Kraamfeest, kraamvisite en meer

Kraamfeest, kraamvisite en meer
juni 2, 2014 sharon

koffieEerder schreef ik over het boek ‘Perfecte moeders bestaan niet‘ van Diana Koster, nog steeds een geweldige aanrader naar mijn idee. Het heeft me echt geleerd om anders te denken rondom veel thema’s. Zie hier mijn eerdere stuk over het boek. Zo ook rondom de kraamweek.

Niet heul ontspannen, dat kramen

Terugkijkend vond ik mijn kraamtijd na de geboorte van mijn dochter niet heel erg ontspannen. Ik bedoel niet ontspannen in de zin van dat ik steeds moest voeden, lang moest voeden, ’s nachts eruit moest e.d. Wel wat lichamelijke ongemakken. Maar vooral het plannen rondom de kraamvisite vond ik soms een heel gedoe. Alles rondom mijn dochter vond ik geweldig, maar zodra ik tijdsdruk voelde begon ik te stressen. Bijvoorbeeld voedingen terwijl er kraamvisite was. Of bezette avonden, terwijl ik liever een film wilde kijken. Of slapen, niet te vergeten.

Blijf bij jezelf

Deze keer wilde ik dus beter bekijken hoe ik dat ging doen. Het boek van Diana heeft me geleerd om gewoon naar jezelf te kijken. Hoe ben je, waar krijg je energie van, waar kun je door ontspannen en wat vind je zelf prettig? Zoals je begrijpt zal elke mama dit naar eigen wensen, voorkeuren en karakter invullen en heeft iedereen daar een uitkomst bij. Het ligt ook maar net aan je situatie.

Elkaar leren kennen!

Dit keer wil ik het wel iets relaxter doen dan de vorige keer. Rustige dagen mag. Rustige avonden ook. De baby gaat helemaal nergens heen, die blijft heel dicht bij ons! Dus er is ook geen haast. Ik wil me daar lekker op kunnen concentreren. Elkaar leren kennen. Ik weet dat hij prachtige hutten kan bouwen in de buik, maar hoe zal hij zijn buiten de buik? Ik wil daar graag de tijd en moeite voor nemen om dat allemaal te leren, zonder stress of druk. En vooral dat samen met de peuter erbij, ook dat wil ik rustig eens bekijken.

Relaaaax

Natuurlijk is het geweldig om je kleine aanwinst aan de wereld te laten zien. Dat doen we ook zeker 🙂 Dus we hebben geen gesloten deur, absoluut niet. Maar mocht ik in het ziekenhuis moeten blijven (zoals de vorige keer), dan doen we dat in rust. Avonden zijn ook rust. Dan kunnen we kijken of we een film kijken, gaan slapen, of de hele avond proberen de peuter in bed te krijgen 😉 Ja, die is er ook nog 🙂 En afhankelijk hoe het ons bevalt, denk ik ook aan een kraamfeest wat later na de geboorte. Voor de mensen die ik niet elke dag zie.

‘Me’ time

Maar ook zodat er wat tijd is voor ‘me’ time. En dan bedoel ik gewoon even kort iets doen wat ik fijn vind. Bijvoorbeeld een boekje lezen of een creatie maken in de keuken. Dat is wat ik heerlijk vind en waar ik echt van tot rust kom. Ik heb geen illusies dat ik hier veel tijd voor zal hebben, maar gewoon een keertje, heerlijk.

Doe je eigen ding!

Al met al denk ik dat ik heel simpel kan samenvatten wat ik de vorige keer heb ervaren en wat ik uit het boek heb geleerd. Ken je eigen grenzen en geef die aan. Het is jouw leven, jouw baby, jullie unieke eerste dagen samen. Beleef die zoals jij die graag wilt beleven, met een vol huis of juist een leeg huis. Met een grote opblaasbaby in de tuin of juist geheel zonder slingers en vlaggen. De enige die dat kan bepalen ben je zelf. Dus dat ga ik lekker doen deze keer 🙂 🙂 Ik heb er zin in!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*