Je kind in een draagdoek – is dat niet heel zwaar?

Je kind in een draagdoek – is dat niet heel zwaar?
augustus 31, 2013 sharon

Ik draag mijn kleine dreumes graag in de draagdoek. Inmiddels is ze bijna 2 jaar. Sommige mensen vinden het wat vreemd, soms zelfs heel erg vreemd. In enkele gevallen voel je je net een attractie. Ook krijg je soms hele originele opmerkingen (meestal over Afrika). Sommige mensen kijken je gewoon zwaar glimlachend en ontroerd aan. Die laatste vind ik leuk, dan lach ik ontroerd terug ๐Ÿ˜‰

De draagdoek voor handige gelegenheden


Nu ze al heel goed zelf kan lopen en dat ook graag doet (zie hier), zorg ik ervoor dat ze elke dag genoeg zelf mag lopen. Maar soms is ze moe, soms is het onpraktisch (rennen & vliegen om een trein te halen, of de brandnetels bij het bramen plukken) en soms wordt ze moe tijdens het lopen. Dan komt bij ons de draagdoek om de hoek kijken. Soms is dat drie keer per dag, soms opeens drie dagen niet.

Kinderen tillen = zwaar

Het grappig is dat als je geen ervaring hebt met draagdoeken goed knopen, je automatisch denkt dat dat heel zwaar is. Of dat het heel erg pijn doet. Ik zeg expres ‘goed knopen’, want je moet natuurlijk wel goed en strak kunnen knopen. Eigenlijk is dat niet zo raar, dat mensen dat snel denken. Namelijk, als je je kind gewoon even zo moet tillen, dan krijg je na een paar minuten al een lamme arm. En wellicht last van andere lichaamsdelen, zoals je rug. Ook moet ik denken aan de Baby Bjรถrn dingen, waar misschien meer mensen ervaring mee hebben. Daar ben ik ook ooit mee begonnen, toen mijn dochter nog heel klein was. Gek genoeg, hoe klein ze ook was, die Baby Bjรถrn dingen zijn zwaar en beginnen snel zeer te doen. Ook al is mijn dochter nu twee keer zo zwaar en draag ik haar twee keer zo lang, heb ik minder last van mijn rug en schouders dan met die Baby Bjรถrn. Zelfs een zware rugtas is veel zwaarder dan een kind in een draagdoek. Als je vanuit dit kader denkt, dan lijken draagdoeken en het dragen van iets oudere kindjes inderdaad heel zwaar.

Geen pijn

Maar dat is het niet. Ik zei het al even, ik kan mijn dochter gerust een paar uur dragen. Natuurlijk voel ik dat op een gegeven moment, omdat je uren lopen sowieso voelt. Met of zonder kind. Ik wel in elk geval ๐Ÿ˜‰ Maar het doet geen pijn. Het voelt ook niet zwaar. Het is compleet anders met een draagdoek, in vergelijking met een rugtas of het ‘gewoon’ tillen van je kind.

De juiste knoop

Belangrijk is dat je een goede knoop hebt, die bij je past (bij je bouw). Daarnaast is het belangrijk om die goede knoop ook goed te knopen. Als je me nog kunt volgen ๐Ÿ˜‰ Zo merk ik dat ik bij verschillende knopen op de rug, wel last krijg. Maar er is รฉรฉn knoop die mij heel goed afgaat en die ik lang vol kan houden. Je hebt ook verschillende manieren om ‘af te knopen’. Ook hierin kun je variรซren en ontdekken wat voor jouw lichaam de beste knoop is. Het is even zoeken, maar als je eenmaal weet waar jouw lichaam plezier van heeft, dan is dat des te fijner.

De juiste doek

In het begin maakt het niet zoveel uit welke doek je gebruik, qua materialen. Maar nu mijn dochter groter wordt, merk ik dat ik mijn 100% katoenen doeken niet veel meer gebruik. Wat veel minder zwaar draagt, zijn doeken met linnen of hennep. Deze doeken zijn draagkrachtiger, waardoor het dragen niet zwaar is of vervelend. Ideaal!

Het valt dus wel mee met het zwaar zijn, al denk ik wel dat het goede training is ๐Ÿ˜›

Comments (10)

 1. Sarah 7 jaar geleden

  Ik vind dat er altijd heerlijk uitzien, een kindje in een draagdoek. Ik heb twee meiden, inmiddels 7 en 5 en heb bij de oudste twee draagdoeken aangeschaft. Helaas heb ik ze veel minder gebruikt dat ik gewild had, omdat ik inderdaad niet goed wist hoe ik moest knopen. Ik ben nu zwanger van onze derde en hoop dat ik dit keer wel lekker veel gebruik ga maken van de draagdoek ๐Ÿ™‚

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Leuk!! Het is zo fijn en inderdaad heerlijk knuffelig ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ Ik heb uiteindelijk een consult gedaan en dat heeft me heel erg goed geholpen ๐Ÿ™‚

 2. Den 7 jaar geleden

  Hoi Sharon,

  Leuke stukjes over de draagdoeken! Dank je wel, want ik word er wel enthousiast van.
  In je andere stukje vertel je dat je bent begonnen met de mai tai? Klinkt als een goede cocktail ook overigens. Ik zou ook een doek willen aanschaffen. Wat zou nu jouw tip zijn: starten met de mai tai en later een doek met consult of starten met een goede doek en een knopen consult? Of draagt die mai tai het lekkerst bij kleine baby’tjes?

  Groetjes Den

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Hai! Wat leuk! Ik ben inderdaad begonnen met een mei tai, omdat ik geen ‘gedoe’ wilde ๐Ÿ™‚ De overstap naar draagdoeken is wel heel goed geweest, want ik vind draagdoeken veel fijner dragen. Zelf zou ik, als ik opnieuw mocht beginnen, direct een consult doen met geweven draagdoek en lekker alles meteen goed leren. Tijdens een consult kun je ook verschillende doeken voelen, kijken wat je maat is bij welke knoop, etc. Het heeft me erg geholpen en het voorkomt ook dat je de eerste paar weken ‘slecht’ knoopt, omdat je de slimme trucjes direct al weet! ๐Ÿ™‚ groetjes!

   • Nanet 6 jaar geleden

    Hoi Sharon,

    Ik heb net je site ontdekt, leuk! En fijne informatie! Wij gebruiken momenteel de Babybjorn, maar vinden deze niet prettig. Ik ben nu op zoek naar een fijne draagdoek. Ons zoontje is inmiddels 5 maanden. Kan je me een draagdoek aanbevelen? En wat bedoel je met consult? Wie of waar kunnen ze me goed helpen met bepalen wat een fijne doek en knooptechniek is? Alvast veel dank voor je reactie!
    Groetjes Nanet.

    • Auteur
     sharon 6 jaar geleden

     Hai! Wat leuk, dankjewel! Ik vond de BB ook helemaal niet prettig ๐Ÿ™‚ je kunt een draagconsult laten doen, waar ze je een goede knoop leren voor jou en dan kun je ook kijken welke lengte doek, welk soort doek e.d. je prettig vindt. Met 5 maanden zou ik zeker een geweven doek nemen, maar er is zoveel keuze ๐Ÿ™‚ Het ligt dus ook een beetje aan je smaak ๐Ÿ™‚ Zie ook hier! http://www.degezondemama.nl/natuurlijk-ouderschap-2/je-baby-dragen-doe-een-draagdoekconsult/

 3. Nelleke 7 jaar geleden

  Mijn oudste van bijna 3 zit ook nog af en toe in de draagdoek. En een kusjes en knuffels dat ik dan van hem krijg! Ik draag hem ook nog prima in een katoenen doek trouwens. Ik heb ook een linnen, maar die van katoen is toch soepeler.
  Een draagconsult vind ik wel echt aan te raden als je een draagdoek wil gaan gebruiken!

 4. Ingrid 7 jaar geleden

  Er zijn ook tussenoplossingen, zogenaamde ergonomische dragers. Iets tussen een diek en BB in, voor wie niet wil knopen maar wel betet wil dragen. Er zijn meer merken, maar soorten maar uit mijn hoofd weet ik Ergo en Bondolino. Zelf heb ik beide kinderen in de laatste gedragen, maar gebruikte ook vaak een buggy, wisselde het af. De jongste is nu twee en officieel te groot voor de “bondo”, maar toch kwam hij nog vanpas op vakantie voor een korte wandeling terug naar huis. Misschien ook handig als “instap”, al bleek dat bij obs voldoende.

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Klopt, dat kan ook! ๐Ÿ™‚

 5. Hanneke 7 jaar geleden

  Dat was leuk! Ben net even kattenbrokjes gaan halen bij de AH (8 minuutjes lopen). Ik heb samen met ons zoontje Gijs van 2,5 naar filmpjes op internet gekeken. Hij vond het prachtig. ‘Gijs mama rug?’ Dat hebben we net uitgeprobeerd. Heerlijk! Papa heeft even geholpen met knopen en daarna een heel knus (maar ook praktisch) wandelingetje gemaakt. Bedankt voor het inspireren!!
  Hanneke, ook namens Gijs (denk ik ๐Ÿ˜‰

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*