Zo brengt de voorjaarsschoonmaak je rust!

Zo brengt de voorjaarsschoonmaak je rust!
maart 4, 2015 sharon

Ik zie al narcissen en krokusjes, het voorjaar komt eraan! Hoewel de winter niet echt koud was, zie ik echt weer uit naar het voorjaar, wat een heerlijk seizoen is dat! Wij hebben een zeer grondige opruimactie gehad thuis. Niet zozeer vanwege het voorjaar overigens, maar een opkomende verhuizing in de toekomst. We wilden alle spullen die we niet meer gebruiken weg hebben uit ons huis.

Wat een spullenverzameling!!

Sinds we dat besloten hadden, zag ik overal Spullen terwijl ik door het huis liep. Met een hoofdletter. Spullen die je nooit gebruikt. Spullen die je bewaart voor ‘wie weet heb ik het ooit nog nodig en dan is het handig’. Kastjes vol met Spullen die nooit opengemaakt worden. Spullen die sinds de vorige verhuizing zo de kast in gegooid zijn en onaangeraakt.

Ruimtegebrek

Aan de andere kant proberen wij ons huis zo efficiënt mogelijk in te richten. Dit is soms een uitdaging, in de keuken bijvoorbeeld. De uitdaging: ruimtegebrek. Vanwege al die spullen-die we-misschien-ooit-eens-nodig-hebben-en-zonde-zou-zijn-om-weg-te-gooien.

Gradaties aan spullen

Wij zijn vrij rigoureus door ons huis gegaan. Alles wat we niet meer aanraken, gaat weg of is al weg. We hebben een kleine collectie raken-we-niet-aan-maar-gaat-ook-niet-weg. Zoals fotoalbums of mijn trotse turnmedailles van vroeger (hahaha). Dan hebben we een grote collectie rijp-voor-het-grof-vuil gehad. Dit hebben we allemaal weggebracht, de echte troep. We hebben ook een collectie kringloop gehad, wat een aantal ritjes heeft gekost. Gevolgd door Spullen die nog in fantastische staat zijn, die belanden op marktplaats of we geven het weg aan familie/vrienden.

De spullen die blijven

En dan, dan hebben we nog de Spullen die blijven. Voorlopig. Ik ben namelijk in vorm, soms zie ik nog iets en dan werk ik het snel de prullenbak in of het belandt in de ‘kringloopdoos’. De spullen die blijven zitten nu ruim in hun kastjes. Speelgoed opruimen was nog nooit zo plezierig. Schoonmaken is een eitje.

Wat een rust!

En ik denk de hele tijd alleen maar: wat een rust!! Het maakt je huis zoveel aangenamer. Zoveel prettiger. Het zorgt echt voor rust in je hoofd, ook bij je kinderen. Alles is gemakkelijker, het opruimen, het schoonmaken, zelf troep maken is prettiger. Eigenlijk is de ouderwetse voorjaarsschoonmaak ontzettend gezond voor je (en je gezin).

Ja maar, misschien gebruik ik het nog?

In het begin wekte de gedachte spullen weg te doen soms wat weerstand. Ja maar, straks wil ik het gebruiken? Ook al gebruik ik het al 5 jaar niet? We hebben dus bedacht, als het echt heel erg nodig is het weer te gebruiken, dan koop je maar een nieuwe. Want die kans is echt 1%. Echt. En als het weg is, mis je het inderdaad ook eigenlijk niet.

Wat allemaal?

Het opruimen van de kledingkasten was een feest. Te groot, te klein, kleuren die me helemaal niet staan, alles mocht weg. En daar heb je elke dag plezier van, want je kledingkast is niet gevuld met dingen die je niet draagt. De kleding die je wel draagt ligt er royaal bij. Heerlijk! Zo ook het speelgoed, de zolder, jassen en schoenen, de keuken, boeken, gangkasten, alles! Oh, vergeet niet je voorraadkast (data checken!) en koelkast 🙂

Bewust kopen

Het heeft me eerlijk gezegd ook bewuster gemaakt wat ik wel koop. Het heeft me een beter onderscheid gegeven tussen handig spul dat je echt gebruikt en onzinspul die je eigenlijk niet nodig hebt. Ook snap ik beter wat het voordeel is van kwaliteit. Kwaliteit kost vaak meer. Maar als je het niet meer hoeft, kun je het ook beter verkopen in plaats van dat je het weg moet gooien omdat het geen waarde meer heeft. En het ziet er nog netjes uit vaak. En als je iets duurs koopt, denk je veelal ook wat beter na voordat je het koopt.

Ga voor die ouderwetse voorjaarsschoonmaak!

Natuurlijk is een voorjaarsschoonmaak niets nieuws, mijn moeder deed het ook altijd. Helaas heb ik die gewoonte gewoon niet echt meegenomen en ben ik het vergeten. Dat vind ik nu erg jammer, want dat had de afgelopen jaren al heel prettig geweest. Het enige wat wij de hele tijd denken: hadden we het maar eerder gedaan…

Comment (1)

  1. Marjolein 5 jaar geleden

    Heerlijk artikel! Ik ben hier ook maar eens begonnen, ook i.v.m. een verhuizing in het vooruitzicht. 😉 Vind het sowieso altijd heerlijk, als m’n huis opgeruimd en schoon (genoeg) is. Maar sinds onze kleine man geboren is, nu bijna 1 jaar geleden stond het huishouden toch niet meer geheel op 1 en daar heb ik wel mee moeten leren leven. Maar langzaam krijg ik het weer een beetje op de ‘rit’ nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*