Appeltaart van speltmeel en chiazaad, zonder ei

Omdat een deel van ons bezoek niet zo van veranderingen houdt, bak ik voor elke verjaardag in ieder geval een appeltaart. Wat dat lust eigenlijk iedereen wel. Zelf eten wij wel eieren, maar ik wilde toch een uitproberen hoe dat nou gaat bakken met chiazaad in plaats van met eieren. Resultaat: lekkere knapperige gladde bolletjes in de taartkorst! En de eieren? Die mis je helemaal niet, ook mijn kieskeurige visite niet 😉 Dit recept is zonder tarwe, geraffineerde suikervrij, naar wens zuivelvrij en/of veganistisch.

Wat heb je nodig voor een taartvorm van ca. 26cm doorsnede?

  • 300 gram speltmeel
  • 150 gr kokosbloesemsuiker
  • 130 gr zachte kokosolie (of 150 gr zachte roomboter als je zuivel eet)
  • 1 el chiazaad geweld in 3 el water (dit vervangt 2 eieren)
  • beetje havermout
  • 1kg appels
  • 250 gr rozijnen
  • kaneel naar smaak
  • scheut citroensap

Hoe maak je het?

  • Kneed het speltmeel, de kokosbloesemsuiker, de kokosolie en het gewelde chiazaad tot een vaste deegbal.
  • Laat rusten in de koelkast
  • Verwarm ondertussen de (hetelucht) oven voor op 175 graden
  • Snijd de appel in kleine stukjes en besprenkel met wat citroensap
  • Voeg de rozijnen (ik wel deze niet tevoren, dan nemen ze nog wat vocht van de appels op) en kaneel naar smaak toe
  • Vet de bakvorm (ik gebruik zelf een ronde siliconen vorm) in met wat kokosolie
  • Bekleed de bakvorm met circa 2/3 van het deeg
  • Bestrooi de bodem met havermout (neemt het vocht uit de appel op en zorgt voor een knapperigere bodem)
  • Stort de appel/rozijnen/kaneelmix in de vorm en druk stevig aan
  • Decoreer de bovenkant met het overgebleven deeg.
  • Zet in de oven voor circa 40 minuten
  • Laat afkoelen op een rooster en serveer koud of lauwwarm.

Eet smakelijk

2014-02-15T14:24:47+00:00

Over

Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van een zoon ('06) en dochter ('09). I ❤ BIO, ECO, PUUR, VEGA, Slowjuicen, dehydrator. Geen suiker/E-nrs/zuivel/geraffineerde koolhydraten. Altijd nieuws-/leergierig. Ik blog vooral recepten ;-)

Geef een reactie