Kleine kinderen: het verschil tussen noden en iets willen hebben

Kleine kinderen: het verschil tussen noden en iets willen hebben
april 10, 2014 sharon

babyAl eerder schreef ik kort over het verschil bij kinderen tussen een nood hebben en iets willen hebben, in het artikel over of je kinderen de baas thuis zijn als je ze niet straft. Ik vind het essentieel om onderscheid te maken tussen de twee en probeer dat ook te doen. Aan de hand daarvan stem ik mijn reactie af.

Baby’s hebben alleen maar noden

Ik ben blij dat ze bij Love and Logic dit zo uitgebreid uitleggen, want ik vind het een belangrijk onderwerp. Wanneer een baby geboren wordt, heeft het alleen maar noden. Wanneer het honger heeft, moet het eten. Wanneer het moe is, moet het slapen. Wanneer de luier vies is, moet die verschoond worden. Wanneer babylief dat aangeeft, in de vorm van huilen (of het stadium ervoor), dan is het belangrijk dat deze nood zo snel mogelijk vervuld wordt. Op deze manier leert je baby dat je te vertrouwen bent. Het gaat hier om de eerste basisbehoeften en een baby die alleen nog maar kan communiceren via diverse huiltjes. Wanneer de baby een behoefte heeft – gaat huilen – en daar komt die fantastische mama om die vervelende nood weg te nemen, dan bouwt dat vertrouwen. De baby weet dat deze mama helpt waar hulp nodig is en hij hoeft er geen kwartier om te gillen. Niet alleen bouwt het vertrouwen, ook de eerste basis voor een gezond zelfbeeld wordt hierin gelegd. Ik kies er daarom dus ook voor om een baby niet te laten huilen, nooit. Dit is op geen enkele manier een baby verwennen, het is een nood die je vervult. Kleine baby’s kennen nog geen manipulatie en dat soort volwassen dingen. Hooguit weten ze dat als ze zus en zo doen, ze krijgen waar ze zo’n behoefte aan hebben. Slimme baby’s πŸ™‚

Dingen willen

Kleine baby’s worden groot. Waar kleine baby’s alleen nog maar noden hebben, krijgen ze er langzaam dingen bij die ze willen. Hoe ouder ze worden, hoe groter de lijst wordt van willen. Peuters willen een heleboel, om maar eens een categorie te noemen. Het verschil tussen noden en dingen willen is dat er bij noden geen sprake is van een keuze – een nood moet vervuld worden om vertrouwen te bouwen. Iets willen, daarentegen, komt met een keuze.

Ik wil die knuffel!

Iets willen is namelijk niet van levensbelang. Het is niet essentieel. Soms is het moeilijk het onderscheid te zien, maar dat is er wel. Mijn peuter denkt bijvoorbeeld dat ze elke knuffel uit elke winkel nodig heeft. Ik weet dat het iets is wat ze wil, maar niet meer dan dat. (in het kader van empathie vraag ik dus wat het is – een konijn/beer/hond – en soms nog welke kleur – dat ik zie dat ze de knuffel leuk vindt – dat we de knuffel weer terugzetten en gaan zwaaien naar de knuffel – dag knuffel!!). Overigens dacht ze dat in het begin vooral, want nu weet ze dat ze ze niet nodig heeft en ze krijgt ze ook nooit, dus eigenlijk wordt het proces dan alleen maar gemakkelijker.

Grenzen stellen bij dingen die we willen

Bij noden is het dus zo dat ze tegemoet gekomen worden. Bij iets willen worden grenzen gesteld. Als kinderen iets willen, kan het soms wel en soms niet. Daar ga je als ouder over, natuurlijk πŸ™‚ In dit kader vind ik grenzen stellen essentieel. Zoals ik net al noemde kent mijn dochter inmiddels de grens bij knuffels uit de winkels. In het begin vind ze het moeilijker om afscheid te nemen, maar nu gaat dit heel gemakkelijk. En verlaten we de knuffel net zo blij als wanneer we de knuffel zagen. Dat is prettig, maar ook duidelijk.

Comments (2)

 1. Sarah 6 jaar geleden

  Het knuffel verhaal is heel herkenbaar πŸ™‚ dl van 19 maanden geeft ze nu zelf een dikke knuffel en een kus, zet ze terug en zwaait “doedoei” en zonder driftbui lopen we verder πŸ™‚

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Heerlijk he!! (en als moeder blijf ik bijna verbaasd achter!!! πŸ˜› )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*