Fingerfood: rijstpapier groenterolletjes

rijstpapier groente rolletjes Ideaal als snack tijdens een feestje: groenterolletjes met rijstpapier! Je kunt ze vullen met van alles wat je lekker vindt en variëren met vega, vis en vlees. Handig is dat je ze een dag tevoren kunt maken, bewaar ze dan wel in een vochtige theedoek, dit voorkomt droge rollen.

Rijstpapier koop ik voor een paar centen bij de Toko en is gemaakt van rijstmeel en water, wat origineel is gedroogd op gevlochten manden (vandaar het patroon erop). Rijstpapier zijn dus gedroogde vellen en kun je goed afgesloten een eeuwigheid bewaren.  Ook koop ik in de Toko Chinese vermicelli, dit is een zak hele lange dunne vermicelli van groene bonen, erwten en maiszetmeel.

Wat heb je nodig voor 6 grote rollen?

  • 6 vellen rijstpapier (groot)
  • flinke hand vermicelli
  • 1 wortel in repen van zo’n 0,5 cm dik en 12 cm lang
  • 1 komkommer in repen van zo’n 0,5 cm dik en 12 cm lang
  • 2 eieren (of vlees of vis, garnalen en kip schijnen het goed te doen)
  • beetje groen van paksoi of sla
  • groente vulling naar keus zoals bijv. taugé of paprikareepjes
  • 1 ruime hand verse muntblaadjes, fijngehakt
  • 1 ruime hand verse koriander, fijngehakt

Hoe maak je het?

  • Giet kokend water over de vermicelli, laat in een paar minuten zacht worden en giet weer af
  • Bak een omelet van de eieren en snij in repen van zo’n 0,5 cm breed en 12 cm lang
  • Dompel de vellen rijstpapier in een bak heet water zodat ze zacht en vormbaar worden. Als ze hard zijn breken ze gemakkelijk, maak je ze te nat, dan worden ze te dun en scheuren ze met oprollen.
  • Leg het zachte vel rijstpapier op je werkblad en leg in het midden wat stukjes paksoy/sla
  • Zorg dat aan de boven- en onderkant ongeveer een centimeter vrij blijft
  • Leg hierop wat vermicelli, 1 of 2 repen komkommer, wortel en ei en wat extra groente
  • Strooi er wat munt en koriander overheen
  • Vouw de boven- en onderkant naar binnen
  • Vouw dan 1 zijkant over de vulling en rol strak op
  • Leg de rol (die er nu uitziet als een ongebakken loempia) op de sluitrand weg
  • Serveer je de rollen als snack, snij ze dan met een (kartel)mes doormidden
  • Lekker met een tamari saus van Lima (Koriander & Wasabi, Roasted sesame of Hot chili & lemon)

De rollen zijn ook erg handig om mee te nemen bijvoorbeeld als lunch naar je werk, een picknick, een dagje weg…

2014-01-03T12:45:38+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

8 Reacties

  1. Miranda januari 8, 2014 om 4:10 pm- Antwoorden

    Deze heb ik gister gegeten toevallig. Echt heerlijk. Wij eten ze met hoisin saus, aangemaakt met beetje tamari en pindakaas (en knoflook en chiliflakes)

    • Susan januari 9, 2014 om 9:40 pm- Antwoorden

      Ik ken het niet Miranda, hoisinsaus, zal er eens naar kijken. Te koop in een toko denk ik, maar ook in een supermarkt? En bio?

  2. Barbara januari 9, 2014 om 6:41 pm- Antwoorden

    Heerlijk! Wij eten dit regelmatig maar dan zet ik alle losse ingrediënten op tafel en stellen zo zelf onze favoriete rolletjes samen!

    http://www.barbaraeet.nl/groenterolletjes/

    • Susan januari 9, 2014 om 9:42 pm- Antwoorden

      Leuk idee ook inderdaad Barbera om dit aan tafel te maken! Dank je wel. En mooie duidelijke stap-voor-stap foto’s!

  3. Susan januari 9, 2014 om 9:43 pm- Antwoorden

    Oja vergeten te vermelden in mijn blog: als je onderweg bent en niet zo makkelijk in de gelegenheid om te dippen, kun je ook een laagje pindakaas/pindasaus/notenpasta op de groente doen voor je het geheel oprolt… jum

  4. aafke bakker juni 26, 2014 om 6:17 pm- Antwoorden

    Dag, gezonde mama!
    Dit is dus exact het recept dat ik nodig heb voor een picnic-in-the-park
    Iveagh Gardens (Dublin) zaterdag as.
    Hartstikke bedankt!

  5. sabina februari 19, 2015 om 10:07 am- Antwoorden

    Lekker! Het rijstpapier blijft bij mij altijd zo taai, heb je tips?

    • Susan februari 21, 2015 om 11:21 am- Antwoorden

      Heb ik eigenlijk geen last van. Misschien iets langer onderdompelen, of kouder water gebruiken als je nu warm water gebruikt. Dan lost het zetmeel beter op… En anders een ander merk proberen 😉
      Smakelijk 😀

Geef een reactie