Je baby in de draagdoek – waarom eigenlijk?

Je baby in de draagdoek – waarom eigenlijk?
mei 23, 2013 sharon

Toen mijn dochter geboren werd, wist ik helemaal niets van draagdoeken. En toen ik er eens iets over zag, leek het me veel te moeilijk. Zo’n doek knopen, dat ging mij echt nooooooit lukken! En bij kleine baby’s ok. Maar bij oudere kinderen, jee dan zit echt iedereen je aan te gapen. Nee, bedankt.

Anti-kinderwagen baby

Totdat mijn dochter niet van kinderwagens bleek te houden. De eerste maanden van haar leven varieerden van thuis blijven omdat ze anders toch ging huilen, in de wagenbak en dan eerst in huis rondrijden tot ze in slaap viel en dan buiten maar heel hard doorlopen, want elke stilstand bracht het huilorkest terug en ik herinner me een moment dat ik voor het eerst alleen naar de winkel ging en mijn man gestrest heb opgebeld dat hij me mocht komen halen omdat ik gek werd. Dus uiteindelijk werd het voor mij vooral veel van het eerst genoemde: thuis blijven. Niet bewust, maar ik vond het gewoon niet leuk om naar buiten te gaan. Ze huilde namelijk bijna nooit, alleen in die wagen.

Draagdoeken

Goed, om verschillende redenen is de kinderwagen hier een drama gebleven. Dochter wilde kijken, gedragen worden en dan was alles goed. Maar een baby dragen en een wagen duwen is onmogelijk en heel zwaar. De eerste draagdoeken kwamen, een mei tai om niet teveel te hoeven knopen. Inmiddels is mijn dochter 1,5 en is mijn draagdoekcollectie uitgebreider. De mei tai is zojuist verkocht. Ik kan nu knopen. Zelfs op de rug. Ik doe het elke dag meerdere keren.

Lang leve de draagdoek!

Waar ik vroeger misschien dacht dat vrouwen, met kinderen aan zichzelf vastgeknoopt, het gewoon leuk vonden om er als hippies bij te lopen, begrijp ik het nu helemaal. Die draagdoek, lieve mama’s, is magisch.

 • Wanneer mijn dochter chagrijnig is – in de draagdoek op de rug. Per direct rust. Een half uur later is ze helemaal zichzelf en gaat ze lekker spelen.
 • Wanneer ze moe is, kan ze lekker hangen op de rug en meekijken met wat ik doe.
 • Buiten is niets zo leuk als de draagdoek of lekker zelf lopen. De kinderwagen is nog steeds drama. Telkens weer die handjes, puppyogen (of traanogen) en een zeurderig geluid. In de draagdoek is ze de rust zelve. ‘Eend!! Eend!!!’
 • Wanneer ik even snel iets moet doen / opruimen / schoonmaken – draagdoek!!
 • Daarnaast is het ideaal nu ze ook zelf loopt. Dan laat ik haar het eerste stuk zelf lopen tot ze geen zin meer heeft en dan knoop ik haar op de rug. Dan loop ik niet met zo’n kinderwagen te slepen, maar kan ik gewoon haar handje vasthouden.
 • Oooh en in de winkels! Niet alleen houdt mijn dochter niet van wandelwagens, ook niet van winkelwagens. En een dreumes loslaten in de supermarkt is geen geslaagd idee. Maar in de draagdoek….in de draagdoek keert alle rust volledig terug. 🙂

Wij kunnen niet meer zonder

Meerdere keren per week zucht ik vol ongeloof: wat doen mensen toch zonder draagdoek? Hoe doe je dat? Hoe hou je dat vol? Hoe kom je dan aan rust? Wat doe je dan als ze chagrijnig zijn? Wij kunnen niet meer zonder 🙂

De draagdoek zorgt bij ons echt voor veel rust, tevredenheid, blijdschap en veel knuffels en kusjes, zowel bij mij als mijn dochter. Ontzettend fijn!

De kinderwagen is gisteren verkocht 🙂

Comments (7)

 1. sanne 7 jaar geleden

  Mijn zoontje is 7 weken en wanneer ik een stuk ga wandelen met de honden neem ik hem lekker in de draagdoek mee, boodschappen doen hup in die draagdoek en wanneer hij huilerig is lekker tegen mama aan in de draagdoek. ik vind het nu al ideaal hij hangt lekker in de foetus houding tegen mij aan en ik vind het ook wel lekker knus en gezellig zo’n frummeltje op mijn buik ! alleen ben ik af en toe nog zoekende met omdoen, ik weet precies hoe het moet maar op de ÊÊn of andere manier zit hij de ene keer wel goed en de andere keer niet! maar oefenen baart kunst 🙂 het is ook bewezen dat een draagzak niet goed voor de heupjes is dus ik raad ook iedereen aan om een draagdoek te kopen en geen zak!

  • Melanie 5 jaar geleden

   Beste Sanne,

   Superleuk dat je zo van het dragen geniet en hopelijk ben je niet meer zoekende mbt het knopen van de draagdoek.

   Om verkeerde informatie te voorkomen wil ik nog even reageren op jouw laatste regel: “het is ook bewezen dat een draagzak niet goed voor de heupjes is dus ik raad ook iedereen een draagdoek te kopen en geen zak!”

   Draagzakken zijn wel degelijk goed voor de heupjes, maar dan moet je wel de juiste soort draagzak gebruiken.
   Bij het dragen van je kindje (in draagzak of -doek) is het van belang dat het kind ondersteund wordt van knieholte tot knieholte. Daarnaast is het ideaal als de knietjes hoger dan de billen van je kindje zitten, voor de correcte M positie.

   Gelukkig kan je met een draagzak net zo comfortabel dragen als met een draagdoek, zodat er voor ieder wat wils is 😀

   Nog veel draagplezier!

   Liefs, Melanie

 2. Jeanine 7 jaar geleden

  Ik ontdekte de draagdoek toen mijn zoontje 2 maanden was. Het knopen was even lastig maar daar ben je al snel aan gewend en Julian vond het heerlijk zo dicht bij mama! In de zomer maakte ik voordat hij ging slapen nog even een wandeling met hem in de draagdoek, daarna sliep hij heerlijk. Ik genoot er zelf ook volop van, zo heerlijk knus! Nu Julian toch best behoorlijk zwaar is, nu 11 kilo, neem ik hem vaker mee in de buggy. Dat vindt hij nu ook wel prima.

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Haha Keela is nu ook 11 kilo!!! Op de rug vind ik het erg goed te doen, in het begin een beetje oefenen en stoeien, maar nu zit ze als een huis 😛

 3. Eva 7 jaar geleden

  Leuk stukje! Ik heb mijn beide meisjes ook heel graag gedragen en zij werden ook graag gedragen. Met de komst van de tweede vond ik het helemaal een uitkomst, altijd twee handen vrij!
  Leuke foto van je dochter, wat een prachtig kind!

 4. Jouke 7 jaar geleden

  Leuk stuk Sharon! Ik had het er met mijn moeder over dit weekend, zij heeft ook draagdoeken gebruikt. Ze zei dat het nogal kindafhankelijk is of het werkt of niet. Mijn zus vond het zalig in een draagdoek, mijn broer vond het daarentegen verschrikkelijk, die wilde veel liever in een kinderwagen en ik vond het als baby enkel af en toe oke in een draagdoek. Het lijkt me idd gemakkelijk als het kind het fijn vind, zoals je schrijft, je hebt je handen vrij en je kind kan lekker meekijken.

 5. Katka 5 jaar geleden

  I always have to smile when i see mama with her baby in “een draagzak” or some sort of carrier. I cherish my memories. When my son was born he was “een huilbaby” nothing helped, not even the “huilbaby” specialist. So i bought ergo carrier – Beco butterfly. The crying stopped. I carried him almost the all day around the first months. It got less and less and with one year he preferred to walk. My son and me loved the carrier 🙂 I recommend to every new mama to carry her baby.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*