Een recept: van kikkererwt tot humus

IMG_1178Ik ben dol op kikkererwten, gekiemd door een salade, als eiwitbron door een maaltijd (kikkererwten bevatten daarnaast veel vitamine B, zink en ijzer), geroosterd met wat keltisch zout  (en kruiden) als snack, of als humus.

hummus, hoemoes, hoummous, hamos, hammos, humous

Humus is een puree op basis van kikkererwten die veelal in het gebied ten oosten van de Middellandse zee gegeten wordt. De “originele” humus is met tahin (sesampasta). Maar net als dat er veel schrijfwijzen zijn (hummus, hoemoes, hoummous, hamos, hammos, humous), zijn er natuurlijk ook vele varianten met de ingrediënten.

Gedroogde kikkererwten

Zelf gebruik ik meestal de gedroogde kikkererwten die je voor weinig in een grote zak kunt kopen. Toegegeven: voorgekookte kikkerwten uit pot (of desnoods uit blik) zijn vele malen handiger en vooral sneller, maar de gedroogde zijn veel smaakvoller! Het vergt wel enige planning aangezien je de kikkererwten eerst een nacht moet weken en vervolgens ca. 1-2 uur moet koken, maar dan heb je ook wat ;-). Meestal kook ik een hele zak ineens en vries de erwten in porties in. Lekker makkelijk.

Een flinke bak humus!

Vandaag was dus weer zo’n kikkererwten-kook-dag. Meestal maak ik dan ook een flinke bak humus. Dit was ik vandaag ook van plan. Alleen toen puntje bij paaltje kwam, had ik geen tahin meer in huis en zelfs geen sesamzaadjes meer om het dan maar zelf te maken. Wel had ik nog een pot pompoenpitten pasta van Horizon in huis. Dus maar een alternatieve humus gemaakt, die zeker vaker op het menu komt!

pompoenpitpasta

Wat heb je nodig?

  • 250 gr gekookte kikkererwten
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels pompoenpittenpasta
  • sap van 1 citroen
  • olijfolie naar smaak
  • snufje (keltisch) zout
  • vers gemalen peper
  • theelepel gemalen komijn
  • water

Hoe maak je het?

Heel simpel, doe alles (zonder de olie en het water) in een blender of keukenmachine en meng alles tot een smeuïg geheel. Voeg eventueel wat water en/of olijfolie toe voor een mooiere substantie.

De humus kun je in een goed afgesloten bak een week in de koelkast bewaren, als ‘ie dat redt…

Humus is lekker als dip bij (rauwe) groente, op brood/ toastje, als sladressing…

Hoe maak en eet jij humus?

2013-08-18T19:33:16+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

2 Reacties

  1. Diana augustus 22, 2013 om 8:27 am- Antwoorden

    Oh dat van het invriezen is een handige tip! Hoe lang van te voren haal je het uit de vriezer als je Hummus wilt maken? En interessant dat je pompoepitpasta gebruikt ipv tahin. Ga ik ook eens proberen!!!! 🙂

    • Susan augustus 22, 2013 om 8:11 pm- Antwoorden

      ongeveer een uur van te voren eruit halen is wel voldoende. Ik vind het sowieso lekkerder als de hummus een paar uur (nachtje) staat voordat ik hem eet. Zijn de smaken er beter ingetrokken. Als je hem meteen wilt gebruiken, misschien iets langer van te voren eruit halen. En de gekookte erwten in een platte laag in een zak invriezen in plaats van op een bergje…

Geef een reactie