Groen Doen: alles over ecovriendelijk en duurzaam leven

Groen Doen: alles over ecovriendelijk en duurzaam leven
maart 8, 2013 Diana

Groen DoenBij het bewust worden wat er in ons eten zat is er een hele wereld voor me open gegaan. Ik was zelf nooit zo van het duurzaam doen of ecovriendelijk leven. Ik stond daar gewoon nooit bij stil en dacht dat ik de wereld er niet mee zou helpen als ik in mijn eentje milieubewust zou gaan doen. Maar toen werd ik moeder. Je wil het beste voor je kinderen, en je wil dat ze geen schadelijke stoffen binnen krijgen, niet via het eten of via speelgoed. Dan besef je ook ineens dat al die schadelijke stoffen ook schadelijk zijn voor het milieu en je wil je kinderen in een leefbare wereld achterlaten. Het was een hele omslag en sindsdien proberen wij ecovriendelijker te leven, met meer respect voor ons lichaam, ons medemens en de wereld om ons heen. Voor die mama’s is het boek ‘Groen Doen‘ van Marie-Claire van den Berg echt een heel leuk en interessant boek om te lezen.

Verslag van haar zoektocht

Marie-Claire beschrijft in haar boek, op een toegankelijke, niet belerende manier, hoe haar besef is gegroeid om milieubewuster te leven en hoe ze dat met haar gezin in het dagelijkse leven kan toepassen. Er is geen onderwerp dat ze onbesproken laat: Groene stroom, bio industrie, duurzame visvangst, cosmetica, afval en zelfs duurzaam bankieren. Ze is vooral realistisch in de conclusies die ze trekt in haar zoektocht die vooral heel praktijk gericht is. Ze zegt heel eerlijk wat voor haar wel gewerkt heeft en wat niet, en waar ze nog lerende is. Het grappigst vond ik de passage waar zij de onenigheid omschrijft met haar partner toen hij vergat de eitjes op de duurzame manier te koken en ze vervolgens met lange gezichten aan de ontbijttafel hun eitjes aan het pellen waren. Zo herkenbaar 🙂

Je hoeft het wiel niet nog een keer uit te vinden

Het geweldige van dit boek is, dat als je niet weet waar je moet beginnen om wat meer milieubewust en groener te leven, je het dus niet helemaal zelf hoeft uit te vinden. Marie-Claire geeft ongelooflijk veel tips! Zo beschrijft ze hoe je aan zonnepanelen kan komen, waar je het beste terecht kunt voor groene stroom, hoe je een eitje op de duurzame manier kunt koken, hoe je zelfs op een duurzame manier kan internetten, hoe je boodschappen kunt doen of welke auto je kunt kiezen als je toch auto wilt blijven rijden. Ook waarschuwt ze voor de valkuilen: hoe je bijvoorbeeld praktijken als ‘greenwashing’ kunt herkennen en of duurzame energie ook echt zo duurzaam is, zoals sommige energiemaatschappijen beweren. Het is aan de lezer om te bepalen welke tips je kunt toepassen en welke je te ver gaan.

Duurzaam koken!

Ik wist niet dat er zoiets bestond als duurzaam koken, maar het kan echt! Marie-Claire beschrijft in haar boek hoe je eten kunt klaarmaken zonder al te veel gas te gebruiken. Toen ik dat las kwam ik helemaal in de Eureka stemming. Eten blijft doorgaren in het kookvocht, ook al heb je het vuur uitgezet. Daar kun je dus handig gebruik van maken! Zo kun je ook heel simpel een hardgekookt eitje koken: je brengt de eieren aan de kook, je laat het nog 2 minuten koken. Je doet het vuur uit, deksel erop en je laat het nog tien minuten staan. Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt! Ook ben ik nagegaan of we al groene stroom hadden, en of het bij de juiste maatschappij was en hoe ik niet elke keer de verwarming hoger hoef te zetten als ik het wat kouder krijg.

Nalatenschap

Als we als mama goede voeding voor onze kinderen belangrijk vinden, dan is de kans groot dat we ook graag willen dat ze in een mooie gezonde wereld opgroeien. Het is geen ver van je bed show en iedereen kan iets doen om een steentje bij te dragen om dat te realiseren. Groen Doen is daarom echt een aanrader voor de bewuste, gezonde mama.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*