Magnesium: voor je bekkenbodem en tegen spierkramp

Magnesium: voor je bekkenbodem en tegen spierkramp
januari 28, 2014 sharon

amandelenVandaag even een snelle tip: magnesium! Tijdens mijn vorige zwangerschap had ik last van krampen in mijn kuit en voeten, vooral ’s nachts. Wat een vreselijke pijn geeft dat. En soms sliep ik zo diep, dat het al helemaal verkrampt was toen ik wakker werd. Dan moest mijn man mijn voet weer in de goede positie krijgen om de kramp eruit te krijgen. Heel onprettig. Toen ik op zoek ging, bleek de oplossing zo eenvoudig te zijn. Ik ging producten eten met magnesium (amandelen bijvoorbeeld) en de krampen waren per direct verleden tijd. Dit werkt overigens ook wanneer je niet zwanger bent.

Spierkramp, bananen en smeerseltjes

Vandaag vroeg ik aan de verloskundige tijdens mijn check wat ze eigenlijk aanraden bij spierkramp, want voor zover ik weet is het een bekend verschijnsel en de oplossing is zo ontzettend simpel. Ze vertelde dat ze bananen adviseert en één of ander smeersel. Bananen bevatten wel wat magnesium, maar niet zoveel als amandelen. Daarnaast kun je ook gemakkelijk wat extra amandelen eten, maar ik zou niet zo snel 4 bananen eten op een dag. Ter vergelijking, 100 gram banaan levert 30 mg en 100 gram amandelen 150 mg.

Magnesium, let op welke je koopt

Het is jammer dat de makkelijke oplossing niet zo bekend is. Magnesium dus, in wat grotere hoeveelheden dan wat in een banaan zit. Magnesium zit in voeding, uiteraard, en je kunt een supplement nemen. Niet elk supplement is even goed, je hebt verschillende vormen die je kunt innemen. Meer over dit onderwerp kun je hier lezen. Nu neem ik standaard magnesium als supplement, ook al voor de zwangerschap. Ik ben dankzij het boekje dat ik gelezen heb overtuigd van het nut van magnesium, zeker wanneer je zwanger bent.

Magnesium helpt bij de bekkenbodem klachten!

Sinds de bevalling heb ik last van mijn bekkenbodem, zeker op de 1e dagen van ongesteldheid. Deze zijn nu voorbij, maar helaas voor mij merk ik dat ik nu al steeds ergere last krijg. Ik moet dus oefeningen enzo gaan doen. Maar tegelijkertijd, met het erger worden van de pijn, waardoor ik soms alleen maar op de bank kon liggen, vergat ik ook af en toe de magnesium. Ik nam het denk ik 1 keer per week. Nu ik het weer zeer regelmatig inneem, ongeveer 5 keer per week, is de pijn aanzienlijk minder geworden en op sommige dagen zelfs niet aanwezig.

Wat een opluchting! Het stomme is, dit had ik ook al ontdekt op die eerste menstruatiedagen. Als ik tijdens die dagen trouw mijn magnesium nam, was er helemaal niet aan de hand. Leuk dat ik nu dezelfde ontdekking heb mogen maken, voor de tweede keer.

Wat ik gebruik…

Ik neem overigens de magnesiumpoeder van Metarelax. Deze is zonder rare toevoegingen, gezoet met stevia, met goede, werkzame magnesium en ook nog eens extra vitaminen die nodig zijn voor de opname van de magnesium. Echt een verademing weer 🙂

Comments (10)

 1. jaco 6 jaar geleden

  Wel de goede supplementen gebruiken. Van sommige wordt maar een paar procent opgenomen.

 2. MagnesiumTekort 6 jaar geleden

  Even een tip voor de zwangere dames onder ons.

  Mijn verloskundige kwam met een bakerpraatje als tip voor de kuitkrampen ’s nachts.
  Leg een stuk zeep (gewoon blok zeep) in je bed, ter hoogte van je kuiten, onder het hoeslaken.

  Ik dacht: ja hoor! Maar heb het wel gedaan en hoe grappig: het hielp!

  Magnesium tekort is idd de oorzaak, maar het duurt wel even voordat dat voldoende is aangevuld zodat je er geen last meer van hebt. Daarom toch even deze snelle tip.

  Geen idee hoe t werkt, het is echt een tip van vroeger, maar bij mij werkte t prima!

  Succes

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Eerlijk gezegd werkt de juiste magnesium bij een tekort juist direct, meestal dezelfde dag nog 🙂 Dat scheelt weer 😉

 3. bernice 6 jaar geleden

  Wat ook erg goed werkt is voetenbaden met magnesiumzout of smeren met magnesiumolie/gel. Je hoeft dan niks te slikken, want veel mensen krijgen daarvan last van hun darmen. En voetenbaden werken ook nog eens heerlijk ontspannend.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   klopt dat is ook heel goed!

 4. Aline 6 jaar geleden

  Niet van alle magnesium krijg je bijwerkingen zoals last van je darmen.
  Mijn natuurarts raadde mij het merk Bonusan aan.
  Ik had voor de zwangerschap al vaak kuitkramp en last van korte spieren.
  Ik slik er zes per dag en heb ook nu tijdens mijn zwangerschap nergens last van.
  Ze zijn wel wat duurder dan van de drogist, maar er zit geen troep in. Dus ik heb het er voor over!

 5. Lydia 6 jaar geleden

  Ik kan dit alleen maar be-amen.
  Inmiddels 31 weken zwanger en bekkeninstabiliteit. Ik volg nu een tijdje fysio wat me erg goed helpt, maar ik merkte ook verschil met het wel/niet eten van amandelen!! En door minder pijn, ook weer meer energie. Zo houden we het nog wel even vol:-)
  Hoe komt het toch dat mensen dit niet weten? Of is dat gewoon omdat er nooit onderzoek/bewijs voor is geweest?

  • Nikki 6 jaar geleden

   Wat fijn dat het helpt! Ik denk altijd bij dit soort “simpele” slimme en gezonde oplossingen.. De industrie verdient er niets aan dus word er geen reclame voor gemaakt.. Amandelen kun je immers overal kopen.. Stom he dat het met veel dingen zo moet gaan!

 6. Cindy 5 jaar geleden

  Ik ben zwanger van mijn tweede zoon en heb naast fibromyalgie ook veel last van bekkeninstabiliteit. Nu wil ik (opnieuw) extra magnesium nemen en liefst een variant zonder al te veel toevoegingen. Ik heb even gekeken naar de zakjes van Metarelax, maar daar zit ook taurine in. Is dit wel aan te raden tijdens de zwangerschap? Bedankt!

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Hai Cindy, ik heb het genomen, ik weet verder geen details over dit specifieke onderwerp. Succes met de zwangerschap!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*