Zwangerschapsdilemma: 4 of 6 weken van tevoren met verlof?

Zwangerschapsdilemma: 4 of 6 weken van tevoren met verlof?
augustus 19, 2014 Jeanine

Langere tijd genieten van je baby of je lijf alvast ter voorbereiding op de bevalling alle rust gunnen die het nodig heeft? Het blijft een lastig dilemma. Voor zover bij mij bekend is er nooit onderzoek gedaan naar wat nu het beste is, deze blog schrijf ik dan ook geheel op basis van mijn eigen persoonlijke ervaringen. Ik hoop dat mijn verhaal zwangere lezeressen helpt een keuze te maken.

De regels omtrent zwangerschaps- en bevallingsverlof

In Nederland heb je als werkende zwangere vrouw het recht op in totaal 16 weken verlof. Wanneer je ervoor kiest om met je werkzaamheden 6 weken voor de vermoedelijke bevaldatum te stoppen, blijven er nog 10 weken bevallingsverlof over. Tenzij de baby langer op zich laat wachten en je bijvoorbeeld door blijft lopen tot 41 of 42 weken zwangerschap. Die extra dagen of weken komen er dan nog bij, t/m het maximum van in totaal 18 weken verlof.

Werkstress

Bij mijn eerste kindje koos ik ervoor om zo lang mogelijk door te werken. Ik wilde na de bevalling zo lang mogelijk kunnen genieten van onze zoon en het moederschap. Echter, doordat ik pre-eclampsie (in de volksmond bekend als zwangerschapsvergiftiging) opliep, moest de baby ineens onverwacht met 38 weken en 6 dagen gehaald worden. In totaal had ik dus nog geen drie weken echt volledige rust gehad.

Toen ik met verlof ging merkte ik pas hoeveel last/stress er eigenlijk van mijn schouders viel. Het is dan ook geen wonder. Je leeft enorm toe naar die laatste werkdag, moet nog een berg met werk afronden, je vervanger zo goed mogelijk inwerken en privé lopen de zaken ook gewoon door. Ondertussen ben je wel bijna hoogzwanger en krijg je het lichamelijk steeds zwaarder. Natuurlijk nam ik me voor om vooral niet gestresst te raken, want dat is slecht voor de baby, maar wees eerlijk: dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Beter voorbereid

Ons tweede kindje kan zich nu elk moment aandienen en deze keer ben ik zonder twijfel 6 weken voor mijn uitgerekende bevaldatum gestopt met werken. Natuurlijk is het deze keer ook wel anders, er loopt tenslotte al een gezellige peuter rond die het me een stuk lastiger maakt om te rusten. Maar toch, ik merk dat het geweldig goed voor me is dat ik na die laatste werkdag een werkstressvrije periode in ben gegaan. Ik kan me nu 100% focussen op de behoeftes van mijn lijf en gezin en dat voelt erg goed. Dient de baby zich nu aan, dan ben ik er klaar voor. Psychisch en lichamelijk ben ik nu veel beter voorbereid op mijn bevalling. En die extra weken met de baby die ik de vorige keer wel had? Daarvoor heb ik ook gezorgd. Ik heb 2 weken vakantie vastgeplakt aan mijn verlof, waardoor mijn bevallingsverlof nu ook 12 weken bedraagt!

Welke keuze maakte/maak jij en waarom?

Comments (7)

 1. Sanne 6 jaar geleden

  Leuk om te lezen!
  Ben zelf nu 21wk zwanger en werk zelfstandig. Vond (vind) het best lastig om die keuze te maken maar heb gekozen voor 4 weken vooraf, inderdaad met het idee dat ik dan na de bevalling wat langer met mijn kindje ‘vrij’ ben. Werk als gastouder en we hebben dus geen andere opvang nodig. Als ik aan het werk ben moet die kleine frummel er dus ook aan geloven… Vond een paar weken extra er na dan wel lekker klinken! 😉

 2. Wendy 6 jaar geleden

  Ik ben blij dat ik die keuze niet hoefde te maken. Ik heb tot 3 weken voor de bevalling gewerkt en heb nu tot 1 mei 2015 betaald verlof. Ik vind 16 weken totaal verlof veel te weinig in Nederland. Ok ik woon in Noorwegen 🙂

 3. Anja 6 jaar geleden

  Ik koos niet, ik was rond week 24 deels in de ziektewet en dan moet je 6 weken tevoren met verlof. Achteraf maar goed ook, want ook hier zwangerschapsvergiftiging en eerder bevallen.

 4. Barbara 6 jaar geleden

  Ik heb doorgewerkt tot 4 weken ervoor en geen spijt van. Had zelfs nog wel een weekje langer kunnen doorwerken. Na 2 weken verlof mocht de kleine zich van mij wel aandienen. Inmddels is mijn verlof bijna voorbij, maar ben ik heel blij dat ik er nog 3 weken vakantiedagen achteraan heb geplakt! 10 weken na de geboorte alweer aan de slag lijkt me niets, dan is de baby nog zo klein!

 5. Miranda 6 jaar geleden

  Ik denk dat je moeilijk kan zeggen dat het ene of het ander beter is, het lijkt mij vooral afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Welk werk doe je, hoe zwaar valt de zwangerschap je en heb je al andere kinderen om voor te zorgen? Ik heb alle keren zo lang mogelijk doorgewerkt om die reden die in het bericht wordt genoemd. De eerste twee keer pakte dat goed uit: mijn kinderen kwamen rond de uitgerekende datum en naar mijn idee was ik altijd goed uitgerust. De derde keer kwam ik toch wat minder goed weg; mijn zoon diende zich na 38+2 aan, voor mij echt geheel onverwacht, en ik had maar net alles gereed. Weinig kunnen uitrusten dus. Na alle bevallingen heb ik wel extra ouderschapsverlof opgenomen (4 weken). Ik denk dat ik eerder met verlof zou zijn gegaan als ik een baan zou hebben die lichamelijk meer van mij zou vragen; ik heb altijd bureauwerk gedaan en dat is toch makkelijker vol te houden dan een hele dag in een winkel staan bijvoorbeeld. Vooral de tweede en derde zwangerschap vielen mij lichamelijk een stuk zwaarder dan de eerste.

  En wat mij betreft mag het zwangerschaps- em bevallingsverlof wettelijk ook langer zijn dan 16 weken. Ik vind dat echt te weinig. En waarom ook geen extra verlof voor de eerste periode? Ik heb mij drie keer tot 16-18 weken zwangerschap zo beroerd gevoeld, dat had ik wel prettig gevonden!

  Geniet van je verlof en straks van je tweede kind!

 6. Trudy 6 jaar geleden

  Bij de eerste zat ik met 20 weken in de ziektewet en bij de tweede vanaf 28 weken. Ik had bij de eerste wel 2 weken vakantie erachteraan geplakt, maar bij de tweede niet. Ik vond het heerlijk om weer even wat te gaan doen, hoe gek ik ook op mijn kinderen ben. Maar ik had bij de tweede wel na een paar weken werken alweer 3 weken zomervakantie, die waren des te fijner omdat m’n man toen ook lekker vrij was.
  Ik heb best zwaar lichamelijk werk en bij beide jongens erg veel last van harde buiken waardoor het werken helaas al vrij snel werd afgeraden. Door het lange thuis zijn, vond ik het heerlijk om weer lekker te gaan werken.

 7. Thirza 6 jaar geleden

  Ik ga met 4 weken van tevoren met verlof, dus over anderhalve week. Vind het tot nu toe goed vol te houden op m’n werk. Wel fijn dat we minimaal 16 weken hebben, al klinkt die optie van Wendy uit Noorwegen ook wel erg goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*