Van wegwerp naar wasbaar

Van wegwerp naar wasbaar
december 5, 2012 Diana

In de afgelopen 9 maanden heb ik de voordelen van wasbaar VS wegwerp ontdekt. Door mijn zoektocht om schadelijke stoffen te weren en ook geld te besparen heb ik verrassende leuke dingen ontdekt. Wasbaar is niet alleen voor ‘geiten wollen sokken types‘ maar voor iedereen die met zijn tijd mee gaat. Zo vind ik de wasbare zoogcompressen zo veel leuker en vrolijker dan de wegwerp varianten. Ook de gekleurde wasbare luiers die mijn zoontje om zijn billetjes heeft zijn hip en ons eten voor onderweg vervoeren we nu in vrolijke leuke stoere wasbare boterhamzakjes en niet meer in die saaie plastic doorzichtige varianten.

Waarom wasbaar?

De voordelen wegen zo veel meer op dan het gemak van wegwerp en vaak is het nauwelijks meer werk. Dat ik het zeg, wil wel veel zeggen. Ik ben namelijk geen held in het huishouden en het bijhouden van klusjes. Alles moet zo makkelijk en snel mogelijk om voldoende tijd over te houden voor de leuke dingen in het leven 😉 Dus als ik om kan gaan met het beetje extra werk wat wasbaar met zich meebrengt… dan kan iedereen het!

Schadelijke stoffen

De belangrijkste reden voor mij om over te schakelen op meer wasbare varianten van de bekende wegwerp producten zijn toch wel de schadelijke stoffen die in de producten te vinden zijn. Zo bevatten billendoekjes ingrediënten die niet lief zijn voor baby billetjes; zijn de wegwerp luiers chemisch gebleekt; bevatten plastic boterhamzakjes hormoonverstorende stoffen… en ik kan zo eindeloos door gaan. Dit is een reëel gegeven. Niet iedereen hoeft last te krijgen van al deze stoffen die zich in wegwerp producten bevinden, maar ook niet iedereen krijgt longkanker van roken. Maar ik wil het beste voor mijzelf en mijn kindjes, waarom zou ik mijn lichaam en dat van mijn kinderen onnodig moeten belasten als het dus ook anders kan?

Budget

Een heel fijn bijkomend gegeven is geld. Ik ben echt veel goedkoper uit nu ik niet elke twee weken weer een nieuwe pak luiers hoef te kopen, niet elke week billendoekjes van 2 euro per pak hoef aan te schaffen, elke twee weken weer zoogcompressen in huis moet halen en dergelijke. Ja ik gebruik de wasmachine nu iets vaker, hooguit één keer in de week extra. Ook de eenmalige aanschaf van de producten zijn even een uitgave, maar dat weegt niet op tegen de kostenbesparing. Biologisch eten is duurder en het is fijn dat ik zo de kosten kan compenseren.

Milieu

Daarbij draag ik zo ook een steentje bij aan een mooiere betere wereld. Ik ben dus lief voor mijn lichaam, lief voor mijn portemonnee en lief voor mijn leefomgeving! Ik heb kinderen op de wereld gezet en ik wil graag dat hun kinderen en kleinkinderen in een leefbare wereld kunnen opgroeien. Wie wilt dit nou eigenlijk niet voor zijn/haar kinderen?

De producten

Welke wegwerp producten kunnen vervangen worden door wasbaar? Je zult verstelt staan wat er allemaal mogelijk is en ik zal in de komende blogs de producten zelf uitlichten. Ik ben ook erg benieuwd waar jullie lieve lezers mee aan komen zetten. Wellicht zijn er nog meer producten die te vervangen zijn door wasbaar waar ik nog niet aan gedacht heb. Kom maar op met alle suggesties en ideeën!

Comments (8)

 1. sharon 7 jaar geleden

  Ik zie nu al uit naar je ideeën en tips 🙂 🙂

 2. Petty 7 jaar geleden

  Ohhhh laat die tips maar komen want met 3 kleine kids (3 jr en 2×1 jr) zijn alle budget besparende maar toch hippe praktische tips altijd welkom!

 3. Petty 7 jaar geleden

  En ik ben heel benieuwd naar de wasbare vervanger van billendoekjes. Ik vrees washandjes haha… Ik heb ook een eigen KDV, wasbare luiers zal ik daar niet aan de man krijgen (“goh die Petty slaat echt door”) maar bewustere keuzes voor mezelf wil ik wel graag maken! en ach… Mijn wasmachine draait al op maximale volle toeren 🙂

  • Auteur
   Diana 7 jaar geleden

   Haha ja nou mijn man gebruikt toiletpapier ipv billendoekjes met een zelfgemaakte billenspray, en ik gebruik washandjes idd met gewoon water 🙂 Maar goed, nu heeft mijn zoontje alleen BV poep, en dat is niet zo vies. Ieder zijn ding, en het werkt allebei even goed 😉

   Ik heb voordat ik overstapte op wasbare luiers voornamelijk bio luiers gebruikt. Die waren heel goed, alleen… tja ze waren wel een paar euro per pak duurder, dus wisselde ik die soms af met reguliere luiers.

 4. Sanne Kreuze 7 jaar geleden

  Wow! Wasbare boterhamzakjes? Daar ga ik zo eens op googlen. Toen mijn dochter nog in de luiers was gebruikten wij hydrofielwashandjes i.p.v. billendoekjes. En wij waren wildenthousiast over de wasbare luiers van Bambino Mio.

  • Diana 7 jaar geleden

   Hoi Sanne, je kan eens kijken bij Greenjump.nl voor die boterham zakjes!

 5. Nelleke 7 jaar geleden

  Ik maak de luiers zelf (klik op mijn naam als je er meer over wilt weten). Voor de billendoekjes gebruik ik vierkantjes die ik uit badstof heb gehaald en hydrofiel washandjes.
  Ik maak een bakje half vol met warm water (gewoon zo’n curver bakje van de kruidvat), daar doe ik een eetlepel kokosolie in en een klein kneepje baby bad spul. Dan de doekjes erin, deksel erop en even op z’n kop laten staan zodat alles goed doorweekt is.
  De kokosolie zorgt ervoor dat de doekjes niet gaan schimmelen en het helpt tegen luieruitslag. Het water en het baby bad spul zorgen ervoor dat de boel daadwerkelijk goed schoon wordt.
  Wel het doekje even uitknijpen in het bakje voordat je het gebruikt. De billetjes worden hiermee een stuk sneller schoon en een stuk schoner dan met die wegwerp dingen. Mijn oudste heeft nog wel eens ‘plak poep’ wat met die wegwerp dingen niet weg te poetsen valt, maar met deze doekjes lukt het altijd!

  • Diana 7 jaar geleden

   Dankje welk Nelleke, voor je tip wat betreft de billendoekjes!

   Wat leuk dat jij zelf wasbare luiers maakt! Toen ik nog op vooronderzoek was ben ik jouw site weleens tegen gekomen. Heel veel succes ermee 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*