Waarom eten wij eigenlijk zo gezond?

Waarom eten wij eigenlijk zo gezond?
juli 29, 2013 sharon

gezond etenDit artikel is een aanloop op het artikel van morgen. Of kinderen eetbuien en schransfestijnen krijgen door dat gezonde eten dat ze krijgen van ons 🙂 Omdat het artikel zo lang werd, heb ik het in tweeën gesplitst. Vandaag leg ik uit waarom wij gezond eten hier thuis. Morgen vertel ik wat ik vind van de veel gehoorde opmerking dat kinderen die suikervrij worden opgevoed later zeker weten eetbuien krijgen. Dus ummm, waarom eten wij ook alweer zo supergezond?

Dankzij gezond eten is de eeuwige hoofdpijn verdwenen!

Mijn dochter krijgt gezond en natuurlijk eten. Niet gezond a-la Voedingscentrum, maar puur, vers, biologisch en onbewerkt eten. Geen geraffineerde suiker dus, geen pakjes en zakjes, geen schadelijke e-nummers, en in ons geval ook geen zuivel, geen tarwe en glutenarm. Af en toe een boterham heus wel, maar het is uitzondering, geen regelmaat. De reden dat wij zo eten is dat wij – voordat dochterlief op aarde verscheen – beiden zelf volledig overtuigd zijn geraakt van deze levensstijl, puur uit eigen ervaring. Wij begonnen met suikervrij eten (geraffineerde suikers dan) en dat bracht dermate verschil in onze gezondheid (geen hoofdpijn meer, meer energie, beter humeur, minder moe, geen dips) dat we verder zijn gaan zoeken. Mijn man kwam op het idee zuivel te schrappen, toen biologisch en later heb ik tarwe geschrapt en hebben we de gluteninname dramatisch verminderd.

Onze voordelen?

Uiteindelijk is onze score: meer energie, vrolijker, minder ziek, heel aantal kilo’s blijvend kwijt, hogere weerstand, geen hoofdpijn meer, geen dagelijkse misselijkheid, geen middagdips, geen slapeloosheid, betere huid, sterkere nagels, geen darmproblemen meer. Sommige van deze punten waren echt hinderend in het dagelijks leven (hoofdpijn, slapeloosheid, energielevel, dips) en zijn nu voorbij. Imagine that 🙂

Gezonde voeding geeft de beste basis

Waarom we zo ‘moeilijk’ doen? Zoals ik al zei, omdat we ons daardoor een ander mens voelen. Omdat we nu goed in ons vel zitten en de relatie tussen gezond & onbewerkt eten en onze eigen gezondheid kennen. Natuurlijk zijn we niet 100% gezond. Gezonde voeding geeft je de beste basis die je kunt hebben voor een goede gezondheid, dit betekent niet dat je ook een 100% garantie bent dat je volledig gezond wordt. Maar voeding kan veel doen. Heel veel.

Gezond eten is lekker en belangrijk

Is het alleen maar ‘lastig’? Nee. Het is ontzettend lekker. Mijn man zegt altijd dat we nog nooit zo lekker gegeten hebben sinds we op de gezonde toer zijn gegaan. We genieten ervan en het ene is nog lekkerder dan het andere. Gezond eten is geen straf. En als je weet hoe ’t werkt, dan kost het ook niet veel tijd. Daarnaast – het is absoluut de moeite waard – gezonde voeding zou één van de hoogste prioriteiten moeten hebben. Tenslotte, zonder gezonde voeding is je gezonde basis weg. En die gezonde basis is weer handig bij al het andere in leven wat je doet (werk, mama zijn, sociale contacten, familie, etc).

Tot morgen 🙂

Comments (5)

 1. Paulien 7 jaar geleden

  Mooi omschreven!

 2. Meissie 7 jaar geleden

  Ik kijk ontzettend uit naar je blog van morgen. Ik krijg ook soortgelijke opmerkingen… Zooooooo frustrerend!!!

 3. Nathalie 7 jaar geleden

  Heel mooi geschreven! Ik verdiep me er steeds meer in maar het komt er maar niet van. Of het duurt maar een dagje of 2. Ik ben benieuwd naar je artikel van morgen, of ik er tips in kan vinden. Hoe en waar te beginnen etc. Onze dochter van 18 maand voed ik wel gezond(er) op. Ze krijgt (bijna) geen suikers. Toch vind ik het moeilijk. Ik mis de variatie. Bijvoorbeeld ontbijt of broodbeleg. Kortom ik ben nog zoekende. Ik kijk uit naar je artikel van morgen!

  • Antoinet 7 jaar geleden

   Ja, het ontbijt en brood/rijstwafel beleg! Dat vind ik ook moeilijk!

   • Chantal 7 jaar geleden

    Tips voor op brood;
    Houmous
    Ei
    Zuivelvrije sandwichspread (verkrijgbaar bij de ekoplaza)
    Suikervrije jam
    Pindakaas
    Tahin
    Avocado
    Plakjes fruit
    Tonijn of zalm uit blik
    Makreel

    Succes en eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*