Het grote wildplukboek

Het grote wildplukboek
oktober 1, 2013 miranda

wildplukkenDe moeder van een vriendinnetje van mijn dochter had Het grote wildplukboek van Edwin Florès gekocht. Na alleen de kaft te hebben gezien, heb ik het blind gekocht! Als tiener ben ik met scouting een aantal keer op een soort van survival kamp geweest waar we leerden welke planten je kunt eten en hoe deze te bereiden. Het heeft me altijd verbaasd hoeveel eetbaars er zo in het park of bos voor het oprapen ligt en welke smakelijke gerechten je ermee kunt bereiden. Dit boek bracht dat nostalgische gevoel weer bij me naar boven. Daarnaast leek het me ontzettend leuk om met dit boek onder de arm samen met de kinderen te gaan struinen in de natuur. Op zoek naar een zelfgevonden maaltijd.

Een overzichtelijk boek met veel info

Eerst maar eens het boek doornemen. Het is een overzichtelijk boek met een logische opbouw. Eerst wordt uitgelegd wat je allemaal nodig hebt om te kunnen beginnen (handschoenen, schaar, mandje etc.). Na een korte uitleg over wildplukken en bereiden/conserven van je vondsten, is er een maandlijst (wanneer kun je wat plukken). De planten staan op alfabetische volgorde in het boek. Per plant staat vermeld wat de bijzonderheden en kenmerken zijn, waar te vinden in welk seizoen, de heilzame werking en (niet onbelangrijk) hoe te gebruiken.

Brandnetel, paardenbloem en madeliefjes

Gewapend met boek, mand, handschoenen en schaar ben ik met de kinderen naar een natuurgebied vlakbij huis gegaan. Daar bleek wildplukken toch net iets makkelijker gezegd dan gedaan… Paardenbloemen, vlierbloesem en brandnetel herken ik met gemak, de overige planten uit het boek worden wat lastiger. En daar liep ik tegen het eerste obstakel aan. Als je niet beschikt over een ruime (wilde) plantenkennis en biologieles alweer erg lang geleden is, heb je toch echt een plantendeterminatiegids nodig. In het boek worden er enkele aangeraden. Onze eerste poging kwamen wij dan ook thuis met enkel brandnetel, paardenbloem en madeliefjes.

Onze eigen wilde salade!

De tweede poging ging al wat beter. Deze keer heb ik eerst de maandlijst bekeken en de planten die in deze maanden voorkomen, voordat we met een determinatiegids op pad gingen. Ik selecteerde de planten en dochterlief – gewapend met roze tuinhandschoentjes en schaar – knipte de plantjes om ze in de mand te doen die gedragen werd door haar kleine broertje. We hebben zo een ‘wilde salade’ bij elkaar gesprokkeld met onder andere klaverzuring, veldzuring en barbarakruid. We hebben ontzettend veel plezier gehad tijdens het plukken.

Nog wat extra recepten mag best!

Achterin het boek staan een aantal recepten van Jonnie Boer. De recepten zien er stuk voor stuk heerlijk uit en ik zal er zeker een paar van uitproberen. Wat ik wel jammer vind is dat er niet meer recepten in het boek staan. Het wildplukken is met een determinatiegids goed te doen en ik denk dat je als je het vaker doet, de determinatiegids niet zo vaak meer nodig is. Wat ik dan wel nodig heb zijn ideeën wat allemaal te bereiden met je plukoogst. Die staan er minder in het boek dan ik had verwacht.

Voor de al wat ervaren plukker is het boek een mooie aanwinst!

Comment (1)

  1. gonne 6 jaar geleden

    Er is onlangs ook een wildboekkookboek verschenen van Edwin Florès. Met bijna 300 (!) recepten, dus we kunnen ons hart ophalen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*