Het geven van keuzes: geef je peuter al wat controle!

Het geven van keuzes: geef je peuter al wat controle!
april 15, 2014 sharon

keuzes makenDit is één van de leukste aspecten van Love and Logic waar we nu mee bezig zijn. Het geven van keuzes aan kinderen. Dit doe je om je peuter wat verantwoordelijkheid te geven en het zelfbeeld te bouwen. Het is leuk, zij mogen al die dingen zelf kiezen. Mijn dochter snapt sinds kort het concept ‘kiezen’, dus we zijn hier nu volop mee bezig. Zo zie je dat naarmate je kinderen ouder worden er nieuwe ‘tools’ bijkomen en ook de toepassing verandert met de leeftijd van de kinderen. Daarom vind ik het zelf prettig er lekker over te blijven lezen, om scherp te blijven.

Wil je het zelf doen, of zal mama het doen?

De eerste keuze die mijn dochter begreep, was deze. Wil je zelf bij mama komen, of zal mama je halen? Wil je zelf je kleren oppakken, of zal mama het doen? Wil je zelf dit doekje terugleggen, of zal mama het doen. Het fijn is dat de peuterfase een beetje draait om ‘zelf’ doen, dus het kwam ideaal uit. Nu mijn dochter steeds beter begrijpt hoe keuzevragen werken, passen we het op steeds meer gebieden toe.

Hoe kies je de keuzes?

De keuzes die je geeft zijn er altijd twee. Twee keuzes waar je bij beiden blij bent met het resultaat. Ik geef mijn dochter dus geen keus tussen een appel of een Marsreep, want die tweede vind ik niet ok. Het moeten beiden opties zijn waar jij ook ok mee bent.

Waarom geef je keuzes?

Het leuke is dat ze leren keuzes te maken. Dit helpt weer met het creëren van een zelfstandig kind dat zelf verantwoording neemt met een goed zelfbeeld. In praktijk merk ik ook dat mijn dochter het heel erg leuk vindt. In plaats van dat ik alles voor haal beslis, mag zij mee helpen beslissen en ze geniet daar ontzettend van! Ook dit heeft het wat gezelliger gemaakt hier thuis.

Een lunch vol keuzes!

Het is even oefenen met dit concept, maar zoals ik zei, erg leuk! Als ik lunch maak, vraag ik bijvoorbeeld of ze zin heeft in avocado of zalm. Of ze een groen of een bord met bloemetjes wil. Of ze wel of geen water erbij wil drinken. Of ze een ei wil of geen ei. Of ze een gebakken ei wil of een gekookt ei. Of ze een groot tafelkleed wil of een klein kleedje. Of ze een groen kleed wil of een geel kleed. Of ze op die stoel of op die stoel wil zitten. Ga zo maar door. Prachtig vind ze het!

Oneindig veel keuze

Zo kun je dit met allerlei aspecten doen. Wil je dit of dit vest aan? Wil je een groen speldje of een rood speldje? Wil je één staartje of twee staartjes? Wil je die kant op lopen of die kant op? Wil je deze schoenen aan of deze schoenen? Wil je zelf je schoenen aantrekken of zal mama het doen? Wil je een verhaaltje lezen voor het slapen gaan of geen verhaaltje lezen?

Een groen bord of een bloemetjesbord

De keuzes hoeven niet eens per se ergens op te slaan, het is gewoon leuk. Mijn dochter wordt er in elk geval erg enthousiast van! Veel keuzes zijn voor ons ook niet interessant, of ze nu een groen of een bloemetjesbord heeft, het zal mij een zorg zijn. Maar juist het delen van deze controle is heel effectief en gezellig. Ik heb het idee dat ze er minder opstandig van wordt wanneer er geen keuze is 🙂

Comments (3)

 1. mevr. Gewoontjes 6 jaar geleden

  Heel herkenbaar!
  Ik laat mijn peuter (3) ook vaak kiezen tussen twee dingen. Ook erg gemakkelijk als ze in een beetje opstandige fase zitten. Hier is dat af en toe een paar dagen. Kan die weer meer, mag die meer, en dan zoekt hij de grenzen op. Door te laten kiezen tussen twee opties waar je zelf achter staat scheelt dat heel veel strijdt merk ik. Niet dat het een trucje is, altijd werkt enzovoorts. Maar ze wat keuzesvrijheid te geven is ook gewoon heel leuk!

 2. Nikki 6 jaar geleden

  Ja leuk! Dit doe ik ook.. Alleen niet iedereen vind dit normaal.. Toen mijn dochter voor onderzoek een week in het ziekenhuis verbleef en ik haar vroeg of ze ei of “pap” wilde voor ontbijt kreeg ik de pedagogisch medewerker op me af gestuurd! Het was onverantwoord om mijn dochter op deze leeftijd al voor zo een keuze te laten staan en ik kon daar wel eens hele vervelende kinderen van krijgen! Nou toen heb ik nog wel een heel goed gesprek aangevraagd en ook gehad.. Maar goed het bleef not done in hun ogen! Vervelende kinderen! Bestaat dat?! Ongelovelijk.. Haha maar goed dat er ook mensen zijn die niet alles klakkeloos overnemen van een ander want anders zouden we overal “vervelende kindjes” zien.. Ipv mogelijkheden en kansen voor een kindje om te ontwikkelen

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Wow Nikki dat meen je niet! Wat shockerend zeg… Je stelt niet eens een open vraag (wat wil je ontbijten) dat lijkt me idd te lastig, maar dit kunnen peuters heel gemakkelijk kiezen en vinden ze zelfs heel leuk. Ik ben verbaasd dat de pedagogische medewerker denkt dat alle beslissingen voor je kind maken beter werkt (het levert misschien geen vervelende kinderen op, maar wel kinderen die zelf geen verantwoorde keuze kunnen maken 🙁 ) Dit zou mij ook zo kunnen overkomen 😛 haha!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*