De mood swings van een 2-jarige

De mood swings van een 2-jarige
april 8, 2014 sharon

mood swingsMijn lieftallige peutermevrouw (2) kan soms pittig zijn. Ze heeft een sterke wil, je weet wel, zo eentje waar ze van zeggen ‘dat komt later goed van pas’. Nu is dit niet eens geheel waar, pittige tantes met sterke willetjes komen alleen goed van pas als ze leren er op de juiste manier mee omgaan. Dat ontstaat niet vanzelf ofzo. Ik kan ook heel wat vervelende dingen bedenken op latere leeftijd voor dametjes met sterke willetjes 😉

De mood swings


Goed, toen de wil van mijn dochter de overhand begon te krijgen, vond ik het soms lastig ermee om te gaan. Peuters kunnen nu eenmaal nogal last hebben van mood swings, het ene moment lekker spelen en een seconde later ontdekken ze iets wat niet mag / wat niet kan / wat niet lukt / iets wat ze willen maar niet aanwezig is en dan kun je je gereed maken voor een driftige/boze/verdrietige sessie. Ongetwijfeld is het per peuter verschillend. Die van mij gaat meestal voor de boze huil, of de ik-ga-van-wanhoop-op-de-grond-liggen-en-stampen-en-de-vloer-slaan. Het hoeft niet altijd zo drastisch, je hebt ook mildere varianten. Hoe dan ook, je weet nooit wat er komt, hoe mild of drastisch de sessie wordt en wanneer ze komen.

Back to basic

Eerlijk gezegd werd ik soms een beetje moe van die mood swings. Op geen enkele manier zijn ze logisch of überhaupt nodig (in de ogen van een volwassene) en als je er een paar op een dag hebt, is dat vermoeiend. En als je er moe van wordt, dan zijn de sessies erger en ze komen sneller op. Dus er moest wat veranderen. Ik probeerde energie te vinden om gewoon anders met mijn dochter te praten, anders te reageren en rustiger te zijn. Natuurlijk ken ik de principes van Love & Logic al een tijdje, en onze basis was ook zo, maar toch kan het iets naar de achtergrond dringen wanneer je moe, zwanger en druk bent.

Goed en gezellig!

Het ging eigenlijk per direct verrassend goed en maakte een groot verschil in de gezelligheid in onze dagen. Omdat het zo goed ging, heb ik meteen het boek er weer bij gepakt en het nogmaals gelezen. Er staan zoveel dingen in, dat je nooit alles in één keer kunt onthouden. Daarnaast is mijn dochter een stukje ouder dan de vorige keer dat ik het las, waardoor je weer nieuwe dingen ziet, leest en kunt meenemen. I-de-aal.

Je kunt anderen niet veranderen, alleen jezelf

Wat ik al wist, werd in werkelijkheid weer bewezen. Ik stond versteld van het verschil dat je kunt maken als ouder en hoe je doet, bent en reageert. Je kunt andere mensen niet veranderen, inclusief kinderen, maar je kunt wel zelf veranderen. En dat bracht zo’n heerlijke opluchting, mijn dagen zijn weer een stuk minder vermoeiend!

Essentieel verschil in peuterdrama’s: ikzelf

Mijn eigen reactie, de woorden die ik kies en de houding die ik heb op die momenten, maar ook daarbuiten, maken essentieel verschil in peuterdrama’s. De mood swings zijn sterk gereduceerd, als ze er zijn, zijn ze vaak minder intens en sneller voorbij. En het mooie is, het doet geen afbreuk aan mijn peuter, ze leert ervan, krijg duidelijkheid, kan met grenzen omgaan en het helpt bij het bouwen van een gezond zelfbeeld. En het kost mij niet zoveel energie, ideaal toch 😉 (al moet ik zeggen dat het in eerste instantie lijkt of het meer energie kost, maar uiteindelijk is dat niet zo).

Meer onderwerpen, eindelijk!

Ik heb het moment aangegrepen om nog wat meer te delen over Love and Logic, nadat ik dat al heel lang geleden beloofd heb 🙂 Een aantal prachtige principes waar ik heel veel aan heb, zal ik dus de komende dagen beschrijven op een zo praktisch mogelijke manier. Houd er rekening mee dat ik schrijf vanuit een 2-jarige, niet vanuit een ouder kind. Neem mee wat je mee wilt nemen en kunt nemen, maar oudere kindjes werken nu eenmaal anders dan een 2-jarige 🙂 In het boek staat wel van alles en nog wat voor 3-6 jarigen, met veel voorbeelden e.d.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*