De P van pesto en paté

De P van pesto en paté
juni 24, 2013 miranda

20130619-134911.jpgAfgelopen weekend was ik op bezoek bij een vriend van me nabij Antwerpen. Naast het ontdekken van telkens weer nieuwe stukjes Antwerpen, wordt er dan ook altijd goed voor de inwendige mens gezorgd. Er is heerlijk voor me gekookt; asperges met aardbei in een frambozen dressing (onweerstaanbaar lekker). De lunch hebben we buiten de deur genuttigd bij Perruche (een aanrader). En zoals altijd heb ik weer wat inspiratie opgedaan voor wat geëxperimenteer in de keuken! Bij Perruche kreeg ik een heerlijk broodje linzen-cashewnoten paté met cranberry compote. Dat moest ik zelf ook eens uitproberen, met smakelijk resultaat.

Linzen cashew paté

Ingrediënten
– 1 klein blikje linzen
– 75g ongezouten en niet geroosterde cashewnoten
– keltisch zeezout
– zwarte peper
– evt. een beetje truffelolie

Je kunt de linzen natuurlijk ook zelf koken. Nu heb ik voor linzen uit blik gekozen zodat ik het vocht kan gebruiken om de paté wat smeuïger te maken. Doe de linzen (inc vocht) en de cashewnoten in de keukenmachine en hak het fijn tot een smeuïg mengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg een drup tot een halve theelepel truffelolie toe en meng het geheel in de keukenmachine tot je een smeuïge maar stevige paté hebt.

Bietenpesto!

Het tweede recept is voor bietenpesto. Ik ben dol op bietjes, je kunt er eindeloos mee variëren; gekookt, in een salade, als smoothie, carpaccio of hummus. De kinderen zijn er gelukkig ook dol op. Hieronder dus een recept voor pesto, aan te passen naar wel of geen zuivel.
Ingrediënten
– 2 gekookte en geschilde bietjes
– 75g ongezouten en niet geroosterde cashewnoten
– 2 tot 3el parmezaanse kaas of feta (echte, schapenkaas dus) of voor degenen die helemaal geen zuivel eten 5 tot 10 zongedroogde tomaatjes

Snijd de bietjes in grove stukken en doe deze samen met de cashewnoten in de keukenmachine. Hak alles fijn tot er een gelijkmatig mensel ontstaat. Voeg nu de parmezaanse kaas / feta / zongedroogde tomaatjes toe. In principe zou het mengsel nu vochtig genoeg moeten zijn voor een pesto door het natuurlijke vocht van de bietjes. Mocht dit niet het geval zijn, voeg dan een klein beetje saffloerolie toe. Eventueel kun je een beetje keltisch zeezout toevoegen naar smaak, al geeft de parmezaanse kaas / feta / zongedroogde tomaat vaak al een voldoende zoute smaak.

Lekker op brood, toast, uit het vuistje of van de zelfgemaakte cracker (recept volgt nog).

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*