Mama, is je weegschaal in balans?

Mama, is je weegschaal in balans?
januari 7, 2014 sharon

weegschaalDankzij ‘Perfecte moeders bestaan niet‘ van Diana Koster stond ik hier weer een keertje extra bij stil. Is onze weegschaal wel in balans? Is mijn weegschaal wel in balans? Doe ik wel genoeg dingen waar ik energie van krijg, of doe ik teveel dingen die energie vreten? Toen ik dat las, koos ik gevoelsmatig direct voor dat laatste.

De weegschaal zakt de verkeerde kant op

Ook al ben ik een absoluut voorstander van voornamelijk dingen doen die je leuk vindt, toch merk ik dat ik niet ongevoelig ben voor sociale verplichtingen en dingen doen ‘omdat je ze behoort te doen’. Van jezelf, of van de mensen om je heen, of de maatschappij in het algemeen. En een heel aantal kleine dingen, kunnen er toch voor zorgen dat je weegschaal redelijk uit balans raakt. En als je dan net een semi-zieke, oververmoeide peuter hebt rondlopen, kan die weegschaal opeens drastisch de verkeerde kant op zakken.

Van welke dingen krijg ik eigenlijk energie?

In het boek ‘Perfecte moeders bestaan niet‘ laat Diana je uitgebreid opschrijven van welke dingen je energie krijgt en van welke dingen niet. En dat op gebied van kinderen, werk, eigen tijd, etc. Ik merkte persoonlijk dat ik al zo lang weinig dingen echt voor mezelf heb gedaan, dat ik niet eens echt wist hoe ik vragen als ‘wat geeft je energie? Wat helpt je ontspannen? Wat heb je nodig om goed voor jezelf te zorgen? Hoe zou je jouw lichamelijke en geestelijke conditie kunnen verbeteren? wist te beantwoorden. Werk aan de winkel dus.

Ongeduldig, gespannen en geïrriteerd

Als die weegschaal uit balans is, dan is het een kwestie van tijd voor je dat gaat voelen. Je wordt misschien wel een zeur, gespannen, geduld van niks. Ik merk het zelf omdat ik van mezelf al niet te geduldig ben, laat staan als ik niet lekker in mijn vel zit. Ik kan om kleine dingetjes uit mijn slof schieten. Maar dat wil ik niet, zeker niet tegenover mijn dochter, dus ik probeer het ook nog in te houden. Geloof me, dat is wellicht nog schadelijker.

De weegschaal in balans brengen

In het boek staan allerlei tips om die weegschaal weer wat meer in balans te krijgen. Ik ga me de komende tijd bezig houden met meer afspraken maken, boeken lezen die ik echt wil lezen, oude hobby’s oppakken en ik wil graag opstaan voor mijn dochter wakker wordt (maar met deze wacht ik heel even tot haar schema weer wat normaal geworden is). Zodat ik de dag in alle rust kan beginnen zonder het ochtendhumeur van mijn peuter.

Energie krijgen van niks doen?

Een heel prettig stukje wat Diana in haar boek beschreef, is het misverstand dat je snel geneigd bent te denken dat tijd voor jezelf nemen inhoudt dat je bijvoorbeeld in bed blijft liggen. Daar krijg je geen energie van, integendeel. Je krijgt energie van dingen die je leuk vindt om te doen. Ik herken dat in iets anders, waar anderen wellicht wel energie van krijgen, maar ik niet echt. Dat is, als mijn dochter dan slaapt, even thee drinken en niets doen. Vreselijk vind ik dat. Ik probeer dat soms, omdat in mijn hoofd zit dat het me tot rust brengt. Het werkt bij mij averechts, ik word er juist onrustig van. Het idee dat ik dat nodig heb, heb ik dus direct geschrapt.

Comments (3)

 1. Ellen 6 jaar geleden

  Ik mis het uitslapen en ’s ochtends in het weekend rustig aan wakker worden zonder iets te moeten. Om 7 uur (of vroeger) is het opstaan, en dan begint de dag met een lieve, energieke dreumes met een stem die een marktkoopvrouw niet zo misstaan 😀 Heel leuk, maar een ochtend in de week zou ik het zo fijn vinden om rustig wakker te worden, alleen te zijn, te genieten van de stilte, en dan niet direct aan de bak te moeten met van alles en nog wat. Misschien komt het ook omdat ik met mijn dochter thuis ben. Veel vrouwen schijnen op hun werk uit te blazen en hebben dan in de auto een moment dat ze alleen zijn, waardoor ze voor en na het werk even kunnen opladen voor de drukte weer losbarst 😉 Ik denk dat dit boek ook een goed idee is voor mij! Bedankt voor de tip!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Hai Ellen! Ik denk dat soms ook, ik ben ook thuis met mijn peuter en dan heb je idd niet die ontspannende momenten van onderweg zijn of even helemaal niet ‘mama’ hoeven zijn (je weet wel, die alerte radar). Mijn man wordt soms wakker met mijn dochter en doet die ochtenddingen, maar die mamaradar is heel moeilijk uit te schakelen 🙂 Succes met het boek 😀 🙂

 2. Dank je wel Sharon, dat je van het hoofdstuk ‘Is je weegschaal in balans’ uit mijn boek ‘Perfecte moeders bestaan niet’ deze persoonlijke blog hebt gemaakt. Zo kan ik via jouw blog de vrouwen bereiken voor wie ik mijn boek geschreven heb en hen helpen, zichzelf te helpen om hun weegschaal (weer) in balans te brengen.
  Daar varen moeder en kind én de relatie wel bij en dát geeft iedereen energie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*