Een rauwe cheesecake met bramen (suikervrij, lactosevrij, glutenvrij)

bramentaartZoals jullie weten hebben wij een hele lading bramen geplukt. En zaterdag gaan we weer. Zo leuk! Ben meteen aan de slag gegaan wat je met bakken bramen kunt doen. Vandaag een cheesecake! Het recept is zonder geraffineerde suiker, zonder lactose, zonder gluten en je hoeft ‘m niet eens te bakken. Het recept is geïnspireerd door dit recept, maar dit is -uiteraard- de bramenversie. Het originele recept is voor een springvorm van 18 cm, dit recept is voor een grote taart die past in een springvorm van 24 cm.

Dit heb je nodig

Voor de bodem
200 gram amandelen
250 gram ontpitte dadels
eventueel: 2-4 el water om het plakkerig te maken

Voor de vulling
400 gram cashewnoten (paar uur geweekt)
200 gram rauwe honing
200 gram gesmolten kokosolie
2 citroen, je gebruikt de rasp en het sap!
2 tl vanillerasp
650 gram bosvruchten (of andere vruchten)

Ik gebruik rauwe honing, omdat dit onbewerkte honing is die nog vol vitaminen en mineralen zit. Dit is heel anders dan ‘gewone’ honing of suiker, omdat daar alle vitaminen en mineralen uit weggehaald zijn. De honing kun je altijd vervangen door ahornsiroop of een andere zoetvervanger.

Zo maak je het

De springvorm:

  • bedek de bodem met plastic of bakpapier

De bodem:

  • hak in een keukenmachine eerst de amandelen
  • voeg de dadels toe
  • bedek de springvorm met het dadel/amandelmengsel. Als het teveel aan je handen of lepel kleeft, maak je handen dan even nat met wat water, dan kun je het gemakkelijk verspreiden

De vulling:

  • spoel de cashewnoten af
  • hak ze fijn in de keukenmachine
  • voeg de honing, kokosolie, rasp & sap van een citroen, vanille toe en meng het goed tot één geheel
  • giet de helft in je springvorm
  • voeg 600 gram bramen toe bij de andere helft en meng dit weer in je keukenmachine
  • doe het vruchtenmengsel in de springvorm en verdeel goed
  • verdeel je overgebleven bramen bovenop de taart
  • zet de taart in de vriezer om op te stijven, zet hem voor gebruik in de koelkast (de ideale temperatuur is eigenlijk tussen vriezer en koelkast in, maar die hebben we niet)

En zo ziet een bramen cheesecake eruit die wordt aangevallen door een dreumes:

2013-08-18T20:04:34+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

17 Reacties

  1. Sanne augustus 22, 2013 om 7:58 pm- Antwoorden

    Even eeñ ander vraagje hoe herken ik rauwe honing in de winkel ik zoek me suf namelijk!
    receptje ga ik zeker eens maken 🙂

    • sharon augustus 22, 2013 om 8:16 pm- Antwoorden

      ik haal het bij een imker, maar in de winkel zou je het kunnen vragen of ze echt rauwe honing hebben 🙂

  2. Sanne augustus 22, 2013 om 8:19 pm- Antwoorden

    Aha ik ga op zoek naar de imker!!!

  3. Sanne augustus 22, 2013 om 8:22 pm- Antwoorden

    Na effe googlen staat de grootste imkerij van nl gewoon in ons dorp haha!

  4. Odette augustus 22, 2013 om 8:34 pm- Antwoorden

    Ik koop het altijd bij de natuurwinkel van het merk de Traay. Dit is dan wel niet lokaal, maar wel beter dan de gewone honing. Op het etiket van rauwe honing staat dat het koud geslingerd is.

    • sharon augustus 22, 2013 om 9:01 pm- Antwoorden

      Hai! Ja de Traay is inderdaad koudgeslingerd. Al moet ik wel zeggen dat rauwe honing bij de imker toch heel anders proeft 🙂 Maar de Traay gebruik ik ook weleens 😉 groetjes!

    • Sanne augustus 22, 2013 om 9:18 pm- Antwoorden

      Bedankt voor de tip!

    • Thirza augustus 1, 2014 om 9:19 am- Antwoorden

      Hier in de supermarkt zes verschillende potten honing, maar allemaal met toegevoegde troep. Heb de goede honing inmiddels besteld via internet, want hier is helaas geen imker in de buurt. Die cheesecake ziet er trouwens superlekker uit. Ga ik ook eens proberen met de bramen uit onze tuin, want de oogst is enorm 🙂

  5. Malu augustus 23, 2013 om 7:45 am- Antwoorden

    Bij mij is sinds kort bijnieruitputting geconstateerd en ik mag nu geen dadels meer, nog opties voor een vervanging? Ben zo gek op deze taarten zou jammer zijn als ik ze daarom niet meer kon maken.

    Groetjes Malu

    • sharon augustus 23, 2013 om 8:09 am- Antwoorden

      Hai Malu, dat ligt er een beetje aan wat je wel zou mogen! 🙂

  6. Sanne augustus 23, 2013 om 1:02 pm- Antwoorden

    Vijgen, rozijnen, pruimen kan ook allemaal!

  7. Desi september 2, 2013 om 7:26 pm- Antwoorden

    Hallo, nog bedankt voor het geweldige recept. Mijn bramentaart is op en smaakte naar meer met andere variaties.
    Nu heb ik alleen een vraag, aangezien ik nu al het fruit pluk wil ik er over 4 weken ook profijt van hebben. Is het mogelijk om deze heerlijke taarten in de diepvries te bewaren voor ongeveer 4 weken???(verjaardag van mijn dochter)
    Wie weet het? En is het dan verstandig om alleen de bessen in te vriezen of gewoon de complete taart.
    Hoop dat iemand mij snel kan helpen, alvast enorm bedankt!!!

    • sharon september 2, 2013 om 8:25 pm- Antwoorden

      Hai! Graag gedaan! Ik zou m denk ik als hele taart invriezen, als je deze goed afdekt moet dat kunnen. Succes!! 🙂

      • Myranda van Leeuwen september 19, 2013 om 9:01 pm- Antwoorden

        Invriezen is geen probleem, ook niet voor een paar weken, de taart smaakt na een maand nog steeds heerlijk, ik ‘m vaak in de vriezer liggen voor vrienden die vegan eten en/of niet tegen lactose en/of gluten kunnen. Succes verzekerd!

  8. Danielle december 26, 2013 om 2:27 pm- Antwoorden

    Gisteren deze ‘cheese’ cake gemaakt ennn….. er is van gesmuld!! Hij viel in zeer goede aarde, echt een aanrader! Bij gebrek aan een keukenmachine heb ik alles gemalen met een staafmixer: iets meer werk maar het lukte ook gelukkig ;).

  9. Copermans Wendy december 26, 2013 om 6:12 pm- Antwoorden

    Hoi,klinkt heerlijk. Binnenkort zeker proberen. Hoelang laat je de cake in de vriezer alvorens op te dienen? Grts Wendy……..

  10. jolien september 3, 2014 om 3:48 pm- Antwoorden

    Hoi! Wat is vanillerasp precies?
    Groetjes Jolien

Geef een reactie