Balkenbrij – veganistisch / suikervrij

Balkenbrij vega/veganBij ons in de familie was het altijd traditie om na de mis op kerstavond met z’n allen balkenbrij te eten. Op witbrood. Met een dikke laag suiker. Mijn oma maakte dan kilo’s balkenbrij die verdeeld werden onder de hele familie. Op een gegeven moment ben ik het samen met mijn oma gaan maken. Bij ons verdween al snel het witbrood en later de suiker. Toen ik een paar jaar geleden vegetariër werd, betekende dat eigenlijk het einde van de balkenbrij traditie.

Suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij, tarwevrij, veganistisch


Dit jaar werd het gemis echter te groot en ben ik wat gaan experimenteren. Dit is het resultaat:

Wat heb je nodig?

  • 1,5 liter water
  • 250 gram boekweitmeel
  • 1 eetlepel ontgeurde kokosolie
  • ½ eetlepel keltisch zout
  • 25 gram rommelkruid (te koop bij de betere drogisterijen, online of zelf gemixt, zie google)
  • 15 gram anijszaad
  • 150 gram rozijnen
  • 75 gram moerbeien
  • 100 gram tofu

Hoe maak je het?

  • Knijp het vocht uit de tofu en verkruimel het met je handen.
  • Bak de tofu bruin (komt er uit te zien als scrambled eggs) en zet apart.
  • Vul een pan met het water, het rommelkruid, het anijszaad, de rozijnen en de kokosolie en breng aan de kook.
  • Voeg de boekweit beetje bij beetje toe, terwijl je onderwijl goed roert met een (electrische) garde. Het roeren gaat steeds zwaarder, het wordt een echte brij.
  • Voeg de moerbeien en de scrambled tofu toe.
  • Laat de brei ongeveer 5 keer “ploffen”, dan is de balkenbrij goed.
  • Vul 1 grote en 1 kleine siliconen cakevorm en laat de balkenbrij opstijven.
    Balkenbrij vega/vegan

  • Wanneer het goed is gesteven, kun je de balkenbrij in de koelkast bewaren tot gebruik.
  • Snijd plakken van ca. 1 cm dik en bak ze in een beetje (kokos)olie in de koekenpan.
  • Lekker zo of op een boterham, voor de liefhebbers met nog een beetje fijne kokosbloesemsuiker erover.

Door de kruiden is het een echt winters recept, dus niet alleen met kerst lekker, maar ook zo als warm tussendoortje. Eet smakelijk!

2013-12-20T16:20:20+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

Geef een reactie