Alles wat je nodig hebt voor je dromen, heb je al in je

Alles wat je nodig hebt voor je dromen, heb je al in je
juni 26, 2017 sharon

Mijn dochter (3 maanden) heeft iets nieuws. Sinds een paar dagen begint ze echt te friemelen aan speelgoedjes en probeert ze soms dingen te pakken, al lijkt dit nog een losstaand proces voor haar te zijn – het zien van dingen en ze voelen en pakken. Ik zit er al een paar dagen naar te kijken en het is ontzettend schattig.

Ik verwonder me dat minimensjes zo geboren worden dat je zelfs moet leren dat je handen hebt, dat je ze kunt gebruiken en dat je dingen kunt voelen – en later pakken. Voor mij is dat heel normaal. En dat ze nog niet helemaal doorheeft dat dat wat ze ziet, ze dat ook kan pakken. Fantastisch om te zien hoe ze elke dag oefent, vol concentratie, en weer een beetje beter kan pakken.

Vandaag ging het weer net ietsje beter en opeens leerde ze me een mooie les. Van geboorte af aan heeft ze haar handen. Uiteraard. En vanaf geboorte af aan heeft ze de optie om die te ontdekken, leren kennen en leren gebruiken. Alles wat ze nodig heeft om straks een bal te gooien, haar boterham pindakaas te eten en haar haar te borstelen, heeft ze van geboorte af aan. Nu is het een kwestie van groeien, oefenen en ontwikkelen, en straks kan ze het ook echt. Ze kan het nu nog niet, maar ze heeft alles al om het straks te kunnen.

Ditzelfde geldt voor ons. Wat je ook wilt doen, of je wilt leren schrijven, piano spelen, spreken, de wereld rondreizen, meer geduld, meer zelfcontrole, lenig worden – voor al die dingen en nog veeeeel meer hebben we al wat we nodig hebben om dat te kunnen doen. Het enige wat we moeten doen is oefenen, ontwikkelen en groeien in die skill. Stapje voor stapje.

Dat je niet kunt piano spelen, betekent niet dat je het niet kunt leren. Je hebt alles al in je bezit om het te leren, door het te doen, te oefenen, te ontwikkelen en groeien. Nieuwe verbindingen in je hersenen worden gevormd (zo groei je dus ook letterlijk) en zo word je steeds een beetje beter. Ben je niet erg muzikaal? Dan kost het misschien wat meer moeite. Kleine vingers? Dan misschien ook. Wil je de beste pianospeler op aarde worden? Dat zit er misschien niet in. Maar goed leren spelen kun je wel.

En zo geldt dat voor alle dingen die we graag zouden willen leren. Het kan echt. Wat je ook wilt doen – je hebt het al in je om het ook daadwerkelijk te doen.

Dat zien we bij onze baby’s, dat leren we onze kinderen en dat vertellen en herinneren we onszelf <3

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*