Mijn top 10 boeken (over kinderen) van dit moment

Mijn top 10 boeken (over kinderen) van dit moment
december 11, 2013 sharon

boekenMijn top 10 boeken verandert nog wel eens, het is maar net waar je in bezig bent, wat je aandacht trekt, waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt en zo nog meer. Op dit moment deel ik graag mijn top 10 aan boeken. Binnenkort ga ik ook weer eens de boekentips aanvullen, maar voor nu leek het me leuk dit in een post te doen. Sommige boeken ben ik nog aan het lezen en daar zullen binnenkort meer artikelen over verschijnen. Alles op z’n tijd 😀

Nummer 10. Diaper-free baby

Al is Zindelijk maken is kinderspel ook een fantastisch boek en net zo handig, heb ik zelf het hele zindelijk-maken-proces gedaan met behulp van de tips en trucs in The Diaper-free baby. Ik lees het boek niet dagelijks, maar het heeft me geholpen een mening te vormen over het hele gebeuren rondom zindelijk maken en zindelijk zijn. Baby’s kunnen zindelijk zijn, zoals in vele landen ook zo is, en dat kan hier ook. Het boek volgt geen all-or-nothing approach en je kunt het zelf invullen zoals in je leven past, wat ik ook gedaan heb.

Nummer 9. Wat zit er in uw eten?

Een goude oude, het boekje Wat zit er in uw eten. Steeds meer mensen worden bewust van e-nummers. Maar niet alle e-nummers zijn dramatisch, alleen de slechte 😉 De enige manier dat ik weet of een e-nummer slecht is of niet, is aan de hand van dit boekje. Het boekje deelt alle e-nummers in op groene, oranje en rode e-nummers. Waarbij groen prima is, rood absoluut niet, en oranje er tussenin. Wanneer ik een etiket ontleed, gebruik ik dit boekje. Dit boekje heb ik al een hele tijd, maar het blijft een veelgebruikt exemplaar 🙂

Nummer 8. Opvoeden met Liefde & Logica

Ik ben erg fan van de ‘opvoedmethode’ of manier (hoe je het noemen wilt) Love & Logic. Dit algemene boek Opvoeden met liefde en logica is het enige boek dat vertaald is. Er zijn boeken toegespitst op bepaalde leeftijden (zie ook boekentip nummer 1), maar dit is de enige verkrijgbaar in het Nederlands. Bij een dergelijk boek kies ik altijd de dingen uit die bij me passen en waar ik me in kan vinden.

Nummer 7. Baby-Led Weaning

Het boek waarin alles wordt uitgelegd over de Rapley methode – het introduceren van vast voedsel bij baby’s. Inmiddels is mijn dochter 2, maar omdat ze een kritische eter is, heb ik nog steeds erg veel aan de principes en richtlijnen die ik uit Baby-led weaning heb geleerd. Nog elke dag handel ik via deze wijze en dat zorgt ervoor dat eten hier nog steeds leuk is en (meestal) niet frustrerend.

Nummer 6. Eet jezelf mooi, slank en gelukkig

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig is ook een klassieker alweer (zo voelt het). Het is het eerste boek van Amber Albarda. Ook al eten wij niet per se helemaal zo, vind ik het één van de meest genuanceerde boeken die er zijn, één van de meest relaxte boeken en waar andere boeken soms doorschieten een bepaalde richting op, vind ik dit boek prachtig in balans. Het kookboek Gezond genieten! vind ik trouwens ook erg leuk.

Nummer 5. Natuurlijk en gezond (op)voeden

Natuurlijk en gezond (op)voeden van Julia Kang is een mooie en complete uiteenzetting van alles wat je wilt weten over gezond eten en een gifvrije levensstijl. Niet per se voor ouders, maar er komen ook allerlei handige weetjes over/voor kinderen aan bod. Het boek is compleet en laat je over dingen nadenken waar je wellicht nog niet over had nagedacht. Voor mij is Julia’s andere boek 100% gifvrij de reden geweest om definitief alle etiketten te gaan lezen náást de etiketten van voedingsmiddelen.

Nummer 4.  The secret life of the unborn child

Dit boek ben ik nu aan het lezen en ik verwacht hier nog een uitgebreide review over. Ik ben er erg enthousiast over! Er wordt in beschreven wat een baby in de baarmoeder allemaal al meekrijgt, kan voelen, ervaren en onthouden. Dus absoluut een boek voor de zwangeren onder ons. The secret life of the unborn child komt uit 1982, ouder dan ikzelf dus, maar wat kan ik zeggen, het is superinteressant. Ik ben altijd al van mening geweest dat baby’s vanaf geboorte echt geniale wezens zijn en hoe ouder ze worden, hoe meer je daarvan ziet. Dit boek gaat nog een stapje verder, namelijk, baby’s zijn voor de geboorte al geniaal. To be continued…

Nummer 3. Nourishing Traditions

Dankzij Diana stuitte ik op dit boek (en nu zie ik ’t overal langskomen, het wordt populair 😉 ). Nourishing Traditions is gebaseerd op de onderzoeken van Weston Price en er staat hele interessante informatie in, op een manier waar andere boeken niet over spreken. Ik lees dit boek op dit moment in combinatie met het boek op nummer 2. Dit is boek bestaat vooral uit veel recepten, het boek op nummer 2 meer informatie over zwangerschap, baby’s en kinderen.

Nummer 2. The Nourishing Traditions Book of Baby & Child care

Nourishing Traditions Book of Baby and Child care is dus het boek, ook gebaseerd op Weston Price onderzoeken (Voeding en fysieke degeneratie), maar dan over zwangerschap, baby’s en kinderen. Interessant is het zeker! Ik lees veel nieuwe dingen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik af en toe met Diana praat over wat we ervan vinden. Ook al staan er veel interessante, nieuwe dingen in, ook hier moet ik zeggen dat ik meeneem wat bij me past en wat ik vind aanspreken, maar ik neem niet alles klakkeloos over. Neemt niet weg dat het zeer interessant is en dat ik over vele onderwerpen opnieuw ben gaan nadenken, zeker ook rondom zwangerschap!

Nummer 1. Love & Logic opvoedboek

Met stip op één, dit boek slingert overal rond. Love and Logic Magic for early childhood ben ik nu weer opnieuw aan het lezen. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer dingen erbij komen en hoe meer ik de behoefte krijg het weer te lezen. Hier kun je een uitgebreide review lezen. Zeer binnenkort zal ik weer leuke artikelen schrijven aan de hand van de nieuwe ontdekkingen 🙂

Nieuw: Vullen of voeden

Een nieuw boek, Vullen of voeden. Deze moet ik nog lezen, dus heeft nog geen plekje. Wel staan er twee recepten in van degezondemama, dus dat is heel leuk! Het gaat over gezonde voeding voor kindjes, met ook veel interviews (met BNers), praktische info, info over voeding in algemeen en recepten.

Ik ben benieuwd, wat is jullie favoriete boek op het moment? En welke lees je nu? 😀

Comments (2)

 1. Ellen 6 jaar geleden

  Interessant he, de boeken van Sally Fallon. Vooral als je kijkt naar preconceptie, wat je allemaal kunt doen om je kind een goede start te geven. Jonge kindjes met een bril of beugel, of andere afwijkingen, hebben vermoedelijk al tekorten opgelopen in de baarmoeder. Als je Voeding en Fysieke degeneratie leest van Weston A. Price zie je ook opeens heel veel versmalde gezichten en lichamen, daar ga je dan op letten. Mijn gezin en ik leven zoveel mogelijk volgens de richtlijnen van Weston Price (ook veel gehad aan het boek Genees Tandbederf van Ramiel Nagel). Eerst dacht ik ook: ik pik eruit wat me aanspreekt. Maar sinds ik de redenering weet achter het waarom kan ik eigenlijk niet meer terug.

  Ik las ook je blog over meer eiwitten eten: In Japan eten zwangere vrouwen gemiddeld 10 eieren per dag! En daar hebben ze toch minder kwalen en welvaartsziekten dan in NL. Ik zou zeggen: ga volop voor die eieren 😉

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Hahahaha gelukkig houd ik me niet in dan 😉
   Ik vond het verhaal over preconceptie inderdaad erg interessant, daar hoor je heel weinig over!
   Dankjewel 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*