De ergonomische drager

De ergonomische drager
oktober 21, 2013 sharon

rose and rebellionZoals jullie weten deel ik op degezondemama wel eens mijn enthousiasme voor dragen. Wij hebben geen kinderwagen meer, maar we doen alles óf lopend, óf gedeeltelijk fietsend, óf dragend. Ik zal eerlijk zeggen dat het een kleine gok was, onze kinderwagen verkopen. Maar ik wilde graag nog een leuk bedrag, zodat ik er mooie draagdoeken van kon kopen. In het ergste geval was het dom en zouden we het proces moeten terugdraaien, wat ons dan hoogstens wat geld zou kunnen kosten. Maar niet veel. Kortom, ik zag niet veel risico en heb het gedaan. Dat is nu alweer een tijd geleden en heb er geen moment spijt van gehad.

Handig, zo zonder kinderwagen!

Het niet hebben van een kinderwagen scheelt ruimte in ons huis. Het scheelt veel ‘gezeur’ van mijn dochter, want zij vindt dat helemaal niets. Als ik nu denk aan de eeuwige ‘mama, lopen, lopen, lopen’ discussie die mijn dochter zeker zou voeren, dan ben ik helemaal blij 🙂 Lopen is leuk en dat doet mijn dochter veel, maar het is niet altijd praktisch. Bijvoorbeeld wanneer ik eventjes moet winkelen en meerdere winkels in moet (rond de drie winkels redden we wel lopend). Of wanneer ze moe is. Of wanneer ik de trein moet halen. En OV is heel erg handig zonder kinderwagen. Kun je gewoon op normale stoelen zitten, zonder zorgen dat je kinderwagen opeens weg is. Of, wanneer het regent, één paraplu houdt ons beiden droog. Kortom. Ik ben heel erg blij met mijn beslissing!!! Dit werkt voor ons.

Buikknopen ok. Rugknopen nee

Ik ben zelf erg fan van doeken, maar je moet wel weten hoe je moet knopen. Ik vind het zelf geen enkel probleem en een simpel draagconsult lost zeker alle problemen op, maar niet iedereen ziet dit als een simpele drempel. Mijn man bijvoorbeeld. Mijn dochter is twee en wordt enkel op de rug gedragen. Mijn man heeft geen zin om die rugknopen te leren. Buikknopen ok. Rugknopen nee. Dat betekent dat ik het bij hem moet doen, maar dat is niet handig. Garantie op een slechte knoop. Dus, wij gaan nu op zoek naar een ergonomische drager.

Ergonomisch dragen

Want ja, die bestaan ook! Dan heb je het gemak van een Baby Björn achtig iets, maar dan ergonomisch verantwoord. Bij een ergonomische drager zitten de knietjes hoger dan de billen (in een soort m-vorm) en wordt ook van knieholte tot knieholte ondersteund. Bij niet-ergonomische dragers bungelen de beentjes gewoon naar beneden, waardoor de benen/heupjes niet ondersteund worden. Persoonlijk vind ik het ook ergonomischer voor de drager zelf (moi). Ik ben ooit met een Baby Björn begonnen en man wat was dat zwaar! En dan te bedenken dat mijn dochter toen 5 kilo lichter was dan nu.

Alle soorten en maten

Deze ergonomische dragers heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt ze voor baby’s, peuters en kleuters. Er bestaan verschillende merken, waaronder Manduca, Bondolino, Beco, Wompat, Rose & Rebellion, Tula, etc, etc. Je zult je verbazen hoeveel merken er bestaan.

Hoe kies je een ergonomische drager?

Er zijn best veel verschillende merken en jammer genoeg kun je niet even de Prenatal binnenwandelen om te kijken. Die verkopen namelijk alleen maar bungelende dragers. Wat je wel kunt doen, is via Google en verkopende websites kijken hoe de verschillende dragers eruit ziet. Dan krijg je een beetje een idee. Wat naar mijn idee het beste zou werken, is langsgaan bij een inloopochtend waarbij je verschillende dragers kunt passen, voelen en zien. Dan kun je precies zien welke drager bij je past en heb je veel minder kans op een miskoop. Ik weet dat de inloopochtenden hebben bij bijvoorbeeld Ooiebeest, Dragen enzo en Babybij.

Ik ben nog een klein beetje zoekende, al weet ik eigenlijk wel welke ik zou willen. Binnenkort passen en dan kijken of het daadwerkelijk is waar ik van gedroomd heb 😉 (haha, right).

Comments (4)

 1. Clarinda 7 jaar geleden

  Op een zeker forum worden ook meetings georganiseerd in heeeeel veel verschillende regio’s waar mensen vaak verschillende dragers mee nemen en vaak ook wel uitwisselen. En drasgconsulenten hebben ook vaak meerdere dragers te huur of te leen om te proberen.

 2. Miranda 7 jaar geleden

  Ja ergonomische dragers!! Ik heb er destijds ook uitgebreid onderzoek naar gedaan. Er gaat echt een wereld voor je open. Wij hebben die voor mijn lief gehaald bij babybij. Hij heeft daar verschillende dragers uitgeprobeerd en vond de bondolino het prettigst. Volledig papa-proof! Ik kan hem je man dus van harte aanbevelen. Ik zweer ondertussen nog steeds bij mijn hopp-tye en ringsling! Sowieso vind ik hoppediz een prettig merk. Onze dragers zijn momenteel bezig aan hun derde ronde en blijven mooi!Veel succes met kiezen 🙂

 3. Linda 5 jaar geleden

  Ik ben heel benieuwd welke het uiteindelijk is geworden en of hij bevalt?:)

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Hai! Het is een Rose & Rebellion geworden maar inmiddels ben ik qua smaak overgestapt op tula 🙂 Maar ze bevallen allebei! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*