Volg geen regels, volg je hart

Volg geen regels, volg je hart
oktober 30, 2014 sharon

sneeuwengelenWanneer je zwanger bent van je eerste spruit, ben je in verwachting, letterlijk. In verwachting van het kindje dat een heel grote rol in je leven speelt. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik geen idee wat me te wachten stond. De meeste mama’s niet, denk ik zo. Je denkt dat je het weet. Maar je weet het niet.

Sneeuwengelen en autoritten

Ik denk daar nog regelmatig aan terug. Wanneer mijn peuter onzichtbare sneeuwengelen maakt op de vloer bij de Hema, krijsend, of uit interesse. Of wanneer we in de auto zitten met twee huilende kinderen. Zo hard dat je eigen systeem bijna afsluit. Op die momenten denk ik soms, met een beetje zelfspot, en verzuchtend: dit is mijn leven nu.

Het is een fase

Natuurlijk weten we dat het een fase is. Duh. Alles is een fase. Dat deze momenten voorkomen, is niet te vermijden, denk ik. Alleen hoe je ermee omgaat kan wel veel uitmaken. Of de momenten veel of weinig voorkomen, intensief zijn of niet.

Opvoedboeken!

Daar komen de bekende opvoedboeken om de hoek kijken. Ze bestaan in alle soorten en maten. Ik heb helemaal niets tegen opvoedboeken, ik lees ze graag en het vormt mijn mening en mijn denken. Dat gebeurt zowel als ik het er wel mee eens ben als wanneer ik het er niet mee eens ben. Soms vallen stukjes puzzel in mijn hoofd in elkaar, soms wordt het me juist duidelijk waarom ik iets niet vind.

Volg je hart en denk na

Ik houd van opvoedboeken. Ze vormen mijn mening en gedachten en ze zorgen ervoor dat ik nadenk over bepaalde zaken waar ik anders nooit over na zou denken. Dit is ook precies waar ik de boeken voor gebruik. Om mijn mening te vormen, aan te scherpen en te leren. Ik volg bij het lezen mijn hart. Maar het betekent niet dat ik zonder de boeken net zoveel geweten had, zeker niet!

Uniek!

Opvoedboeken zijn bijna nooit bedoeld om alles letterlijk op te volgen. Je kiest gewoon de dingen die je aanspreken. Dat geldt niet alleen voor opvoedboeken, maar ook voor de dingen die je hier leest en op andere sites. Iedere mama is uniek en elk kind is uniek. En elke schrijver heeft een eigen visie. Je hoeft het niet 100% eens te zijn om ervan te kunnen leren. Het is juist belangrijk om je eigen mening te vormen.

Lekker leren!

Ik heb nog een heeeeele reeks boeken op de wishlist staan, dus voorlopig leer ik nog even verder 😉 En ik blijf delen, want ik word er zo blij van. Ik weet dat niet iedereen alles interessant vindt of het altijd eens is. Gelukkig maar 🙂

Comment (1)

  1. Flora 5 jaar geleden

    Wat zijn je favorieten? 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*