Courgettesoep: gezond eten op drukke dagen

foto-20Op mijn werkdagen bestaan de avonden uit rennen en vliegen. Gezond koken schiet er dan soms bij in. Want op de dagen dat mijn dochter van de crèche komt, heb ik geen zin om uitgebreid te koken. Ik wil knuffelen, kusjes geven en samen dansen!

Soep

Maar hoe zet je dan een gezonde maaltijd op tafel? Voor ons bleek soep de oplossing. In het weekend maken we een grote pan (zo’n vijf liter) soep. Die vriezen we in porties in voor het avondeten. Op de crèche dagen halen we ’s ochtends een portie uit de vriezer. ’s Avonds hoeven we de soep alleen nog op te warmen en staat er letterlijk in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel!

Proost

Erbij eten we een gekookt eitje, crackers met een dikke laag hummus of zelfgemaakte tonijnsalade. Onze dochter vindt soep heerlijk. We geven het haar in een glaasje en dan kan ze het zelf opdrinken. ‘Proost!’ klinkt ze dan het glas tegen onze borden.

Ingrediënten

  • Drie uien, fijngesneden
  • Drie teentjes knoflook, fijngesneden
  • Zes courgettes, in halve maantjes gesneden
  • Drie kleine kruimige aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • Een of twee bouillonblokjes zonder gistextract (bijvoorbeeld heldere groentebouillon van Healthy Planet, te koop bij de biologische supermarkt)

Bereiding

  • Kies de grootste pan die je hebt.
  • Fruit op laag vuur de uien en knoflook in flink wat roomboter of kokosolie. Doe de courgette en aardappel erbij en bak kort aan.
  • Voeg nu zoveel water toe dat de groente helemaal onder water staat. Leg de bouillonblokjes erbij.
  • Laat koken (ongeveer tien minuten) tot de aardappel zacht is. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa en breng op smaak met zout en peper. Als je het mengsel te dik vindt, kun je eventueel nog wat water toevoegen.
  • Verdeel de soep over diepvriesbakjes.

Bestrooi de soep voor het serveren met fijngesneden zongedroogde tomaatjes of een andere smaakmaker.

Tip: Oost-Indische kers

Probeer het eens met bloemen van de Oost-Indische kers! Deze kun je gemakkelijk zelf kweken in je tuin of op het balkon. De bloemen en bladeren kun je eten. De bloemen zijn rijk aan endorfines (stofjes waardoor je je gelukkig voelt), bevatten ontstekingsremmende stoffen en hebben een anti-schimmelwerking. (Bron: ‘Weten van (h)eerlijk eten‘ van Rineke Dijkinga.)

Wil je meer weten over het effect van voeding op je lichaam en geest? Het boek ‘Weten van (h)eerlijk eten staat vol met interessante weetjes!
Wil je meer weten over het kweken van eetbare bloemen en planten in je tuin? Het boek ‘Green delicious‘ van Natascha Boudewijn helpt je op weg!

2013-08-18T19:42:44+00:00

Over

Mama van Meis (2 jaar) en dol op koken. De afgelopen jaren heb ik veel recepten ontwikkeld voor lekkere, zoete taarten zonder suiker. En die recepten wil ik delen in een mooi kookboek! Help jij mee? www.bakkenzondersuiker.nl

Geef een reactie