Perfecte moeders bestaan niet

Perfecte moeders bestaan niet
januari 6, 2014 sharon

perfecte-moeders-bestaan-niet-diana-koster-9789081977708-voorkantToen we na Oudjaarsavond thuiskwamen, lag er een verrassing op mij te wachten. Mijn nieuwe boek was tóch bezorgd! ‘Perfecte moeders bestaan niet‘ van Diana Koster. Diana was verloskundige en heeft zich laten omscholen tot vrouwencoach. Op 1 januari slofte ik naar beneden na een te korte nacht en het boek lag daar. Ik begon met lezen en ben niet meer gestopt tot het boek uit was. Ik kan me niet herinneren dat ik een boek zo snel en zo grondig gelezen heb, maar het was precies was ik nodig had.

Zware zieke slapeloze maand

De afgelopen maand is behoorlijk zwaar geweest. Mijn dochter werd ziek een maand geleden, maar kwam er niet echt overheen. Opeens sliep mijn perfecte slaaptster niet zo goed meer. Ze werd ’s nachts meerdere malen wakker, en opeens vond ze het tijd om voor haar gewoonlijke tijd 7.30-8.00 wakker te worden, eerder rond 6.30 uur. En weigerde middagslaapjes te doen. Het slaaptekort van zowel haar ouders als van haar stapelde zich op en ze veranderde in een temperamentvolle, wandelende draak. De gevoelens laat-me-met-rust en doe-nu-echt-even-normaal niet-weer-huilen overstegen al mijn andere principes en het werd er niet echt gezellig op. Toen ik aan een vriendin vertelde dat ik het echt even gehad had, gaf ze dit boek als tip – daar had ze net iets over gehoord.

Zwangeren en jonge moeders zonder roze wolk

Ik heb het boek -zoals gezegd- in één keer uitgelezen. Mijn beste start van 2014 is dit geweest! Het boek is geschreven voor zwangeren of jonge moeders die die roze wolk niet kunnen vinden, maar vooral donderwolken zien. Deels is het gericht op vrouwen die depressief raken tijdens de zwangerschap of erna, vanwege alle grote veranderingen. Nu ben ik zelf niet depressief, ik deed de test van Diana en dat klopte ook, verre van zelfs. Maar het neemt niet weg dat ik somber werd van mijn dagen, er tegenop zag en me eigenlijk simpelweg ook verveelde. Er is genoeg te doen – dat is het niet, maar toch kun je je vervelen.

Perfecte moeders bestaan niet

Het boek is opgebouwd in drie delen. Deel A gaat over ‘hoe gaat het met je’ (maar dan echt), deel B over hoe je wil dat het gaat en deel C over hoe je daar kunt komen. Er komen ontzettend veel onderwerpen aan bod en ook veel vrouwen delen hun ervaring. Diana gaat in op hoe je je écht voelt (en dus niet hoe je vindt dat je je moet voelen voor de buitenwereld, maar hoe je je écht voelt), of je je leven leuk vindt, mede over werk/relatie met je partner, of wat je doet / moet doen goed in balans is, zodat je er zelf ook energie uithaalt, ze praat over kwaliteiten en talenten. Vervolgens geeft ze allerlei tips voor piekeraars, depressieve gevoelens, hoe je positief kunt zijn, zelfvertrouwen, angst, uitleg over goed communiceren en je kwetsbaar durven opstellen.

Tijd voor mezelf – waar is die gebleven?

Ik heb er erg veel van geleerd en inzicht gekregen in mijn eigen ‘problemen’. Ik heb ook een heerlijk nieuwjaarsdaggesprek met mijn man kunnen hebben naar aanleiding van het onderwerp, ik vond het zo boeiend! Ik ben iemand die echt tijd voor zichzelf nodig heeft en in alle rust dingetjes kan doen. Voordat mijn dochter geboren werd zat ik avonden boven achter de naaimachine. Ik vond dat heerlijk en ging er helemaal in op. Ik vergat zelfs te eten, te drinken en naar de wc te gaan. Mijn tweede rustpunt is (was) de keuken. Soms werd ik wakker met een fantastisch idee en dook direct de keuken in. Nu word ik nog steeds wakker met fantastische ideeën, maar moet ik ze ‘inplannen’ om ze uit te kunnen voeren en meestal heb ik op dat geplande moment dan geen zin, dus of ik doe het niet, of ik doe het omdat het ‘moet’.

Vanaf de geboorte heb ik mijn naaimachine niet meer aangeraakt. In het begin slapen baby’s vrij veel, dus wat rust aan mijn hoofd had ik toen nog wel. Naarmate ze ouder worden en je te voet volgen overal waar je gaat, dan verdwijnt die rust langzaam. Lang verhaal kort, ik besteed te weinig tijd & aandacht aan eigen leuke dingen waar ik energie van krijg. Daardoor voelt het langzaam wat verstikkend en word ik er niet gelukkiger van.

Moeders moeten goed voor zichzelf zorgen

Mijn dochter trouwens ook niet. Kindjes hebben het heus wel door als hun moeder niet goed voor zichzelf zorgt, op welke manier dan ook. En uiteindelijk zijn zij er toch de dupe van. En dat precies op 2-jarige leeftijd, is een ongezellige combinatie. Soms lijkt het net of ik een huilpeuter heb gekregen 😉 Arm kind.

Nieuwe inzichten!

Dus. Dankzij het boek heb ik nieuwe inzichten in mijn eigen gedrag, mijn eigen karakter, dingen waar ik nog niet over had nagedacht, en vooral: handvatten om stappen vooruit te maken, de goede kant op!

Ik wil graag wat meer aandacht besteden aan dit onderwerp op degezondemama. In het algemeen is het een onderwerp waar je weinig over leest en ook op degezondemama is er weinig tot geen aandacht aan besteed. Toch is het een heel belangrijke factor in de gezondheid van jezelf en je gezin, dus eigenlijk hoort het er helemaal bij 🙂

Comments (4)

 1. Rachel 6 jaar geleden

  Die ga ik ook maar eens lezen dan. Goed onderwerp! Soms lijkt het of het bij iedereen perfect gaat behalve bij mij;-) Bedankt voor deze review!

 2. Daan 6 jaar geleden

  Jaaaah! Goed idee!

 3. Riana 6 jaar geleden

  Thank you! Precies wat er op dit moment speelt in mijn leven. Moeder van een zoon van 4 en zoontje van 8 maanden. Tijd aan mezelf besteden wil ik deels ook niet. Ik wil bij mijn ventjes zijn! Helaas ervaar ik nu letterlijk aan den lijve dat dit niet goed voor me is. Hoe dan wel? Tja dat is nog een puzzel! Dus ik lees graag mee over dit onderwerp.

 4. Beste Rachel, Daan en Riana,
  Dan ben ik (als de schrijfster van het boek ‘Perfecte moeders bestaan niet’) natuurlijk héél benieuwd of jullie net zo positief zijn over mijn boek als Sharon. Dat hoor ik tzt graag via Facebook of twitter (@VrouwenCoachDK).
  Veel leesplezier enne…..
  Goed is écht goed genoeg!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*