Spel: stil zitten

Spel: stil zitten
september 3, 2018 sharon
In opvoeden, spel

Stil zitten is lastig voor mijn kinderen. Misschien zijn jouw kinderen er heel goed in. Die van mij niet. Dat geeft niet, daar zijn ze kinderen voor. En vaak hoeft het ook niet. Maar soms is het wel handig. Daarom oefen ik het soms met ze.

Neem een timer of zandloper (leuker, als je die hebt) en laat je kinderen stil zitten op een stoel. Leg uit dat jullie iets heeeeeel erg moeilijks gaan doen. Je weet eigenlijk niet of ze zoiets moeilijks wel kunnen. Maar je wilt het wel proberen. Leg uit dat je de timer aan zet of de zandloper omdraait en vanaf dan mogen ze niet bewegen. Ze moeten stokstijf zitten. Elke keer als er iemand beweegt gaat de timer opnieuw lopen. Je kunt beginnen met 1 minuut, en dan een keertje 2 minuten. Breng het leuk en houd het leuk.

Een ander leuk spel om het begrip ‘stil’ beter te begrijpen is Annemarie Koekoek spelen. Wie kent het nog? Iemand staat omgedraaid bij de muur, de rest staat een aantal meter verderop. Wanneer degene zich omdraait, moet iedereen bevriezen. Wie beweegt, moet opnieuw beginnen. Het doel is de muur bereiken.

En andere leuke manier is stoelendans. Nu haal je de stoelen niet weg, maar laat je ze staan. In het kader van ‘er is een tijd om te dansen en een tijd om te zitten’ kun je dit uitleggen. Wanneer de muziek speelt, dansen jullie. Wanneer de muziek ophoudt gaan jullie zsm bevroren zitten. Wie beweegt, is af. Tot de muziek weer speelt. Wel zelf meedansen 😉

Op het moment dat het handig is als je kinderen stil zitten, haal dan één van deze spellen aan. Zeg ze dat het nu nodig is om stil te zitten zoals bij het spel. Dat ze dat heel goed kunnen en dat we dat nu oefenen. Dat er straks weer een tijd is van dansen en spelen.

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*