg kunnen laten. Alleen dadelstroop met cacao is ook al erg lekker (kun je ook zo ter plekke op je boterham mengen) alleen minder romig. Je zou ook Santen (kokoscreme) of kokosboter gebruiken (bounty effect). Als je dochter wel tegen zonnebloempitten kan, kun je deze ook tot een pasta vermalen en erdoor doen.

      Eet smakelijk 😀

Geef een reactie