Wat zou je kunnen doen om vroeggeboorte te voorkomen?

Wat zou je kunnen doen om vroeggeboorte te voorkomen?
mei 1, 2014 simone

tandenNu ik alweer 29 weken zwanger ben komt het steeds dichterbij die bevalling. Zeker als je bedenkt dat de eerste met 34 weken geboren is dan zou ik nog maar 5 weken te gaan hebben :0 Soms hebben vroeggeboortes een specifieke oorzaak, maar bij mij hebben ze die niet kunnen vinden. Bij de tweede was er wel een nieuw onderzoek tijdens de 20-weken echo of de lengte van de baarmoederhals iets te maken had met vroeggeboorte. Daar deed ik dus graag aan mee, maar die lengte was bij mij gewoon normaal. Enige wat wel afweek was dat het leek alsof de baarmoedermond al iets aan het wijken was. Daarna nog een extra check bij de gynaecoloog, maar doordat de lengte gewoon normaal was hoefde dat niks te betekenen. Hij zei wel dat het zou kunnen verklaren waarom mijn vruchtwater zo vroeg ‘brak’. Maar omdat we niet wisten of tijdens de eerste zwangerschap de baarmoederhals ook aan het wijken was, was het giswerk.

Elke keer een beetje langer…

Mijn huidige gynaecoloog vertelde me dat meestal bij vroeggeboortes met onduidelijke oorzaak de zwangerschappen elke keer langer duren. Daar houdt ik me stiekem maar een beetje aan vast 🙂 1e 34 weken, 2e 36 weken en nu gaan we voor de 38 weken! Zoals je in mijn volgende blog kan lezen ben ik een beetje eigenwijs om bij mijn eigen verloskundige te blijven. Wil nog steeds het liefst thuis bevallen en dat kan niet als je onder behandeling bent van een gynaecoloog.

Groeiecho’s

Wel krijg ik straks groeiecho’s dus voor mijn eigen zekerheid vraag ik dan toch weer of ze naar de lengte en wijking van mijn baarmoederhals willen kijken. Helaas valt daar verder niks aan te doen om het tegen te houden, maar dan ben je ieder geval voorbereid op wat misschien komen gaat.

Dan volgen nu een aantal zaken die ik wel toepas voor mijn eigen gerustheid want ook al zijn er verschillende onderzoeken naar het blijft een beetje giswerk.

Extra verzorging van mijn tandvlees (en tanden)

Volgens bepaalde onderzoeken zou een tandvleesontsteking de bevalling vervroegen. Daarom word er aangeraden om tijdens je zwangerschap de tandarts te bezoeken en als die het nodig vind kun je naar een preventie assistente. Daar ben ik zelf vandaag geweest en mijn tandvlees ziet er gelukkig gezond uit. Wel heb ik wat extra tips gekregen specifiek voor mijn gebit waardoor hopelijk mijn tandvlees ook de rest van de zwangerschap gezond blijft. Wat in ieder geval belangrijk is dat je zodra je last krijgt van bloedend tandvlees of opgezwollen tandvlees je aan de bel trekt want dat is het begin van een tandvleesontsteking.

Zo min mogelijk gluten eten

Er zijn ook onderzoeken die zeggen dat er een verband bestaat tussen glutenintolerantie en vroeggeboorte. Diverse boeken die ik over glutenallergie en glutenintollerantie heb gelezen schrijven inderdaad ook vroeggeboortes als 1 van de symptomen op. Zolang je zelf niet weet of je een glutenintolerantie hebt kan het daarom zeker geen kwaad de hoeveelheid wat te gaan beperken. Tegenwoordig zijn er zoveel lekkere recepten dat het geen straf is om minder brood te eten.

Veel rust nemen

Dit is denk ik de moeilijkste. Nu ik hier een peuter en een kleuter rond heb lopen lijken de rustmomentjes heel schaars te zijn. Maar zodra mijn peuter bijvoorbeeld besluit toch weer eens een dutje te doen, of dat ze samen ineens heel lief kunnen spelen pak ik mijn momentje rust. De klusjes komen later wel weer.

Hebben jullie nog andere tips?

Comments (5)

 1. Mirjam 6 jaar geleden

  Een beetje gluten laten staan, help niet tegen vroeggeboortes!

  Coeliakie (glutenintoleratie) kan inderdaad vroeggeboortes veroorzaken.
  Ik heb heel wat zwangerschapsproblemen gehad (mede) vanwege mijn coeliakie: extreme vroeggeboorte, late vroeggeboorte, anencefalie (open schedeltje), miskramen.

  Maar gluten wat beperken helpt niet tegen de gevolgen van coeliakie!
  Dat zit zo: Al iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, worden zijn darmvlokken beschadigd. Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen en ontstaan er allerlei symptomen en gevolgen: Opgeblazen gevoel, bloedarmoede, slechte weerstand, duizeligheid, depressie, darmkanker, vroeggeboortes en nog veel meer.
  Het maakt niet uit of iemand ‘normaal’ gluten eet, of slechts een kruimeltje binnen krijgt. Die darmvlokken worden beschadigd (en de kans op vroeggeboortes is er dus nog steeds).
  Gelukkig: als je volledig glutenvrij eet, herstellen de darmvlokken zich weer. Maar dan moet je wel echt volledig glutenvrij eten.

  Zolang je zelf niet weet of je coeliakie hebt, kan het daarom zeker geen kwaad om een COELIAKIETEST te doen!

  – Ik houd een blog bij over ons leven met coeliakie: http://ikbenglutenvrij.nl

 2. Auteur
  Simone 6 jaar geleden

  Nu ik het zelf teruglees staat het inderdaad een beetje krom opgeschreven. Ik vermijd zelf inderdaad gluten, maar had beter kunnen schrijven als je denkt glutenintollerantie te hebben dit een mogelijkheid zou kunnen zijn voor vroeggeboortes. Coeliakietest heb ik niet gekregen, omdat uit de standaardbloedtest niks komt wil mijn eigen arts niet verder testen. Voel me zelf zo veel beter als ik geen gluten binnenkrijg dat ik het daardoor vermijd. Na de zwangerschap ga ik wel op zoek naar een andere arts die me hierin meer duidelijkheid kan geven. Ga zeker een kijkje nemen op jou site, dank je!

  • Mirjam 6 jaar geleden

   Veel succes met de verdere onderzoeken!
   En nog meer succes en geluk met je zwangerschap en je kindje! Want dat is op het ogenblik veel belangrijker 😉

   • Mirjam 6 jaar geleden

    ps: Als ik je tegen die tijd kan helpen, hoor ik het graag.

 3. Denise 6 jaar geleden

  Ik denk dat je al heel goed op weg bent, op je eten letten en vooral rust nemen!
  Ikzelf ben bij de eerste bevallen met 33 weken, was nog druk aan het werk en ineens moeder, pff. Terwijl ik verder erg gezond at en me heel goed voelde.
  Bij de tweede had ik met 30 weken zomervakantie (onderwijs) en begon mijn verlof daarna met 36 weken en die rust heeft mij enorm goed gedaan.
  Uiteindelijk is ze pas geboren met 41,5 weken.
  Over de oorzaak van vroeggeboortes zijn soms niet te achterhalen en misschien moeten we dat ook niet willen en wordt je er alleen maar onzekerder van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*