Je eigen placenta opeten

Je eigen placenta opeten
maart 17, 2014 sharon

Er is een nieuwe ‘hype’ aan het ontstaan. Na de bevalling eten sommige vrouwen (en steeds meer) hun eigen placenta op. Eigenlijk is het geen gekke gedachte. De placenta is een heel vruchtbaar iets en het zit echt bomvol voedingsstoffen. En als je net bevallen bent, kun je wel wat extra’s gebruiken. Een bevalling vergt een hele hoop van het lichaam van de vrouw en na de bevalling gaat dat nog even door met borstvoeding en weinig slaap.

De placenta, een soort superfood

Veel diersoorten eten hun eigen placenta op na de bevalling. Dit schijnt te gebeuren zodat andere (wilde) dieren hen niet ruiken, zo likken ze ook het jong schoon. Maar wellicht zitten er nog meer geheimen verscholen achter deze natuurlijke oplossing van deze dieren. Sommige stammen begraven de placenta. In Nederland gooien we het meestal weg. De placenta (moederkoek) wordt na de bevalling ingezet als middel om postnatale depressie tegen te gaan en vlug te herstellen van de bevalling. Op een goede gezondheid dus 🙂

Eet je dat dan zomaar?

Dat vraag je je nu natuurlijk af. Hoe eet je zoiets? Ik heb gehoord dat vrouwen het na de bevalling gedeeltelijk in een smoothie doen en dat drinken. De rest van de moederkoek wordt gedroogd, tot poeder gemaakt en in capsules genomen. Zo werkt dat dus 🙂

En dan?

Er is nog vrij weinig bekend over wat het wel en niet doet. Het is een vrij nieuw verschijnsel en niet veel vrouwen doen het. Je ziet nu dat sommige celebrities het wel cool vinden. De giga hoeveelheid aan voedingsstoffen voor het herstel en het voorkomen van depressie is de algemene reden.

Staat mijn blender al in de ziekenhuistas?

Nee. Ik houd van veel voedingsstoffen, maar dit vind ik niet aantrekkelijk klinken en ik doe het daarom ook niet. Ik ga wel zeker enorm letten op mijn voeding na de bevalling (net zoals tijdens de zwangerschap natuurlijk), maar mijn eigen moederkoek zal daar geen onderdeel van zijn.

Comments (7)

 1. janneke 6 jaar geleden

  hoi sharon,
  Ik kan het je echt aanraden!! In Amerika is het heel hot en kan je best veel info erover vinden. Bij mijn eerste heb ik het niet gedaan maar bij de tweede wel. Ik had veel bloed verloren doordat mijn placenta niet afkwam. Ik ben blij dat ik mijn placenta heb laten capsuleren. Het heeft me erg geholpen bij mijn herstel. Meer energie en ondanks mijn vele bloed verlies kwam mijn borstvoeding heel snel op gang( had mijn kraamhulp nog nooit mee gemaakt!) Ik dank het aan de pillen. Ik heb 2 kinderen in 1 jaar gekregen en kon wat extra energie in de vorm van mijn placenta goed gebruiken. Denk er nog maar een over na!! Het is niet vies..het is van jezelf! En van je kindje geweest. Waarom wel superfoods van planten eten en niet wat moeder natuur jezelf geeft? Het is het idee denk ik maar daar moet je overheen stappen.
  Als je meer info wilt dan hoor ik het wel. Ja ik ben een fan en probeer zoveel mogelijk mensen te overtuigen 😉

  • Diana 6 jaar geleden

   Hoi Janneke,

   Gewoon uit nieuwsgierigheid: hoe en door wie heb je de placenta laten capsuleren?

   Groetjes,
   Diana

   • janneke 6 jaar geleden

    Hoi bij holistischeverloskunde.nl het zit gedroogd in een capsule dus niks mis mee :-)…ik eet liever mijn eigen placenta dan het vervuilde voedsel (en vooral vlees) van tegenwoordig 😉

 2. Lydia 6 jaar geleden

  Haha zo grappig dit, ik heb t bij de vorige zwangerschap gelezen en alleen van t idee al misselijk:-)
  Ik heb zelfs nog liever beschuit met muisjes dan het idee die placenta op te eten..

  Ik heb wel eens gelezen dat men er een hartige taart mee maakt dus misschien trekt dat je meer dan een smoothie?;-)

  Hier verwacht ik iig. niet over een paar weken mijn placenta op te gaan smikkelen…

 3. Lori 6 jaar geleden

  In capsules zou ik het nog wel kunnen. Er zit wat in. Tsja als we wel varkenshersens, eendentong, schildpad, koeienballen (ja, ben in China geweest op reis) eten… whats wrong with a piece of placenta?

 4. Jouke 6 jaar geleden

  Interessante info, moet wel beetje wennen aan het idee….
  Je kan ook de placenta eventueel gebruiken om bijvoorbeeld een boom te planten ofzo. Bij ons in de buurt kregen vroeger alle kinderen een boom en die werd geplant op de placentra…en mijn notenboom is groot en erg mooi!

 5. Katja 6 jaar geleden

  Hoi Sharon,
  Het klinkt inderdaad niet lekker, je placenta opeten. Ik kan het je toch ook echt aanraden om het in capsules toch te nutttigen. Er is wel bekend wat het allmeaal doet, alleen misschien in Nederland nog niet zo.
  Ik woon zelf al 10 jaar in de VS (Hawaii) en werk als bevallings docent en doula (dat is een steun persoon voor de moeder tijdens de bevalling). Ik heb zelf 3 kinderen en bij de eerste 2 heb ik het ook niet gedaan. Wist het eigenlijk niet echt en ik wimpelde het ook af als iets vies. Tijdens mijn 3e zwangeschap heb ik me er meer in verdiepd en geleerd dat dit allemaal positieve dingen zijn van het consumeren van de placenta:
  Minder bloed verlies na de bevalling.
  Sneller weer balans in de hormoon huishouding en geen of nauwelijks kraam-tranen.
  Meer energie.
  Melk productie komt sneller op gang.
  En er zijn zo nog wat dingen maar deze 4 zijn wel het meest duidelijk. Voor mij zelf was het echt een verschil van dag en nacht. Ik was echt in de zevende hemal na de bevalling van mijn derde kind en ben dus ook enorm enthousiast hierover.

  Tijdens de procedure om capsules te maken, wat dan dus echt niet vies is…. gewoon een pil. wordt de placent eerst schoon gemaakt, dan kun je er kruiden op laten doen als je het op de traditionele Chinese wijze doet. Vervolgens wordt het samen gedroogd en uiteindelijk fijn gemalen en in capsules gedaan. HIer zijn mensen daarin gecertificeerd wat vooral met hygyiene te maken heeft. Je neemt dan dagelijk 4-6 capsules in de eerste week en 2-4 in de 3 weken daarna. Na de eerste maand is het afhankelijk van hoe je je voelt. De capsules blijven jaren goed in de vriezer. Ik heb er nog een aantal en ik neem er af-en-toe een als ik veel last hen van mijn cyclus. Vooral tijdens mijn eisprong zijn mijn homonen dol en na 1 capsule is het echt zo veel beter. I vind het nog steeds ongelooflijk hoe sterk het effect is.

  Ik heb inmiddels veel vrouwen, via mijn werk, dit aangeraden en heb pas 1 reactie gehad die alleen maar OK was, de rest was allemaal super enthousiast. Wilde gewoon mijn ervaring met je delen. Mocht je meer info willen laat het maar weten.

  Aloha, Katja
  PS Mijn computer kent geen Nederlands, dus excuses voor de automatiche gecorrigeerde woorden naar het Engels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*