Ossengalzeep – must have in elk huishouden met kleine kinderen!

Ossengalzeep – must have in elk huishouden met kleine kinderen!
september 10, 2014 sharon

ossengalzeepIk ben erg fan van ossengalzeep. Een natuurlijke zeep met zeep en ossengal. Superhandig voor gezinnen met kleine kinderen die alles vies maken. Of voor luier explosies. Het bord van mijn dochter wil ook nog wel eens half op de kleding eindigen. En de mama’s maar wassen 😉

Puur natuur

Ik gebruik al heel lang natuurlijke wasmiddel, of dat nu zelf gemaakt is, of van Ecover of Lilly’s, het kan allemaal. Alleen dan merk je ook dat je was niet altijd schoon wordt. Natuurlijk zijn de kleren die er schoon in gaan (meestal de volwassen-kleding) wel schoon, maar de kinderkleding is viezer. En de vlekken gaan er lang niet altijd uit. Soms had ik echt te maken met niet verwijderbare vlekken. Natuurlijk kun je heter wassen, dat helpt soms, maar dat is en minder goed voor de kleding en het is duurder.

Met normaal wasmiddel lukt het wel

Met normaal wasmiddel is dat makkelijker. Dan wordt het wel schoon. Of nou ja, schoon. Regulier wasmiddel maakt ogenschijnlijk schoon. Hoe dat precies werkt kun je lezen bij de ingrediënten van het Zwitsal wasmiddel.

Lekker makkelijk

Met ossengalzeep is het makkelijk. Je maakt de zeep nat, je wrijft het op de vlek. Dat laat je een paar uur intrekken en je spoelt het weer goed uit. Klaar. Schoon. Dan doe ik het nog de wasmachine in en schoon. Ideaal. Juist erg geschikt voor vetvlekken 🙂

Ossengal?

Wat is dat, ossengal. Nou ja, wil je het weten? Wikipedia: Ossengal is een naam voor de afscheiding van de cellen en de slijmklieren van lever en galblaas bij runderen. Het wordt gewonnen uit slachtafval. Ossengal wordt in de lever geproduceerd door biosynthese van galzuur met behulp van het enzyme cytochroom P450. Ossengal heeft een ingewikkelde samenstelling van galzuren, cholesterol, mucine, lecithine, porfyrine, galkleurstoffen en diverse anorganische zouten. Doordat het een efficiënte emulgator voor vetten en eiwitten is, wordt het als vlekkenreiniger gebruikt. Het verwijdert echter geen vlekken veroorzaakt door andere stoffen.

Ook voor de draagdoek

Dit huis kan niet meer zonder. Ik gebruik het ook voor vlekjes in mijn draagdoeken, dan hoef ik niet de hele doek te wassen maar doe ik het alleen op de plek van het vlekje, intrekken, uitspoelen en drogen. En weer lekker schoon 🙂

Waar koop je dat?

Ik koop het in mijn natuurwinkel. Wel zo’n echt zeepblok, geen vloeibare dingetjes.

Eindelijk ben ik goed in vlekken eruit krijgen 😛

Comments (5)

 1. Lied 5 jaar geleden

  Ik zweer erbij! 😉 Iedereen heeft het altijd over vanish, wij gebruiken (ook) lekker ossegalzeep:)

 2. Ruth 5 jaar geleden

  Ik gebruik een drupje afwasmiddel. Die van Klok. Dat laat ik rustig een dag inweken. En ik gebruik zelfgemaakt wasmiddel. Werkt prima!!

 3. Channa 5 jaar geleden

  Ook makkelijk is Savon de Marseille. Beide zepen zijn prima om zwarte kragen en manchetten van witte overhemden in de smeren en weer schoon uit de was te krijgen.

 4. Marianne 5 jaar geleden

  Hallo Sharon, leuk om te lezen over de ossengalzeep.
  Ik gebruikte het vroeger zelf ook voor de kleren van mijn kinderen toen ze nog klein waren. Eén van mijn dochters was nogal een ravotter maar met ossengalzeep kreeg ik zelfs de ernstigste grasvlekken uit haar broeken. Mijn moeder(74 jr.) gebruikte het vroeger ook al voor onze kleding als we een vlek hadden.Het bestaat dus al heel lang, al voordat alle moderne vlekkentovenaars middeltjes kwamen. Niets beter dan ossengalzeep dus!
  Wil ook nog graag zeggen dat ik dit een leuk blog vind.
  Hartelijke groet, Marianne

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Dankjewel!!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*