Je eetpatroon aanpassen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft

Je eetpatroon aanpassen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft
oktober 1, 2014 sharon

zwangerMijn mailbox vult zich nog weleens met allerlei vragen van gezondemama’s 🙂 Een veel voorkomende vraag is hoe dat nu zit met je eetpatroon aanpassen en zwangerschap en/of borstvoeding. Als je bijvoorbeeld wilt beginnen met het laten staan van geraffineerde suikers, dan kun je afkickverschijnselen krijgen, maar ook een zekere detox opwekken. Vandaar het antwoord eens in een blogpost 🙂

Gezonder eten tijdens zwangerschap en/of na de bevalling

Het klopt dat dit soort verstandige beslissingen (bijvoorbeeld het laten staan van geraffineerde suiker) een detox reactie kunnen opwekken. En natuurlijk wil je niet dat er vervelende afvalstoffen bij je kindje komen. In de perfecte situatie eet je al gezond jaren voordat je zwanger raakt, maar goed, dat is nu eenmaal niet altijd het geval. Een zwangerschap of net bevallen zijn kan juist leiden tot meer verdieping in wat je in je mond stopt, helemaal tegenwoordig nu het nog ‘hot’ is ook.

Afvalstoffen!

Hoewel je misschien het liefst zo fanatiek mogelijk aan de slag gaat met gezonder, natuurlijker eten, is dat bij zwangerschap op borstvoeding een minder goed idee. Je lichaam gaat opruimen en je wilt geen schadelijke stoffen bij je kleine gup hebben, of die nu in de buik zit of uit de buik is.

Take it easy

Wat het slimste is in dit geval: gewoon langzaam aanpassen. Geef jezelf de tijd veranderingen de maken, zodat je geen ‘shock to the system’ teweegbrengt. Je kunt bijvoorbeeld eerst je tussendoortjes eens onder de loep nemen en deze vervangen voor gezonde varianten. Na een tijd doe je dan je ontbijt erbij. Dan neem je er een gezonde lunch bij en vervolgens de avondmaaltijd. Of, vul dit langzaam opbouwen in zoals het bij je past.

Maar doe niet alles tegelijk. En wil niet teveel. Daarnaast is zwangerschap of de net-bevallen situatie al vrij vermoeiend, dus het ligt ook aan jezelf of je niet teveel van jezelf vraagt door alles om te gooien.

Doe dus rustig aan, relax en stress vooral niet.

Sapkuurtje?

Ennueh, de vraag of je een sapkuur kunt doen om op gewicht te komen. Euh, doe maar niet. Een sapkuur wordt alleen gebruikt om te ontgiften en dat is in de situatie van borstvoeding gewoon niet verstandig, niet nodig en helemaal niet ok voor je energielevel. Ik zeg, bind je kind op je lichaam in een doek en maak een extra wandeling elke dag en profiteer van het extra gewicht aan je 😉

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*