Roken naast de kinderwagen

Roken naast de kinderwagen
september 23, 2013 ilona

smokingHet valt mij op dat er echt veel moeders (en/of oma’s en papa’s) zijn die genieten van een sigaret terwijl ze met hun kindje wandelen in de kinderwagen of aan de hand. Het stoort mij. Ik kan niet begrijpen waarom je dat zou doen? Je eigen genot staat dan boven de gezondheid van je kind…dat is dan in ieder geval het gevoel wat ik er bij krijg.

Ook buiten adem je tabaksrook in

Ook buiten op straat ademt je kind tabaksrook in. En ook dan is het net zo schadelijk als wanneer je binnen zou zitten. Nicotine en koolstofmonoxide veroorzaken schade aan de organen ze onderdrukken het afweersysteem. Alles is nog volop in ontwikkeling bij je kindje, dus ga maar na hoe slecht dit is. Er zijn ook acute effecten, zoals benauwdheid en tranende ogen, maar ook effecten die pas later naar voren komen. Zoals chronische middenoorontstekingen, ernstiger verloop van diverse infecties (luchtweginfecties bijv.), verminderde longfuncties etc etc… Het behoeft natuurlijk niet heel veel meer woorden hier om duidelijk te maken dat het gewoon hartstikke ongezond is en dat het dus gewoon echt ‘not done’ is om je kind bloot te stellen aan meeroken.

Roken in huis tijdens zwangerschap

Zelf heb ik tijdens mijn zwangerschap 1 keer een avond tussen rokende mensen gezeten. Het was in hun eigen huis, ze hadden zelf geen kinderen en toen ze allebei aan hun eerste peukje begonnen dacht ik nog, na ja laat maar, het is hun eigen huis en ze roken vrij snel (alsof dat uitmaakt 🙂 ) dus het is zo klaar. Maar vervolgens werd de één met de ander aangestoken en zat ik daar met bolle buik, tranende ogen en had ik het echt heel benauwd. Ik voelde me vreselijk opgelaten én ik zat me vreselijk op te winden. Toch heb ik niets gezegd, omdat ik in hún huis was en ook echt verbijsterd was dat deze mensen totaal geen rekening houden met een zwangere vrouw in de buurt. Was ik dan zo’n zeikerd?? Achteraf heb ik daar ontzettend spijt van, dit zal me nu nooit meer gebeuren. Ik zou er nu iets van zeggen en gewoon direct weg gaan.

Roken en borstvoeding

Toen ik weer aan het werk moest van mijn verlof, moest ik mezelf ook weer in de menigte op het station en daarbuiten begeven. Vreselijk vond ik het om achter rokende mensen te lopen, want nu kwam al die troep ook in mijn borstvoeding. Dat ik ondertussen ook de uitlaatgassen van de bussen e.d. inademde maakte het nog erger. Ik hield ook echt mijn adem in tot ik de roker had ingehaald en er geen last meer van had.

Lekker roken te midden van kinderen

Een paar weken geleden was ik ergens met mijn zoon met heel veel kinderen. Echt een kinderding. Iedereen stond op elkaar gepropt en daar middenin zat gewoon een moeder heerlijk te genieten van haar peukje. Haar eigen kinderen zaten strak tegen haar aan en de menigte stond er verder omheen. Wij stonden er gelukkig ver genoeg vanaf, dus we hadden geen last van de rook, maar het leek verder ook niemand te storen. Het was nota bene mijn vriendin (die zelf rookt, maar nooit in de buurt van haar eigen of andere kind(eren) ), die het opmerkte en het echt compleet asociaal vond. Het lijkt wel of er heel veel mensen zijn die gewoon niet door hebben dat het zo slecht is. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een moeder haar kind bewust zou blootstellen aan deze troep.

Elektronisch roken en shisa pen

Momenteel zijn de elektronische sigaret en shisa pen helemaal hot. Ik moet eerlijk zeggen dat ik weet van het bestaan ervan, maar geen idee heb wat daar nu eigenlijk in zit. Wel vond ik op de site van de KWF hun standpunt hierover:
Wat vindt KWF Kankerbestrijding van de elektronische sigaret en de shisa-pen?

​De laatste tijd wordt er veel reclame gemaakt voor elektronische sigaretten en shisa-pennen. Ze worden gepositioneerd als methode om te stoppen met roken, te mogen blijven roken in de horeca of als leuke gadget.
KWF Kankerbestrijding is van mening dat dergelijke producten niet zomaar op de Nederlandse markt toegelaten mogen worden. De veiligheid ervan is nog niet goed genoeg onderzocht. Het RIVM heeft laten weten dat de shisa-pen irritatie van de keel en luchtwegen veroorzaakt. De lange-termijneffecten zijn echter nog niet bekend.
Of de elektronische sigaret echt helpt om te stoppen met roken is nog niet wetenschappelijk aangetoond. En mocht het helpen bij het stoppen, dan is het wat ons betreft een andere toedieningsvorm van nicotine, zoals ook de pleisters en kauwgom. Het wordt dan een geneesmiddel. En ook dan moet het aan allerlei strenge (veiligheids)eisen voldoen.
Tot slot vinden we dat elektronische sigaretten en shisa-pennen roken normaliseren. Zien roken doet roken. Daarom zijn wij vooralsnog geen voorstander van dit product. Mocht de toekomst aantonen dat deze producten wel helpen bij stoppen met roken, dan zullen we ons standpunt heroverwegen.

Ik houd niet van meeroken en neproken!

Wat er ook in zit (in sommige versies zit ook nicotine), als nu al blijkt dat het irritatie aan keel en luchtwegen veroorzaakt, dan is het niet iets waar je lichaam dus heel vrolijk van wordt. Maar goed, ik ben verder totaal niet op de hoogte van deze producten en ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook niet heel veel meer over hoef te weten. Ik houd gewoon niet van (mee)roken en niet van nepsigaretten.

Comments (6)

 1. Eliza 7 jaar geleden

  Heftig om te zien, hè, dat sommige mensen niets om de gezondheid van anderen – en zelfs niet om die van kinderen – lijken te geven?!
  Ik irriteer me helemaal als ik een zwangere vrouw zie roken! Dan wil ik haar serieus in haar gezicht stompen en haar vragen waar de **** ze nou helemaal mee bezig is… Maar goed… niet mijn business, dus dan moet ik me er maar overheen zetten en doorlopen.
  Ik ben bang dat het enige dat we kunnen doen, is er zelf niet aan meedoen.

 2. Sanne 7 jaar geleden

  Zo herkenbaar!!!! Ik moet me ook inhouden als ik een zwangere zie roken een oud collegaatje zwanger en rokend! Ik kon het niet laten er iets van te zeggen haar reactie was; ach ze hebben mij uitgelegd dat hij straks geen achten maar zevens op school zal halen nou dat is toch prima!!!! Ik kon mijn oren niet geloven, was zij nou echt zo dom? Nu een jaar verder heb ik een zoontje van 6 maanden die groeit als kool haar zoontje dik 10 maanden is bijna net zo groot / klein!!!!!!
  En rokende moeders achter de kinderwagen vind ik ook echt geen gezicht. De mensen die dat doen weten ook helemaal niet waar ze mee bezig zijn. En inderdaad wat je zegt over op bezoek zijn en zwanger en dan word er gewoon door andere gerookt is heel herkenbaar, jammer maar wel waar!
  Zo alle irritaties weer dr uit hihi 🙂

 3. Paulien 7 jaar geleden

  Goed dat je hierover schrijft! Het wordt zo vaak normaal gevonden, roken in het bijzijn van kinderen. Maar dat is het in mijn ogen niet. Het is ongezond! Dus laat er maar meer aandacht voor zijn!

  Groetjes,
  Paulien

 4. Diana 7 jaar geleden

  Ik heb hier in de stad eens een zwangere vrouw meerdere peuken achter elkaar zien opsteken en vervolgens dronk ze er een redbull achteraan… ik wist niet wat ik zag. Was toen zelf net bevallen en totaal in schok dat een moeder haar ongeboren kind zo in gevaar brengt. Ik bedoel… dit kan toch geen onwetendheid zijn… elke verloskundige raad af om te stoppen met roken…

 5. meissie 7 jaar geleden

  Wij hebben een kleuter rondlopen en de discussies op verjaardagen en ander soort feestjes neemt nu vormen aan dat ik als moeder “niet normaal”ben. In mijn jeugd is er ook altijd gerookt (zelfs de kleuterjuf staat op de foto mét sigaret IN het lokaal!!!) en ik ben “toch ook goed terecht gekomen?!?!?!?”
  Mijn familie is niet van plan om rekening te kouden met ons kind. Andere familieleden met kleine kinderen (of zwanger) gaan wel tussen de rokende mensen zitten of roken zelf in bijzijn van hun eigen kinderen.
  Ik irriteer mij ook mateloos. Vooral ook omdat mijn GEZONDE keuze als een probleem wordt neergezet. Ik heb lange tijd verdedigd…maar dat blijft energie vreten. Ons sociale leven wordt er echt flink door uitgedunt. We kunnen niet als compleet gezin ergens heen (mits men zelf aangeeft dat er niet gerookt wordt, maar daar wordt mee bedoeld dat er in huis niet gerookt wordt, wel in de tuin waar mijn kind dan ook speelt…maar ik heb de puf niet meer om óók daarover in discussie te gaan).
  Ik heb wel eens er aan gedacht om een vruchten of bietensap in zo’n homeopathie flesje te doen, TOXIC etiket erop plakken en dan in huis laten slingeren op zo’n feestje…En dan eens zien wat voor reactie er komt als een kindje daar mee loopt???? Grote paniek, zeker weten! Maar die confrontatie is dan misschien weer te. Want toen ik dat eens hardop opperde bij mijn rokende moeder, zei zij dat dát toch absoluut niet te vergelijken is?!?!?!?!?
  Ik denk écht dat rokers een enorm bord voor hun … hebben. Ze zien het gewoon niet. Echt niet.
  Vaak gaat dat al generaties lang “goed” (kwaalte hier of daar, puffertje meer of minder, amandeltjes al jong er uit, buisjes aan de lopende band geplaatst… Allergietje hier, exceempje daar…maar dat hoort er nu eenmaal bij.)
  Mijn irritatie heeft plaats gemaakt voor verdriet en eenzaamheid. Want ik hoor al ruim 30 jaar bij diezelfde familie en voel mij nu niet gehoord. (ik ben zelf een ontzettende roker geweest en ben 6jr geleden gestopt omdat ik een gezin wilde starten. Oók dat wordt mij verweten: Ex-rokers zijn de grootste zeikerds…Grrrrrr. Je rookte vroeger zelf ook vrolijk mee… En eerlijk is eerlijk, dat deed ik ook. Daarom weet ik ook dat er niet valt te praten met rokers, ze zien het gewoonweg écht niet! Totdat ze zelf de knop omzetten!)

  Pffffff…wat een relaas…Wat fijn dat je hier over schrijft!

 6. gestopte roker 6 jaar geleden

  Stoppen met roken is iets wat niet onderschat mag worden. Het is voor de ene mens moeilijker dan voor de andere mens om te kunnen stoppen. Onthoud altijd dat je alle mogelijke manieren moet aanwenden om te kunnen stoppen en geef zeker niet op als het in begin niet lukt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*