Restaurant training: uit eten met je kinderen

Restaurant training: uit eten met je kinderen
augustus 29, 2018 sharon
In opvoeden

Ik neem mijn kinderen graag uit eten, ook al zijn ze klein. Ik houd ervan, en ik wil het ze graag leren. De één vindt het heerlijk om uit eten te gaan en de ander heeft er minder behoefte aan. Het kan een uitdaging zijn om met kleine kinderen buiten de deur te eten, daarom deel ik graag hoe wij dit doen. Het is heel leuk, maar het wordt vooral leuk als je wat tools hebt die je kunt gebruiken, zonder de iPad. Het kan echt. Mijn kinderen zijn 1, 4 en 6. De ‘restaurantregels’ gebruik ik alleen voor de 4 en 6-jarige natuurlijk 😉

Algemene tips

 • begin met ergens koffie drinken
 • oefen dan de lunch
 • dan pas avondeten: en ga vroeg, rond 17.00 uur
 • kijk of er leuke restaurants zijn die jij ook fijn vindt, waar kinderen kunnen spelen
 • ga niet te sjiek, zeker niet in het begin, je kinderen mogen echt tijd hebben om dit te leren
 • neem rustig speelgoed mee, zonder geluid. Het liefst iets van kleurplaten, je kunt zelfs een speciaal boek gebruiken welk je kind extra bijzonder vindt (voor mijn dochter: een Frozen kleurboek bijvoorbeeld).
 • bestel snel
 • treuzel niet met eten
 • verwacht niet te natafelen, ga weg als je klaar bent (dit kun je altijd later uitbouwen, of wanneer je kinderen verrassend rustig bezig zijn)
 • heb ALLES mee wat een baby nodig heeft, als je met een baby gaat (eten, drinken, luiers, speeltjes, etc)

Vertel wat de bedoeling is in een restaurant

Ga er niet vanuit dat kinderen automatisch weten wat er van hen verwacht wordt in een restaurant, of dat ze het nog van de vorige keer weten. Herhaling is belangrijk.

Voordat we een restaurant instappen, vertel ik mijn kinderen onze restaurantregels.

 1. Ik leg uit dat we een restaurant binnengaan waar ook andere mensen zijn. Deze restaurants zijn bedoeld om iets te eten of drinken. Wij mogen dat ook, maar het is de bedoeling dat we rustig praten, lopen en op onze billen blijven zitten. Ik vertel ook hoe belangrijk het is om de regels te volgen. Als we ze niet volgen, dan is dat vervelend voor andere mensen en dan betekent dat dat we even niet naar restaurants kunnen, tot we voldoende geoefend hebben om de regels te kunnen volgen.
 2. Nog een keer kort ‘de regels’:
  1. rustig praten
  2. rustig lopen
  3. op de billen zitten
 3. Een restaurant is geen speeltuin. Er zijn plekken waar we mogen rennen, schreeuwen en klauteren, zoals de speeltuin. Een restaurant is niet zo’n plek.
 4. Dan vraag ik wie nog weet wat onze restaurantregels zijn. En vul eventueel aan.
 5. Dan pas gaan we naar binnen.

Uiteraard pas je dit aan op leeftijd en het type restaurant. Bij McDonalds doe je dit anders dan bij een ‘echt’ restaurant. Hoewel het slim is om dit ook serieus te nemen bij kindvriendelijke restaurants, want dit zijn de beste oefenplekken waar het net wat minder uitmaakt!

In het restaurant

Als je nog nooit (of zelden) in een restaurant geweest bent, ga dan zitten en vertel je kinderen wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten.

Vertel over de bediening, wat zij doen. Vertel over de spullen die op tafel liggen, wat de bedoeling is. Oefen voor de grap (bijvoorbeeld met het servet). Of laat ze zelf bedenken waarvoor iets is. Vertel waar ze niet mee kunnen spelen en vertel wat wel kan. Vertel over het proces van bestellen, wachten, eten.

Tip: ons favoriete spel wanneer we op ons eten wachten is: ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is????? De kinderen vinden dat fantastisch en het leidt af van het wachten en honger hebben 🙂

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*