Angst in je ouderschapskeuzes: ben je niet bang dat….?

Angst in je ouderschapskeuzes: ben je niet bang dat….?
juni 22, 2017 sharon

Ik schrijf al jaren over kinderen en mama zijn, en zoals jullie vast merken ben ik weer helemaal ‘terug’ van weggeweest. Letterlijk en figuurlijk. Ik had namelijk degezondemama verhuisd naar voedzo.nl toen ik zelf naar Amerika verhuisde, en nu ben ik terug en heb ik dit weer teruggedraaid. Het voelt beter zo.

Maar ben ik niet bang dat..?

Toen ik het verhuisde, was ik dan niet bang dat…. mijn website niet meer goed gevonden werd? Ik mensen op Voedzo ging lastig vallen met mamadingen? Ik heb er toen over nagedacht en vond dat de beste optie na afweging. Nu heb ik geen idee waarom ik dat precies een goed idee vond en heb ik het weer teruggedraaid. En weet je, zo gaat dat soms. Soms is het de goede keuze, soms niet, en meestal maakt het vooral helemaal niks uit. Ik schreef ook al over of ik bang was dat mijn dochter geen Nederlands meer zou spreken.

Keuzes in ouderschap

Misschien ben ik net iets impulsiever dan de gemiddelde mens en als ik iets in m’n hoofd heb, moet het meestal snel gebeuren. Daar leer ik elke dag mee omgaan, het brengt me veel, en soms niet, en meestal maakt het niks uit. Ik weet nog dat ik zo’n fan was van het dragen van baby’s, dat ik mijn kinderwagen had verkocht. Natuurlijk krijg je dan bezorgdheid over je heen. Ben je niet bang dat je baby de doek niet leuk vindt? Of wanneer je baby bij je in bed slaapt. Ben je niet bang dat ze dan niet in hun eigen bed willen liggen? Je baby overdag in de doek hebben slapen. Ben je niet bang dat ze nooit in haar bed wil slapen?

Het antwoord op dat soort vragen is altijd: nee. Ik ben niet bang dat mijn baby niet van de doek houdt. Ik ben niet bang dat mijn baby voor altijd bij me ligt. Ik ben niet bang dat mijn baby nooit op zichzelf slaapt. Ik ben niet bang. Hooguit moet ik weer een kinderwagen kopen, m’n baby met meer moeite leren dat het eigen bed ook leuk is en nee, geen enkele puber ligt nog bij mammie dutjes te doen overdag, dus daar ben ik allemaal niet bang voor. Het worst case scenario in dit soort gevallen is zo klein.

Niet de beste keuzes

Soms maak je keuzes die achteraf niet de beste keuze blijken. Ik denk aan de manier waarop ik onvoorwaardelijk ouderschap bij mijn dochter toepaste (ongeacht de methode, hoe ik dit doe werkt het niet voor mij). Omdat ik er zelf bij was, zag ik dat mijn manier van opvoeden bijdroeg aan te weinig grenzen, wat absoluut niet goed werkt voor mijn dochter. Dit betekent niet dat dit voor iedereen zo is, of dat ik ‘de uitgangspunten’ überhaupt goed toepaste, maar wat ik deed was het niet voor ons. De consequentie was dat ik een aantal maanden flink heb moeten oefenen op gebied van grenzen en daarbij extra veel geduld moest zoeken. En dat heb ik gedaan.

Ik denk ook aan het niet geven van brood aan mijn dochter maar continu bezig zijn met glutenvrije pannenkoeken, wafels, etc. Allemaal dingen die officieel traktaties zijn en bijdragen aan zoetigheid en ik zat moeilijk te doen terwijl ze geen allergie heeft. De consequentie is dat ik soms meer tijd in de keuken spendeerde dan nodig was, en moeite deed terwijl het niet hoefde. En dat ik die tijd ook anders in had kunnen delen. Nu weet ik dat en geniet ik elke dag dat ik soms lekker luie keuzes maak, zodat ik tijd heb voor andere dingen die ik wel belangrijk vind. Heerlijk! (ik bedoel niet dat ik gezond eten niet boeiend vind, uiteraard, maar ik kies nu voor supersimpel en snel).

Keuzes die wat meer werk geven, en toch de moeite waard zijn

En dan heb je de keuzes die je inderdaad wat meer werk geven, maar die het wel waard zijn voor mij. Zoals mijn dochter die een hele tijd bij ons op de kamer heeft geslapen. Dat wil niet iedereen. Ik dacht het ook nooit te willen. Maar ik houd enorm van slaap. En er kwam een moment dat we haar moesten leren dat ze zelf ook heel goed in slapen was. Dat kostte wat moeite. Maar of ik bang was dat het nooit goed kwam? Nee. Het kostte gewoon, op het moment dat we daar allemaal aan toe waren, iets meer moeite dan wanneer we het nooit hadden toegelaten. Maar ik verwacht dat we wel veel slaapwinst hebben behaald 😉 En niet iedereen maakt deze keuze, en dat is ok. Als je geen zin hebt om je kind in bed te hebben, zul je er misschien ’s nachts meer uit moeten (of niet, elke situatie uniek..). Als je dat ok vindt, dan gewoon doen. Zo creëert iedereen z’n eigen ding, z’n eigen stijl, zoekt de eigen grenzen en bekijkt het per kind en per situatie. Er is meestal niet echt een goed of fout, vaak maakt het helemaal niks uit. De consequenties van je keuze krijg je op je eigen bordje, soms handig, soms niet, en soms maakt het niets uit.

Wees niet bang

Zolang je geen illegale en onveilige dingen met je kinderen doet, hoef je niet bang te zijn. Je hoeft niet bang zijn het verkeerde luiermerk te kopen, de verkeerde billendoekjes en een speen zal niet tekenen voor het leven. Dat soort dingen doen er allemaal niet zoveel toe. Spendeer tijd met je kinderen en kom de behoeften tegemoet. Dat is alles wat je nodig hebt.

Het valt me op dat het veel simpeler is om met je derde heel relaxt te zijn, terwijl het zo mooi zou zijn als je dat met je eerste al zou kunnen doen. Het leven is dan gewoon zoveel makkelijker en je kunt zoveel meer genieten. Binnenkort wil ik hier graag meer over schrijven – speciaal voor die mama’s to be of net nieuwe mama’s.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*