Zie je weleens iemand in de verte en doe je net of je diegene niet ziet?

Zie je weleens iemand in de verte en doe je net of je diegene niet ziet?
oktober 5, 2018 sharon
In mama

Zie je weleens iemand in de verte en doe je net of je diegene niet ziet? Ik heb dat weleens. En toen ik me bewust werd dat ik dat deed, vroeg ik me af waarom.

We zijn zo geneigd om alles maar onder ‘onzeker’ te stoppen. Maar alle eerlijkheid op een stokje, ik weet heel goed dat ik niet onzeker ben om iemand gedag te zeggen. Het geldt misschien voor sommigen, maar niet voor mij.

Maar wat is het dan wel?

De vraag intrigeerde me. Was het dat ik ‘bang’ was dat ik moest praten terwijl ik daar dan geen tijd of zin in had? Ik dacht het even, tot ik me besefte dat je ook gewoon kunt zeggen: hoi! En doorlopen. Of, ‘hoi, ik ga gauw verder!’

Dat dat best lastig is, die manier van grenzen zetten, misschien. Maar dat was het ook niet. Niet voor mij.

En toen wist ik het. De voor mij confronterende, niet zo mooie, ongemakkelijke waarheid:

Een gebrek aan liefde. Voor mijn medemens.

Ik had helemaal geen zin om met mensen te praten. Laat me met rust. Maar niet vanwege mijn grenzen, of drukte. Vanwege het gebrek aan liefde voor mijn medemens.

Sindsdien die realisatie doe ik het wel. Expres. Altijd. Heel soms schiet het erbij in, val ik terug in automatisme. Dat is ok. En dan ga ik weer verder met wél doen. Mensen zijn het waard om gezien te worden. Mensen zijn het waard om gedag te zeggen. Het lijkt misschien klein, maar al het grote begint klein. Het begint juist in de kleine dingen. De kleine dingen kunnen het verschil maken.

En om nog zo’n cliché erin te gooien: een beter begin, begint bij jezelf.

Ik wil graag de wereld mooier kleuren, een voorbeeld zijn voor mijn kinderen, en uitdragen waar ik heilig in geloof: connectie en liefde. Die connectie en liefde blijft niet binnen de muren van mijn huis. Zo werkt dat niet. Connectie en liefde limiteert zich niet aan plekken of mensen. Het zit in je hart, en gaat mee waar je hart is. Dat is thuis binnen de muren wanneer je thuis bent, en overal waar je naartoe gaat. Binnen je relatie, binnen je gezin, binnen je familie, je buurt, op het schoolplein, overal.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*