Mijn zoon zien opgroeien tot een mooie, sterke, respectvolle en bewonderenswaardige man

Mijn zoon zien opgroeien tot een mooie, sterke, respectvolle en bewonderenswaardige man
juli 25, 2017 sharon

Mijn zoon is 3. Een heerlijke jongen, in alles. Ik verbaas me over het verschil met meisjes (bij mij in elk geval), van nature al. Ik heb één zoon en hij is pas 3. Ik heb dus geen schatkist aan ervaring, maar ik heb wel een droom over wat ik deze jongen mee wil geven deze 18 jaren onder mijn vleugel. Hij is nog geen man, maar hij wordt het wel.

Hij is nu de peuter die leert fietsen, de armen van zijn zusje wild heen en weer zwaait alsof ze een pop is, haar op schoot wil en na 2 minuten zegt dat ze te zwaar is, soms boos naar zijn kamer loopt en de deur dichtsmijt om het smijten, zijn grote zus volgt in alles wat ze doet, probeert zijn eigen kleren aan te trekken en elke dag broodjes pindakaas en pretzels wilt eten, de hele dag.

Maar voor ik met mijn ogen knipper, is hij een zelfstandige man die zelf zijn leven verzorgt, keuzes maakt, zijn dromen najaagt en wellicht een vrouw vindt en kindjes krijgt. Als moeder wil ik dolgraag al onze kinderen ‘afleveren’ waarbij ik me inzet om het beste uit ze te halen, zodat ze volledig kunnen groeien zoals zij willen, met de tools in het leven die ze daarbij gaan helpen.

Ik wil mijn zoon leren wat familie is. Dat we voor elkaar zorgen, naar elkaar omkijken en rekening houden met elkaar. Zijn vader laat hem zien hoe hij later zelf een geweldige vader mag zijn. Zijn vader laat hem zien hoe je met je vrouw omgaat, op een gezonde manier. Ik en mijn man laten hem zien hoe een gezonde relatie eruit ziet, en wat je mag verwachten. Wij laten hem zien wat grenzen zijn, hoe je daarover praat, hoe je daarmee omgaat en hoe je daar respect voor hebt. We laten hem zien wat autoriteit is en hoe je binnen grenzen je leven vol kunt leven.

Zijn oudere zus en jongere zus helpen hem leren hoe je met mensen omgaat van je eigen leeftijd, met hulp van ons. De familie is een ware leerschool, waar hij als kleine peuter alles kan leren op mini-niveau, in veilige omgeving. Hij leert op peuterniveau hoe je luistert, leert, praat, vertelt, excuses aanbiedt en vraagt.

Straks komen daar school, juffen/meesters en vriendjes/vriendinnetjes en hun ouders bij. Hoe ouder hij wordt, des te meer elementen worden er toegevoegd. En zal hij blijven leren waar we nu al mee begonnen zijn, en de situaties worden steeds een stapje volwassener. Nu is de veilige omgeving nog vol aan de gang, en naarmate hij ouder wordt, zal hij stapje voor stapje zelf meer keuzes gaan maken buiten ons huis, buiten onze familie en buiten onze ‘vleugels’. En als dat niet zo zou zijn, zou het maar saai worden.

Ik wil hem leren hoe je je bord opruimt, de was in de wasmand gooit en je kleren opvouwt. Ik wil hem leren dat een huis niet schoon verschijnt, maar schoongemaakt moet worden. Dat de was niet op magische wijze door engelen worden schoongeblazen ’s nachts en opgevouwen, maar dat iemand dat moet doen. Ik wil hem leren hoe je je spullen opruimt en hoe fijn dat eigenlijk is. Ik wil hem leren dat spullen geld kosten en waarde hebben. Niet zijn spullen alleen, maar ook die van mij, die van de buurman en van vriendjes.

Ik wil hem leren dat fouten maken ok is, dat nee zeggen kan en dat mijn nee en zijn nee ook nee betekent. Ik wil hem leren dat je stomme dingen kunt doen, maar dat er altijd oplossingen zijn en dat je die ook zelf kunt dragen. Ik wil hem leren dat de wereld aan zijn voeten ligt en dat je door hard werken je dromen kunt najagen. Dat dingen niet snel onmogelijk zijn, alleen wanneer je opgeeft. Dat je dromen je iets kunnen kosten en ik leer hem het principe van offers maken, voor jezelf en andere mensen. (bijv. oefenen wanneer je piano wilt spelen of het offer van tijd als je iemand helpt verhuizen)

Ik wil hem laten zien dat alles in het leven draait om liefde, geven en kunnen ontvangen. Dat liefde groot is en ontzettend geduldig. Liefde is zacht en vriendelijk naar iedereen (iedereen ja, ook de president van de USA en dat gekke kindje in de klas), liefde weigert jaloers te zijn wanneer iemand anders iets krijgt en hij niet. De liefde die niet opschept over prestaties of nadruk legt op eigen belangrijkheid. Liefde beweegt niet in schaamte en respectloosheid, en zoekt niet egoïstisch naar eigen eer. De liefde is niet makkelijk geïrriteerd en schiet niet makkelijk in aanstoot. Nee. De liefde die eerlijkheid viert en geen voldoening krijgt in wat fout is. Dat liefde een veilige plek is en het is standvastig in het geloven van het beste voor anderen. Liefde ziet fouten nooit als verslagenheid, want de liefde geeft nooit op. Liefde stopt nooit met liefhebben.
(vrije vertaling van 1 Korinthe 13 uit de Passion Translation)

Ik wil hem leren dat hij zich blij kan voelen, ongeacht de omstandigheden, in fijne tijden en minder fijne tijden. Ik wil hem leren vrede te zien wanneer er geen vrede lijkt, en ook wanneer het wel is. Ik wil hem leren dankbaar te zijn met wat is. Ik wil hem leren geduldig te kunnen zijn, nu wanneer hij wacht op zijn broodje pindakaas, straks wanneer hij spaart voor zijn auto. Ik wil hem leren dan het altijd loont om vriendelijk te zijn, zelfs als iemand niet vriendelijk naar hem toe is. Ik wil hem leren dat je altijd het goede kunt doen, in elke omstandigheid. Voor zichzelf en voor anderen. Ik wil hem leren dat hij in zichzelf mag geloven, in alles wat hij doet, en ook in anderen om hem heen. Ik wil hem leren zacht te zijn voor zichzelf en anderen wanneer er fouten gemaakt worden. En ik wil hem leren zichzelf te beheersen. Bij broodjes pindakaas, ijsjes, wanneer iemand hem boos maakt of z’n fiets kapot maakt.

Ik houd ervan om te dromen over later, hoe dat eruit ziet en hoe mijn kinderen dan zijn en doen. En hoe ik mij vandaag kan inzetten om dat mogelijk te maken. Het lijkt veel, maar ook weer niet. Dit is waar ik mezelf naar uitstrek in mijn eigen leven, en wat ik mee wil geven aan hem. Het maakt me niet bang en overweldigd me niet. Ik weet dat wanneer ik zelf groei als persoon, ik dit kan meegeven aan hem. Ik kan tenslotte niks aan hem leren wat ik niet zelf draag/snap/heb/kan. Mijn limiet is zijn limiet als kind.

Het mooie is dat alles wat ik nu leer, ik hem weer kan meegeven. Zodat hij het op latere leeftijd niet meer hoeft te leren. Dat maakt hem dus op 18-jarige leeftijd een veel verder ontwikkeld persoon dan ik was toen ik 18 was. Ik kan dus als ouder mijn kinderen voorbereiden op een succesvoller leven dan ikzelf heb. Met succesvol bedoel ik niet meer geld, ik bedoel het leven van een gelukkig leven met gezonde normen en waarden, en succesvol zijn daar waar hij succesvol in wil zijn.

En met ontwikkelen bedoel ik niet streven op negatieve manier, ik bedoel ontwikkelen, op positieve manier. Het soort ontwikkeling (en volwassenheid) dat ervoor zorgt dat hij nee zegt tegen comazuipen en drugs, goed voor zichzelf zorgt, opstaat voor oudere mensen, geld geeft aan een dakloze en oprecht in zijn omgeving rondkijkt en ziet als het niet goed gaat met iemand en hulp biedt. Dat hij iemand kan zijn die waarde toevoegt aan de wereld. Het soort ontwikkeling dat de wereld een betere plek maakt.

Zoals deze geweldige tekst in Spreuken 22:6 – en in het engels is het beter

Train up a child in the way he should go,
And when he is old he will not depart from it.

The way HE should go. Niet de weg waar ik naartoe wil. Niet de weg die ik vind dat het moet zijn. Leer een kind zijn eigen weg, en hij zal er niet vanaf wijken. Als moeder kan ik hem de tools van het leven leren, en hij kan zelf bepalen waar, hoe en óf hij die tools gaat toepassen. Hij beslist 🙂

Comments (2)

 1. Marike 2 jaar geleden

  Wat mooi, dank je voor het delen. Mooi ook, de bijbel teksten er bij. Ik wens je van harte Gods zegen toe in de opvoeding van jullie kinderen.

  • Auteur
   sharon 2 jaar geleden

   Graag gedaan en dankjewel Marike <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*