Kan het te laat zijn om over te stappen op Love & Logic?

Kan het te laat zijn om over te stappen op Love & Logic?
mei 2, 2014 sharon

vraagtekenIk schrijf weleens over de opvoedmethode uit Love & Logic (liefde en logica). Nu is dit boek voor mij overigens niet heilig, er staan ontelbaar goede dingen in, maar zoals altijd haal je eruit wat voor jou klikt. En laat je de rest lekker zitten. Net zoals met deze site en al ’t andere wat je leest, ja toch ๐Ÿ˜‰ Ik krijg weleens de vraag of het te laat kan zijn op zoiets te beginnen.

Het kan altijd!

Hoe dan ook, beginnen met Love and Logic, of onvoorwaardelijk ouderschap, kan altijd. Op elk moment. Je hoeft zelfs geen ouder te zijn, je kunt het ook gewoon toepassen naar andere volwassen toe. Het is gericht op kinderen, dat wel. Ik heb al een heel aantal boeken gelezen over onvoorwaardelijk ouderschap en ben nog lang niet klaar. Reuze interessant vind ik het. Ergens twee jaar geleden begon ik erover te lezen. Mijn dochter was nog baby, de leeftijd dat er nog weinig op te voeden valt ๐Ÿ™‚

Even wennen hoor!

Ik was er dus vroeg bij voor mijn dochter. Maar dan nog, ik leer elke dag. Ik las toen over al die geweldige dingen en wilde het toepassen, ik was heel enthousiast! Maar wat bleek? Zo simpel was het allemaal niet! Tot nu toe vind ik het een toch wel intensief proces in het veranderen van – mezelf. Je kunt van alles lezen en willen toepassen, maar in mijn geval zat er echt iemand in de weg soms, en dat was ik zelf. Het is niet altijd makkelijk. Het gaat niet altijd vanzelf. Het is leren met vallen en opstaan. Soms noem ik het wel karaktertraining voor ouders – want dat is het uiteindelijk.

Oeps

En nog steeds doe ik dagelijks dingen waarvan ik op dat moment al weet dat het niet echt handig is. Ik weet dat door wat ik heb gelezen, maar kan het nog niet helemaal toepassen. Ik moet zelf veel leren, aanpassen, etc. En ik kan niet eens doen alsof, want dat werkt maar รฉรฉn keer, en zeker niet in het heetst van de ‘strijd’. Het is een oprechte verandering van mijn hele houding zoals die was.

Het is nooit te laat

Kan het te laat zijn op over te stappen op een dergelijke opvoedstijl? Nee, nooit! Kun je het direct? Nee. Het is echt zo: beter laat dan nooit. Je begint met een klein dingetje dat je aanspreekt en langzaam maar zeker merk je dat je zelf anders wordt. Dat het gemakkelijker gaat. Dat inderdaad niet altijd je eerste reactie is om boos te worden als je kind iets vreselijks doet, maar empathie tonen. Dat keuzes geven je tweede natuur wordt. Dat eervol en fatsoenlijk (zo noem ik het maar even) communiceren met je kind eigenlijk best leuk is en daar kun je weer extra van genieten.

Wilskracht

Bovenal moet je het zelf graag willen. Als je liever je emotie gewoon lekker laat varen wanneer je bijvoorbeeld boos bent, dan zul je dat aspect ook niet onder de knie krijgen. Wilskracht is vereist. Overigens bedoel ik dat niet veroordelend, eerder eerlijk naar jezelf toe. Deze ‘methode’ spreekt mij erg aan en ik wil het graag op mijn manier goed uitvoeren. Maar soms ben ik op en heb ik zin om mijn emotie te laten ontploffen. Daarna kan ik weer zien hoe onnuttig dat is, ben ik vervolgens een tijdje bezig met alles weer te herstellen thuis en kan ik mijn peuter vertellen dat mama inderdaad niet perfect is. En dan ga ik weer met frisse, volle moed รฉn enthousiasme verder.

Waarom zo moeilijk, is dat leuk?

Als je nu denkt – jemig, waarom zou je dat รผberhaupt willen, zoveel moeite doen? Nou, misschien wil niet iedereen dat, of vind niet iedereen het nodig, dat kan ik me best voorstellen. Ik spreek dan ook voor mezelf wanneer ik schrijf dat ik het heel graag doe omdat ik de uitkomsten zo prachtig vind. En omdat ik het fijn vind om aan mezelf te werken op deze manier, want dat is het tenslotte. Het doel van zo met je kind omgaan is in mijn ogen geniaal. Heel waardevol ook! Het sluit aan bij mijn normen en waarden en daarom wil ik het. De meeste momenten geniet ik er dan ook volop van, de wat moeilijke perioden zijn aanwezig, maar voeren absoluut geen boventoon. Het is leuk, gezellig en simpel. En soms een beetje lastig (ja, dat is tegenstrijdig, ik weet het). Ik ben alleen maar vol lof hierover, maar ik zal nooit zeggen dat het altijd de makkelijkste weg is ๐Ÿ˜‰

Lees hier meer over Love & Logic

Comments (2)

 1. Mirjam 6 jaar geleden

  Leuk en inspirerend stukje ๐Ÿ™‚ Ik wist niet dat hier ook boeken over geschreven zijn, die ga ik maar is op zoeken. ..

  Het lijkt mij ook wel een uitdaging (een leuke) en zeker niet de makkelijkste.

  Maar ik heb dan ook nog nooit iemand horen
  zeggen dat de makkelijkste weg altijd de beste is ๐Ÿ˜‰

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Ja heel leuk! En idd, ik heb dat ook nog nooit gehoord hahaha ๐Ÿ™‚ Als je bij bol.com zoekt op liefde en logica of love & logic vind je van alles ๐Ÿ˜€ xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*