Chocolade cupcakes uit ZonderMeer magazine (glutenvrij, zuivelvrij)

©Raoul Hollants Photography

©Raoul Hollants Photography

We hebben het er al even over gehad, ZonderMeer magazine is een mooi blad gericht op mensen & kinderen met een voedselintolerantie of allergie. Het leuke is dat ik een recept met jullie mag delen dat in de lente editie komt, binnenkort dus! Het is een chocolade cupcake recept van Robert van Beckhoven. Lees ook mijn sleuteltips onderaan dit artikel naar ingrediënten die jullie misschien bekend(er) voorkomen! Het originele recept is glutenvrij, nootvrij, sojavrij en zuivelvrij. Ze zijn wel erg mooi, hè!

Wil je kans maken op het een proefabonnement op ZonderMeer? Laat dan hier je reactie achter, dan doe je nog mee! Komend weekend maak ik de winnaar bekend (ik weet het, iets later dan gepland, maar zo gaat dat soms 🙂 )

Dit zijn de ingrediënten

120 gr. glutenvrije bloem, gezeefd
50 gr. cacaopoeder (lees etiket voor intoleranties)
4 gr. glutenvrije bakpoeder
220 gr. suiker
Snuf zout
1 ei
120 gr. verse afgekoelde koffie
60 ml. lactosevrije melk
60 gr. zonnebloemolie
Vanille, liefst merg van stokje

Voor de crème:
150 gr. 100% plantaardige margarine
50 gr. poedersuiker
75 gr. MinusL slagroom (lichtjes verwarmen)
75 gr. gesmolten pure chocolade

Dit heb je nodig

Muffinvorm voor 12 cakes met papieren cupjes erin
Keukenmachine of handmixer

Zo maak je ze

Oven voorverwarmen op 180 graden. Zeef alle ingrediënten. Meng in een kom en draai tot glad beslag: melk, ei, koffie, olie en vanille met daarop de bloem, bakpoeder, suiker, cacaopoeder en zout. Mix op middelmatige snelheid tot glad beslag. De cups vul je voor 2/3. Bak in 20-25 min. gaar en laat afkoelen. Voor de crème klop je de suiker met de margarine op. In 3 gedeeltes rustig de licht verwarmde slagroom toevoegen. Rustig laten draaien in de keukenmachine of met een langzaam draaiende handmixer kloppen. Als laatste de gesmolten chocolade toevoegen. Met spuitzak royaal de rozetten op de cupcakes spuiten en decoreren naar eigen inzicht.

Mijn sleuteltips

Er zijn een aantal ingrediënten die ik zelf niet gebruik, zoals suiker en glutenvrije bloem. Ik laat graag zien hoe ik het recept zou omtoveren naar een voor mij perfect recept, wie weet helpt het jullie!

Het cakerecept
Suiker: palmsuiker of kokosbloesemsuiker
Glutenvrije bloem: kokosmeel, amandelmeel of een mengsel van rijstmeel/boekweitmeel/amandelmeel
Koffie: ik zou koffie gewoon gebruiken, maar niet iedereen, je kunt ook granenkoffie gebruiken als je minder geeft om het glutenvrije/tarwevrije gedeelte
Lactosevrije melk: rijstmelk
Zonnebloemolie: ontgeurde kokosolie

De crème
Margarine: gesmolten ontgeurde kokosolie
Poedersuiker: een beetje vloeibare stevia of een beetje palmsuiker/kokosbloesemsuiker
Slagroom: amandelroom (of een andere plantaardige room)
Pure chocolade: 1 reepje Lovechock (uit m’n hoofd is 1 reep precies 75 gram)
De crème zal veel vloeibaarder zijn dan wanneer je het originele recept volgt. Daarom zet je het even in de koelkast, zodat de kokosolie meer stolt, en gebruik je het wanneer je er inderdaad een goede topping mee kan maken. Voordat je dat doet, nog even die handmixer erdoorheen.

Zo doe ik dat dus! 🙂

2013-02-14T23:15:50+00:00

Over

Mijn leven in getallen: 31 jaar oud, 9 jaar getrouwd met Sebastiaan. Moeder van Keela (5), Judah (3) en Vanna (maart 2017). Niet perfect. Leert elke dag. Ik houd van grote dromen, nieuwe dingen, mooie mensen, lekker eten, persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen.

4 Reacties

  1. Susan Svkodc februari 17, 2013 om 2:11 pm- Antwoorden

    Ziet er lekker uit (behalve dan het koffiedeel, jak, maar dat kun je ook makkelijk vervangen door een granen/notenmelk).
    De reepjes lovechock zijn trouwens 40 gram, 4 blokjes van 10 gram… 😉

    • sharon februari 18, 2013 om 10:12 pm- Antwoorden

      ohh thanks 🙂 haha

  2. Kevin februari 18, 2013 om 12:39 pm- Antwoorden

    Heb je recepten geprobeerd met suiker vervangers. Ik ben namelijk iemand die zo weinig mogelijk met suiker probeert te eten. Als je zulke recepten hebt hoor ik het graag

    • sharon februari 18, 2013 om 10:12 pm- Antwoorden

      Gewoon deze website even lezen denk ik…

Geef een reactie