Gezellig aan tafel: speltpoffertjes eten

poffertjesWij hebben zo’n poffertjespan die je op tafel kunt zetten. Die hebben we al heel lang en is heus niet gifvrij qua anti-aanbak. Maar hij is wel heel erg gezellig. Heel soms toveren we deze weer tevoorschijn en gaan we poffertjes eten. Meestal serveer ik het met wat gesneden vers fruit (ook handig voor ongeduldige peuters), maar het kan ook met olijven, warme chocolademelk (ja serieus, dan maar meteen een heel feest) of zelfgemaakte eiersalade, gerookte zalm of makreelsalade op toastjes ofzo. Dit laatste noem ik omdat ik zelf graag wat eiwitten tijdens mijn maaltijd binnenkrijg, zodat ik niet een uur later weer trek heb. Maar goed, ik zei het al, dit is meer een feestje en we doen dit hooguit 2 keer per jaar. Wel een erg leuk feestje. Onze peuter vindt het heel erg leuk en gezellig, het geeft een beetje een gourmetgevoel 🙂

Ingrediënten (voor ongeveer 100 poffertjes)

7 g gedroogde gist of ongeveer 15 g verse gist
500 ml lauwwarme amandelmelk (dit is zodat de gist actief wordt, als het te heet is, gaan ze dood. Lauwwarm dus 😉 )
125 gram boekweitmeel of kastanjemeel
125 gram volkoren speltmeel
1 el biologische honing (voeding voor de gist)
1 biologisch ei
Scheutje olijfolie
Paar snufjes zout

Voor op de poffertjes:
Rauwe honing of een ander zoetmiddel
Roomboter of kokosolie

Zo maak je het!

Los de gist op in de lauwwarme amandelmelk.
Voeg vervolgens alle ingrediënten bij elkaar in een kom en roer goed.
Zet het mengsel 45-60 minuten op een warme plek met een vochtige doek erover heen.
Meng het door en voeg eventueel wat amandelmelk toe als het beslag nog te dik is. Bak de poffertjes zoals gebruikelijk.

2013-11-22T12:05:27+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

9 Reacties

  1. Anne november 26, 2013 om 7:06 pm- Antwoorden

    Wow een niet-gifvrije pan en dan toch twee keer per jaar mét chocomelk erbij?
    Jij durft

    • sharon november 26, 2013 om 9:47 pm- Antwoorden

      Wat bedoel je precies? Ik heb geen idee waar je het over hebt… Probeer je me nu belachelijk te maken? Dat zou wel heel triest zijn…

      • Anne november 26, 2013 om 11:20 pm- Antwoorden

        Nee, ik zou niet durven. Zo was het niet bedoeld, sorry. Ik had door die twee opmerkingen even het idee dat je jezelf verontschuldigd voor het feit dat je een keer iets anders dan anders op tafel zet. Zo kwam dat op mij over, alsof zo’n maaltijd eigenlijk best wel ongezond is, iets voor max 2 keer per jaar. Daar ben ik het niet mee eens maar misschien bedoelde je dat niet…

        • sharon november 26, 2013 om 11:26 pm- Antwoorden

          haha gelukkig zeg! Nee, we doen het twee keer per jaar, omdat ik er ongeveer twee keer per jaar aan denk, pofferpan onder het stof, achterin de kast, dat soort dingen 😉 (ik zie t een beetje als gourmetten, maar dan met minder voorbereiding 😉 ) en ik bedoel meer dat we er dan extra van genieten, helemaal nu de peuter dat ook doet! (voorheen vond ze t te lang duren enzo) 😉 Ik verwacht wanneer ze ouder wordt dat ze me eraan gaat herinneren dat we ook een poffertjespan hebben haha. Ik bedoel dus meer dat ik me niet echt druk maak dat de pan een antiaanbaklaag heeft, omdat het gewoon leuk en gezellig is. En chocolademelk drinken we wel vaker, maar meestal niet bij avondeten 😉 Bedankt voor je reactie, fijn dat je het even hebt toegelicht 🙂

  2. Martine november 26, 2013 om 10:32 pm- Antwoorden

    Heerlijk! Bedankt voor het recept, gaan we snel een keer maken …..
    PS…..bedankt trouwens voor al je heerlijke recepten en ideeën. Erg blij mee <3

    • sharon november 26, 2013 om 10:38 pm- Antwoorden

      Dankjewel, dat is pas leuk om te horen 😉 😀

  3. emmelway november 26, 2013 om 11:07 pm- Antwoorden

    Hallo Sharon, ja, lijkt me echt super gezellig, zo’n poffertjespan op tafel. Maar zou het in plaats van amandelmelk ook gaan met kokosmelk, desnoods verdund met wat water en i.p.v. gist ook met bicarbonaat en n klein beetje appelazijn?
    Ik reageer niet zo goed op sommige producten, waaronder gist, dus vandaar…
    En chocolademelk vind ik zo lekker, maar die maak ik altijd van een kop (zelf gemaakte) yoghurt, een grote eetlepel cacao, een rijpe banaan en een klein handje (gekiemde) amandelen of wat walnoten. De staafmixer er een minuutje op en klaar is kees. Hmmmmmm! Als de banaan goed rijp is, met bruine spikkeltjes op de schil, smaakt het heerlijk zoet en anders gaat er een klein beetje biologische honing in. Dit is trouwens mijn ideale drank na een ochtendje sport.
    Groetjes,
    emmelway

    • sharon november 26, 2013 om 11:10 pm- Antwoorden

      Hai! Ik denk dat het met kokosmelk ook wel zou lukken! Wellicht wat extra water idd, om het ietsje dunner te maken 🙂 Wel beter voor bloedsuikerspiegel ook 🙂 Met bicarbonaat zou ik niet weten, dan hoeft het natuurlijk niet te rijzen op een warme plek, maar zou het direct kunnen. Das nog best een interessant experiment! 😀
      En je chocolademelk klinkt heerlijk!! Ga ik ook eens proberen 🙂
      groetjes!!

  4. Kirsten juni 10, 2014 om 1:13 pm- Antwoorden

    Heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk!

Geef een reactie