Bijna Pasen! Maak zelf officiële chocolade paaseieren!

Bijna Pasen! Maak zelf officiële chocolade paaseieren!
maart 20, 2013 Susan

paashaasBinnenkort is het weer zover, Pasen. Voor veel mensen gewoon lekker een extra vrije dag, met gezellig (?) naar de woonboulevard, lekker eten en vooral veel chocolade paaseitjes snoepen.  Voor anderen de viering van de wederopstanding van Jezus en het eind van de vastenperiode na carnaval. Ook wordt er gezegd dat Pasen afstamt van de lentefeesten, waarin het ontwaken van de natuur na de winter gevierd wordt. Het licht van de zon heeft het namelijk weer gewonnen van het koude van de nacht. Het is tijd voor vreugde en vruchtbaarheid, voor eieren en hazen. Uhh eieren en hazen??? Inmiddels zijn er veel gebruiken en symbolen bij elkaar gekomen in hoe de meeste mensen nu Pasen vieren, maar waar komen dan toch die paashaas en die (gekleurde/chocolade) eieren vandaan?

Is het een vogel? Is het een kip? …. Het is…. de paashaas!

Over waar de paashaas nu eigenlijk vandaan komt, doen verschillende verhalen de ronde, zoals:

 • De paashaas is heel bijzonder, onzichtbaar en heeft een gouden vacht
 • Op afbeeldingen staat Ostara, de godin van de vruchtbaarheid en de lente afgebeeld met een haas en een ei aan haar voeten. De legende gaat dat de haas eerst gewoon een kip was, maar één met een vervelende karaktertrek: de kip verstopte namelijk haar eigen eieren, wat Ostara danig uit haar humeur bracht. Ze veranderde de kip in een haas, welke de eieren weer mocht gaan zoeken. Dat zij voor een haas koos is niet zo raar, een haas staat namelijk ook voor vruchtbaarheid
 • De paashaas is eigenlijk een vogel die zich had misdragen en werd veranderd in een haas. Nu mag hij nog maar één keer per jaar eieren leggen, die hij goed moet verstoppen. Dit lijkt verklaarbaar door de eieren die door vogels in verlagen hazenlegers werden gelegd. Deze eieren werden aangezien voor ‘hazeneieren’
 • De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Via een vertaald Duits boek was de paashaas in ieder geval in 1825 in Nederland bekend. In 1961 wordt de paashaas als ‘nieuwe’ traditie genoemd door volkskundige S.J. Van der Molen. Mogelijk is het gebruik van de paashaas eveneens door Duitse migranten naar Nederland gebracht, zoals ook de kerstboom door Duitsers in Nederland is geïntroduceerd. In Duitsland wordt de paashaas namelijk al in 1682 genoemd, die het voor elkaar kreeg om gekleurde eieren te leggen.

Paaseieren

Al eeuwen is het ei al het symbool van de opstanding. Bij de Joden at men eieren op de begrafenismaaltijd als symbool van wedergeboorte na de dood. Germanen aten eieren bij de offermaaltijden van Ostara, de godin van lente en vruchtbaarheid en ter ere van haar werd ieder jaar een tweedaags feest gevierd.

Één ei is geen ei

Ontstaan in de middeleeuwen, doordat in de vastentijd een kerkelijk verbod was ingesteld voor het eten van eieren en vlees. In deze periode echter legden de kippen bijzonder veel eieren. De eieren werden gekookt, om langer goed te blijven, versierd en met Pasen veelvuldig gegeten of cadeau gedaan.

In de Balkan schenkt men elkaar beschilderde eieren voor een goed leven. Daar geven ze elkaar drie eieren per persoon, waarvan de spreuk “één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei” vandaan komt.

Eieren beschilderen

Ook dit is een gebruik waar onze voorouders zich al aan over gaven. In christelijke landen werden de eieren beschilderd in de kleuren van het altaar, waarna men ze de kerk inbracht om te laten wijden en te offeren. Niet christelijke streken beschilderden hun eieren in heldere kleuren, welke een weerspiegeling waren van het zonlicht in de lente.

Paaseieren verstoppen

Vroeger begroeven boeren met Pasen eieren in de akkers om vruchtbaarheid over hun akkers af te dwingen. Ook zit wordt als voorloper gezien van het verstoppen van de eieren, welke kinderen met veel plezier gaan zoeken.

Het chocolade ei

De variant van het paasei in chocolade is nog niet zo heel lang bekend, pas laat in de 18e eeuw werd in Frankrijk de eerste chocolade eieren geproduceerd. Omdat mallen nog niet voorradig waren, werden verse eieren uitgeblazen en als mal voor de lekkernij gebruikt.

Hier het recept voor een paasei uit de ouden dagen! (verras je kinderen!) Benodigdheden:

 • 1 rauw groot ei
 • 75-100 gram chocolade naar keus (kan ook zelfgemaakt)
 • 1 beker
 • naald

Bereiding:

 • Met de naald een redelijk grote opening in het ei maken
 • Zorg ervoor dat het hele ei leegloopt, spoel het voorzichtig schoon
 • Smelt de chocolade in een pan, of au-bain marie
 • Giet het gesmolten mengsel in de beker
 • Wanneer het ei van binnen droog is de chocolade erin laten lopen
 • Het ei op een koude plek hard laten worden
 • Het ei pellen en tadaa en lekker groot, gezond choco ei!

Ook leuk om juist niet samen met de kinderen te maken en hun gezicht te zien als ze ’s morgens hun ei pellen!!!  

Binnenkort nog een blog met tips voor vervanging van chocolade-eieren…

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*