Mijn ervaring met pds

tarweVanaf mijn 17de had ik met vlagen last van mijn buik. Soms zo erg dat ik helemaal niks meer kon doen. Dan lag ik met een warme kruik in bed net zolang tot ik in slaap viel en meestal werd ik dan weer wakker als de pijn voorbij was. Verder was mijn ontlasting heel onregelmatig. Soms dagen niet en andere dagen meerdere keren achter elkaar of diarree.

Een foldertje over pds

Ben hiervoor best vaak naar de huisarts geweest (zelfs naar verschillende, want ik ben een aantal keer van huisarts veranderd). Ze hebben verschillende bloedtesten gedaan, maar nooit kwam er iets uit. Wel voelden ze dat mijn darmen erg geïrriteerd waren, dus de conclusie was altijd pds (prikkelbare darm syndroom). Dan kreeg ik een folder mee met wat pds is en wat ik eraan kon doen. Zoals vermijd scherpe kruiden, ui, prei en paprika, stress maakt het erger, bewegen is goed etc.

Weinig eten = weinig darmproblemen

Tijdens de zwangerschap van mijn zoon heb ik 9 maanden geen last van mijn darmen gehad dat was erg fijn. Wel heb ik 9 maanden last van zwangersschapsmisselijkheid gehad en vaak gespuugd, misschien hadden die 2 wel met elkaar te maken 😉 Weinig binnen krijgen dus weinig darmproblemen.

Drie keer zo erg!

Maar aantal maanden na de bevalling kwam de pijn in drievoud terug leek wel. Weer volgde een bloedonderzoek nu gericht op voedselallergie (intolerantie kunnen ze niet testen), maar helaas kwam er niks uit.

Ben toen zelf 3 dingen gaan veranderen.
– Een goede probiotica gaan slikken.
Om te zorgen dat er voldoende goede bacteriën in mijn darmen zouden komen. Had tijdens de bevallig een antibiotica kuur gehad misschien de reden dat het erna zo heftig was.
– tarwevrij gaan eten
Na elke broodmaaltijd voelde ik me opgeblazen en erg moe. Na wat rondlezen wilde ik testen of het voor mij zou werken.
– zorgen dat ik minder gestrest ben

Tarwevrij

Merkte het meest verschil van het tarwevrij eten. Want als ik een paar dagen achter elkaar tarwebrood had gegeten, kreeg ik weer last daar hielp geen therapie of pil tegen. Dus voor mij duidelijk om voortaan de tarwe te vermijden. Dankzij de therapie heb ik wel geleerd hoe ik als ik pijn heb me zo kan focussen dat de pijn minder word.

Suikervrij en zuivelvrij

Zo ging het weer een heel stuk beter met me, maar helemaal weg was het nog niet. Na mijn 2e bevalling kreeg ik last van jeuk en hiervoor werd ik doorverwezen naar een allergoloog. En eindelijk voor het eerst werd er uitgesproken wat ik zelf dacht: pds is meestal gewoon een allergie of intolerantie voor iets wat je eet! De allergoloog adviseerde suikervrij en zuivelvrij te gaan eten en daarnaast raadde ze een natuurtherapeut aan waar ze mee samen heeft gewerkt. Erg fijn, een reguliere arts die open staat voor deze ideeën. Nu ben ik dus onder begeleiding aan het kijken welke voeding het best bij mij past. Meeste doe je natuurlijk zelf maar erg fijn om af en toe te weten of je voldoende mineralen en vitamines binnenkrijgt.

Jong geleerd is oud gedaan

Door mijn veranderingen van etenspatroon doet automatisch de rest van het gezin ook mee. Hoe meer ik over voeding lees, hoe blijer ik word dat mijn kinderen dit van jongs af aan meekrijgen. Jong geleerd is oud gedaan toch? Hoop dat ze later nooit last krijgen van pds!

2013-04-25T17:57:42+00:00

Over

Moeder van 3 kindjes twee jongens en een meisje. Vanwege pds en allergie ben ik samen met mijn gezin begonnen met een zoektocht naar een nieuw eetpatroon. Mijn motto: ik mag alles eten, maar ik wil niet alles eten, alleen hetgeen waar ik me goed bij voel. Kijk voor voedingsadvies of meer recepten van mij op fitdankzijvoeding.nl

18 Reacties

  1. Linda april 25, 2013 om 9:01 am- Antwoorden

    Sommige klachten zijn best wel herkenbaar, maar ik heb sinds ik suikervrij, zuivelvrij en inderdaad ook meestal tarwe (en gluten)vrij eet nog maar af en toe last van mijn darmen/buik. Wel was ik toevallig op zoek naar een goede probiotica kuur. Ik vroeg me af of jij eventueel tips hebt? Gezien je in de blog noemt dat je die zelf ook neemt 🙂

    • simone april 25, 2013 om 3:21 pm- Antwoorden

      Op dit moment neem ik zelf advanced multi-billion dophilus van solgar die zijn suiker en melkvrij. Maar probeer nu langzaam af te bouwen en dan af en toe een kuur te gaan doen. Blijf elke keer zelf ook zoeken of er nog een betere is, dus als iemand een andere weet graag delen!

      • Linda april 25, 2013 om 8:37 pm- Antwoorden

        Die zag ik ook laatst, maar daar zit maltodextrine in he.. Dan zijn ze dus niet suikervrij 🙁 Vandaar ook dat ik door de bomen het bos niet meer zie en nog steeds geen probiotica heb, simpelweg omdat ik het niet aandurf zomaar een merk te bestellen, ook omdat ik niet weet waar ik precies op moet letten haha.

        • simone april 25, 2013 om 10:26 pm- Antwoorden

          Zie het nu ook ja die maltodextrine.. Maar als ik erover lees schijnt dat suiker of zoetstoffen de beste voeding voor die bacteriën is: “Het zijn meestal melkzuurbacteriën van koeien. Als basis hebben we minimaal 1 miljoen (10.6) probiotica bacteriën in 1 gram poeder nodig. Lagere gehaltes zijn eigenlijk onverantwoord volgens het wetenschappelijke onderzoek. Een gedeelte van het poeder is suiker. Die zijn nodig om de bacteriën te voeden. De suikers worden door de bacteriën omgezet in melkzuur (vandaar de naam melkzuurbacteriën) die op hun beurt dan de pH-waarde verlagen. En daar hebben slechte bacteriën een bloedhekel aan.” Weet dus eigenlijk niet of er dan wel 1 is zonder suiker. Hou je op de hoogte als ik wat vind!

  2. diana april 25, 2013 om 10:23 am- Antwoorden

    Hier ook diagnose PDS gekregen toen ik ergens begin 20 was. Herken de klachten die je omschrijft. Maar ben me pas veel beter gaan voelen toen ik suiker, zuivel, tarwevrij en glutenarm ging eten.

    • simone april 25, 2013 om 3:26 pm- Antwoorden

      Spelt gaat op dit moment wel goed bij mij maar eet het niet dagelijks. Maar af en toe speltpasta vind ik echt heerlijk!

      • diana april 25, 2013 om 9:11 pm- Antwoorden

        Ja idd, zo af en toe kan het wel, alleen niet dagelijks. En dan geniet ik er extra van 🙂

  3. Evelien april 25, 2013 om 11:01 am- Antwoorden

    Wat grappig om dit zo te lezen.

    Sinds ik bevallen ben (sept. 2011) en bv gaf ben ik gestopt met zuivel. Ik had altijd buikpijn, vooral als ik zuivel genuttigd had. Nu ben ik ook gestopt met tarwe (heel af en toe nog wel eens als ik zin heb in een boterham of broodje bij of in een restaurant). Suiker doe ik nog wel, maar dan voornamelijk palmsuiker. Ik sta nog aan het begin, maar heb al wel heerlijke recepten van jou gebruikt ;-).

    De buikpijn/misselijkheid/beroerd zijn, kwam van een parasiet in m’n maag en darmen. Sinds een paar weken ben ik niet meer misselijk/beroerd (alleen als ik slecht gegeten heb).

    • simone april 25, 2013 om 3:30 pm- Antwoorden

      Ik sta zelf ook nog maar aan het begin dus leer nog dagelijks wat nieuws. Hoe weet je trouwens dat er een parasiet in je maag/darmen zit? En wat heb je eraan gedaan dat het nu minder is?

      • Evelien april 26, 2013 om 6:33 pm- Antwoorden

        Hoi Simone,

        Ik ben naar een natuurarts geweest en we hebben daar de basisscreening plus nog een test gedaan.
        Of de parasiet er echt uit is weet ik niet. Over een paar weken wil ik toch weer een test laten doen.
        Hoe ik die parasiet heb behandeld is dmv een ab kuur, daarnaast slik ik probiotica.

        Maar ik vind het echt super leuk om dit soort sites te lezen, vooral de recepten. ;-).

  4. Marian april 25, 2013 om 11:26 am- Antwoorden

    Wat een zegen dat je een allergoloog trof die je dit advies gaf en je ook nog eens doorverwijst naar een natuurgeneeskundig therapeut! Ik lees dat je schrijft dat je intoleranties niet kunt meten uit bloed, maar dat is niet waar. Of bedoelde je dat dat regulier niet wordt gedaan?
    Er is bijv. de york-test, veel aangeprezen door Patrick Holford, die zelf ook een boek schreef over voedingsintoleranties. En via alternatieve labs als ELN en RP Vitamino. Je natuurgeneeskundig therapeut kan je hier waarschijnlijk wel bij helpen.

    Succes!

    • simone april 25, 2013 om 3:48 pm- Antwoorden

      Word niet door huisartsen uitgevoerd bedoel ik. Verder had ik nog niet gehoord van Patrick holford lijkt me wel een interessant boek. Komt op de lange lijst van boeken die ik nog wil lezen 😉

  5. LSL april 25, 2013 om 1:05 pm- Antwoorden

    Na mijn zwangerschap in vlagen ook veel last gehad van mijn darmen, 1 keer ontzettend erg pijnlijke koliek aanval van 2 dagen.
    Pas geleden kwam ik via via bij een mesoloog terecht. Deze vertelde me dat er waarschijnlijk een parasiet in mn darmen zat, door een bepaald kruidenextract te slikken is deze toen weg gegaan. En nu… noooooit meer pijn in mijn buik. Heeel heeel fijn!
    Een mesoloog kan ook zien welke producten je beter wel en beter niet kunt eten, en of je bepaalde tekorten hebt.
    Succes allen!

    • simone april 25, 2013 om 10:28 pm- Antwoorden

      Had ik nog niet van gehoord een mesoloog. Maar altijd fijn als je iets vind wat helpt! Begrijp dat je naast de kruiden ook je eetpatroon hebt aangepast of was dit tijdelijk?

      • LSL april 26, 2013 om 8:18 pm- Antwoorden

        Nee, ik heb niet mijn eetpatroon aangepast. Zuivel, tarwe etc. bleek geen probleem te geven bij mij. Suiker eet ik al zo’n 5 jaar helemaal niet.

Geef een reactie