De fijnste manier om hulp te ontvangen als jonge moeder

De fijnste manier om hulp te ontvangen als jonge moeder
juni 12, 2017 sharon

Deze week kreeg ik een smsje van mijn broertje. Hallo zus. Kan ik bij aankomst iets doen om jullie leven makkelijker te maken? Vervoer of iets dergelijks? Voor degenen die het niet weten, over 2,5 week vliegen we terug van Californië naar Amsterdam. Voorgoed. Met ons gezin, waaronder een pasgeboren baby. Je weet wel, voor het dramatische effect (vooral bij de gate).

Hoe kan ik je helpen?

De afgelopen maanden zijn hectisch geweest voor ons. Een zwangerschap met twee rondlopende kinderen, Voedzo, weinig budget, allemaal dingen die zorgden voor soms stressvolle tijden, of gewoon heel vermoeiend, of beiden. Een aantal mensen die dichtbij ons staan hebben ons enorm geholpen, door er echt te willen zijn. Mensen die zeiden ‘wat kan ik voor je doen om je leven makkelijker te maken?’. Hulp vanuit vriendschap, zonder voorwaarden, zonder eigen agenda of met aanbiedingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Sociaal vangnet

Hectische momenten maken we allemaal mee, maar het is zo fijn en belangrijk een sociaal vangnet te hebben met mensen waar je echt op kunt rekenen. Het was een eer om deze mensen hier te hebben en om echt waardevolle vriendschappen op te bouwen. Er echt voor elkaar te zijn, elkaar te zien en het leven met elkaar te delen. It takes a village…. Zelfs als het hectisch is, weten dat er iemand is die er voor je is (soms zelfs zonder dat er iets gedaan wordt) maakt het geheel al een stuk fijner.

Ik ben daar zelf niet altijd heel goed in geweest. Om zo’n persoon zelf te zijn voor andere mensen. Echt behulpzaam enzo. Het kan beter, zeg maar. En daar is niets meer aan te doen, maar ik kan wel deze mooie les meenemen naar huis en zelf bewust in de toekomst deze keuzes maken. Je kunt anderen niet veranderen (a la iedereen moet me zo hulp aanbieden), je kunt het niet afdwingen, maar je kunt wel zoiets prettigs zelf aanleren en aan andere mensen aanbieden op gezonde manier. Iets met ‘be the change you like to see’.


Moeite om één koekje te eten in plaats van een hele rol? STOP het overeten!!! en leer normale porties eten


Ja maar, ik overleef zelf amper

Jonge ouders kunnen intense perioden doormaken. De verzorging van je jonge kinderen is gewoon tijdrovend, en er is maar weinig tijd over voor wat dan ook. Als je tegen een burn out aanzit, er eentje hebt, enorm veel stress ervaart, voelt alsof je verdrinkt in de ballenbak van het moederschap, of volledig uit balans bent, dan ben je niet de persoon die anderen goed kan helpen. Je mag eerst voor jezelf zorgen en je eigen behoeften – en die van je gezin.

Je kunt anderen vooral helpen als je zelf je leven redelijk op de rit hebt. Je hoeft niet perfect te zijn, maar je zult begrijpen dat iemand met een burn out eerst zichzelf op de rit moet krijgen, voordat je iemand anders kunt helpen. Net zoals je eerst zelf geld moet hebben, om iemand anders geld te kunnen geven, bijvoorbeeld. Als je dat niet regelt voor jezelf, dan loop je jezelf volledig voorbij en daar heeft niemand iets aan.

In balans

Als je niet in balans bent, is dat dus je eerste actiepunt. Zelf in balans komen. En accepteren dat sommige perioden hectisch zijn en dat je gewoon minder tijd hebt om andere mensen te helpen. Het is ok om grenzen aan te geven en je bent geen slecht persoon als je even wat minder doet en in je eigen holletje terug trekt.

Wat namelijk juist minder fijn is in hectische perioden, zijn mensen die dingen van je eisen, verwachten, die je eigenlijk even te boven gaan. Waar je even de puf en energie niet voor hebt. Waar je niet mee bezig bent. Dat mag je herkennen (ik trek dit nu even niet/ik heb er geen behoefte aan/NU even niet) en het is essentieel dat je daar grenzen zet. Jij bent namelijk de enige die jouw grenzen kan bewaken en niemand anders. Jij hebt controle over hoeveel je met andere mensen meegaat in hun eisen, verwachtingen of de vanzelfsprekendheid om te helpen. Nee zeggen is echt ok.

(nog steeds mijn favoriete boek voor moeders uit balans is het boek van Diana Koster!!! Echt, ik houd van deze vrouw en het heeft jaren geleden een enorme impact in mijn leven gehad)

Even wat stapjes terug met een pasgeborene

Ik heb op dit moment wel wat stapjes terug genomen en dingen die ik normaal wel doe, doe ik even niet. Mijn volledige aandacht gaat naar mijn pasgeboren baby en de rest van mijn gezin, en het verkopen van onze spullen en klaarmaken voor de vlucht. Bloggen stond op een heel laag pitje (maar ik kom nu op het punt dat ik het weer graag langzaam op pak, het helpt me in balans te blijven 😉 ).

Ik blijf nog even in mijn holletje zitten de komende weken/maanden en ga lekker acclimatiseren. Gelukkig kan ik vanuit dat holletje wel wat bloggen en wat mail beantwoorden, want daar heb ik zo’n zin in. Dan voel ik me ook een beetje mens 😉 En de rest, dat komt wel weer.

Goed nieuws! Ik hoef me in elk geval niet druk te maken aan ons (te)veel aan koffers, mijn broertje komt ons helpen 😉 En zometeen komen er lieve vrienden bij ons eten en ze gaan voor ons koken. Lasagne – mijn favoriet. En mijn man doet nu even boodschappen met de drie kinderen. Ja, ik heb een dappere man. En ik? Just counting my blessings! <3


Moeite om één koekje te eten in plaats van een hele rol? STOP het overeten!!! en leer normale porties eten


ps. Binnenkort meer over hoe sociale contacten écht soulfood zijn. Echte vriendschappen en echte connectie voeden je meer dan welke avocado op aarde ook.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*