Milieubewust opvoeden: één uur het licht uit voor de aarde

Milieubewust opvoeden: één uur het licht uit voor de aarde
maart 19, 2014 Jeanine

Omdat ik het zo’n leuk en opvallend initiatief vindt, kan ik het niet laten om hier toch een blog aan te wijden: het WNF Earth Hour op 29 maart a.s. vanaf 20.30 uur. Naast het aanleren van een gezonde eet- en leefstijl, vind ik het ook belangrijk om mijn kind mee te geven dat het nodig is om goed voor de aarde te zorgen. We hebben er tenslotte maar één! Julian is nu bijna 2 en ligt – heel eco – dus al voor half negen ’s avonds op bed. Mijn man en ik zullen het Earth Hour dit jaar daarom samen beleven, maar voor de moeders met wat oudere kinderen, doe gewoon eens mee! Licht uit om half negen, soja kaarsen aan en er is meteen tijd voor gezelligheid. Of wellicht kun je met je gezin aansluiten bij één van de activiteiten die door WNF vrijwilligers worden georganiseerd.  

Druppel

Dat ene uurtje het licht uit houden is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, maar het is wel een druppel! Wanneer je je bedenkt dat niet alleen veel gezinnen in Nederland meedoen maar zelfs mensen in 152 landen over de hele wereld, dan is dat toch wel een hele mooie druppel!

Goede gewoontes

Milieubewust opvoeden kan op heel veel manieren. Wees zelf het goede voorbeeld en je kind zal veel van jouw goede gewoontes overnemen. Onlangs ontdekte ik dat Julian nu bijvoorbeeld zelf al naar de prullenbak loopt om afval weg te gooien!

Afval scheiden neemt in ons leven een belangrijke plaats in. We scheiden actief al het groenafval, plastic, papier, glas enzovoort. Afgedankte spullen geven we een tweede leven door ze te verkopen op Marktplaats, te brengen naar de kringloopwinkel of door ze te schenken aan een rommelmarkt (P.S.: Ook leuk om zelf je spullen te verkopen tijdens Koningsdag!). Als het koud is trekken we warme (tweedehands) kleding aan zodat de verwarming niet zo hoog hoeft. Binnenkort gaan we ook weer zaden strooien in onze moestuinbak, zodat we straks een aantal keer per week biologische maaltijden van ons eigen dakterras kunnen halen. Voedingsrestjes worden zoveel mogelijk bewaard en verwerkt in nieuwe gerechten en Julian wordt altijd aangemoedigd om zijn bord goed leeg te eten. Zo dragen wij hopelijk ook een klein steentje bij aan een gezonde leefomgeving.

Veel plezier tijdens het Earth Hour!

Heb je aanvullende tips voor een milieubewuste opvoeding? Laat ze hieronder achter!

Comments (2)

 1. Merel 6 jaar geleden

  Goed idee! Wij doen mee!

 2. Hélène Venrooy-Merkx 6 jaar geleden

  Ik ontdekte vanmorgen bij toeval deze geweldige site “De gezonde mama”.
  Omdat ik op zoek was naar zuivere vit. D druppels voor mijn lieve kleinkindje van nu 6 maanden. Ik proefde de Davitamon vit. D, en vond dit erg vies, dus keek ik wat de ingrediënten waren. Ik was erg ontdaan toen ik dit las. Wat ’n scala van chemische toevoegingen in dit flesje zat voor die kwetsbare baby’s, is voor mij onvoorstelbaar !!! Hoe kunnen de cosultatiebureaux dit toch voorschrijven?!!!
  Dus ging ik op zoek naar ’n eerlijk alternatief, en kwam bij deze interessante site terecht, met vele mooie natuurlijke tips op allerlei gebied voor onze kwetsbare baby’s, kindertjes, en niet te vergeten de moeders, die verantwoording dragen voor hun opgroeiende kroost, en ook erg goed voor zichzelf moeten zorgen, om gezond en fit te kunnen blijven, en niet te vergeten de papa’s, die ook vaak de zorg hebben over de kindertjes.
  Ik zal deze site zeker promoten bij iedereen die opgroeiende kinderen heeft, maar ook graag zelf heilzame tips willen weten over gezonde voeding en millieu.
  Ook ik heb al veel recepten gevonden en andere leuke wetenswaardigheden die ik zeker, samen met mijn man zal gaan uitproberen! Ook voor ons kleinzoontje.

  Ik wil allen die dit bericht leest ook met klem waarschuwen, om water en voedsel te verwarmen in de Magnetron!!!!!!!
  De structuur hiervan wordt van binnen uit totaal veranderd, en wordt lichaamsvreemd, waardoor het lichaam het niet meer herkent, dus het water en voedsel eigenlijk dood is.
  Dit kan dus nooit gezond zijn!
  Toen ik dat las na mijn vraag ” Wat doet de Magnetron met water/ voedsel”, was ik daar helemaal kapot van, omdat wij het flesje van ons kleinkindje in dit vreselijke apparaat verwarmden. Hij heeft eczeem in zijn gezichtje dus was ik op zoek wat mede de oorzaak zou kunnen zijn. Dit zou er aan bij hebben kunnen dragen!
  Het enige waarvoor wij het nu gebruiken, is om de borden te verwarmen.

  Aan allen die dit lezen, wens ik een bewust leven toe, vol aandacht op het gebied van gezonde voeding, kleding, en ’n liefdevolle houding, ten opzichte van onze medemens, de dieren, en het zo kwetsbare millieu. Als we er allen ons steentje aan bijdragen, moet het toch goedkomen!

  ’n Warme hartelijke groet,
  Hélène Venrooy- Merkx.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*