Gezonde chips van zoete aardappel

Wie houdt er niet van chips? 🙂 Wij in ieder geval wel. Helaas is alle chips die je in de winkels kunt vinden (ook in de bio winkels) in zonnebloemolie gebakken. Zonnebloemolie is, zoals de meesten al weten, niet zo heel geschikt om in te frituren omdat de olie ranzig wordt bij te hoge temperaturen. Ik wacht op de dag tot er een geniaal iemand besluit chips te verkopen gebakken in een stabiele olie. 🙂 Maar tot die tijd bakken we chips gewoon lekker thuis! Wij kiezen voor zoete aardappels omdat we zelf niet zo goed tegen nachtschades kunnen. Naast het feit dat zoete aardappels niet de schadelijke alkoloïdes (de solanine in dit geval) bevatten als in gewone aardappels, zitten ze boordevol goede voedingsstoffen, waardoor chips eten ineens gezonder en verantwoord wordt. 🙂 Nu zeg ik niet dat we nooit meer chips uit de winkel kopen, dat gebeurt heus nog weleens, maar ik ben heel blij dat mijn kinderen en zelfs mijn man (een fervent chips-eter) helemaal tevreden zijn met de zoete aardappel variant en ze minstens net zo lekker vinden. 🙂

Je hebt nodig

Zoete aardappels, zoveel je wilt, een pannetje met ontgeurde kokosolie (of een andere stabiele vet zoals reuzel of ossewit), fijn Keltische zeezout

Dit is wat je moet doen

Je kunt de zoete aardappels schillen als je dat fijner vindt, maar wij laten de schil er lekker op zitten. Was de zoete aardappels goed en en snijd ze daarna in chips formaat. Dit kan met een kaasschaaf of als je minder geduld hebt, dan kun je ze door de keukenmachine halen of elk ander keukenapparaat die de zoete aardappels in dunne schijfjes kan snijden. Onze keukenmachine snijdt ze ongeveer 2 mm dik (en dat is best lekker, alleen heb je iets dikkere chips), maar eigenlijk is 1 mm het ideale formaat. Leg ze in een kom met koud water en laat de zoete aardappel plakjes daar een uur in liggen. Het schijnt dat dan een deel van het zetmeel uit de zoete aardappel verdwijnt waardoor ze bij het bakken lekker knapperig worden. Het werkt in ieder geval wel! 🙂 Wanneer het uur voorbij is leg je de zoete aardappels op een schone theedoek en dep je ze goed droog. Verwarm een pannetje met de ontgeurde kokosolie (kan ook een friteuse zijn overigens). Test met één aardappel schijfje of de olie warm genoeg is (wanneer het olie/vet gaat bubbelen), wanneer dat zo is, bak ze dan in porties goud bruin. De eerste portie duurt altijd het langst, de andere porties zijn altijd sneller gaar. Laat de zoete aardappels uitlekken, of leg ze in een vergiet met wat keukenpapier, bestrooi ze met fijn Keltisch zeezout en voilà, ze zijn klaar om geserveerd te worden!

Snack smakelijk 🙂

2014-02-21T21:13:21+00:00

Over

Ik ben trotse mama van van een roodharige dreumes (2012) en een eigenwijs meisje (2009). Na ontdekt te hebben zelf een glutenintolerantie te hebben zijn we Paleo / Weston Price gaan eten en dat bevalt goed. Naast het moederen blog ik graag over lekker & gezond eten, eco- en gifvrije leefstijl (en meer) op mijn eigen site: www.paleofamilie.nl

8 Reacties

  1. Margo februari 27, 2014 om 10:16 am- Antwoorden

    Lekker! Wat doe je na het frituren met het vet? Hoe vaak gebruik je het?

    • Diana februari 27, 2014 om 10:23 am- Antwoorden

      Nou moet ik er wel nog bij zeggen dat we nooit een mega volle pan met kokosolie hebben, gewoon een flink laagje eigenlijk van 3 cm. 🙂 Dus daarom moeten we wat vaker weer wat kokosolie erbij doen. 🙂

  2. Diana februari 27, 2014 om 10:20 am- Antwoorden

    Je kan kokosolie heel vaak hergebruiken (maar weet even uit mijn hoofd niet hoeveel keer). Maar wij zeven het altijd en hergebruiken het weer voor een volgende portie. We moeten van tijd tot tijd regelmatig weer wat kokosolie erbij doen… dus het gaat bij ons in die zin niet eindeloos mee., hooguit een paar weken.

  3. Simone februari 27, 2014 om 5:58 pm- Antwoorden

    Bij ons vielen ze ook in de smaak! Mijn man had al zoiets die moeten wij ook maar eens maken 🙂

  4. Nikki februari 27, 2014 om 10:45 pm- Antwoorden

    Wij leggen ze altijd in plakjes en lichtjes ingevet(doorgehusseld) met een eetlepel gesmolten kokosolie per twee zoete aardappelen ongeveer op 220 graden in de oven.. Worden ook heerlijk knapperig..

    • Diana februari 27, 2014 om 10:51 pm- Antwoorden

      Laatst hebben wij ook de oven uitgeprobeerd, daarin lukten ze ook goed. Persoonlijk vind ik bakken in de pan iets fijner omdat je sneller porties achter elkaar kan klaarmaken. De oven vergt iets meer geduld en kon ik er minder in bereiden 😉

  5. esther december 7, 2014 om 10:01 pm- Antwoorden

    Enig idee hoe je zeker kan zijn dat de (vaak Amerikaanse) aardappelen gmo-vrij zijn?

Geef een reactie