Gezonde schoolreisjes: zo deed ik het

Gezonde schoolreisjes: zo deed ik het
juni 23, 2014 Susan

schoolreisjeBij velen staat ‘ie vast al weer op de kalender. Het schoolreisje. Weer zo’n moment in hoeverre ga je uitzonderingen maken voor je kind. Ik ga hier niet uit van een allergie/ intolerantie, maar wanneer je bewust kiest voor gezonde voeding.

Friet en Ranja

Dit jaar hoefde ik voor mijn kleuterdochter geen eten en drinken mee te geven, ze kregen daar een frietje en wat te drinken. Ook mochten ze wat snoep meenemen. Het frietje is natuurlijk op zo’n dag geen probleem. Meer moeite had ik met het drinken, ik ging er namelijk vanuit dat dit iets van ranja zal zijn. Mijn dochter vraagt zelf meestal om water en drinkt vrij veel, aangezien ik niet weet hoe makkelijk ze aan (tussentijds) drinken kan komen, geef ik wel een flesje water mee. Voor de uitzondering een gekocht flesje water in plaats van haar trouwe Klean Kanteen, uit angst dat deze kwijtraakt en ze zelf van een plastic flesje makkelijker de dop kan draaien en op de wc kan bijvullen 😉

Gebakken ei en heeeel veel tomaatjes

Mijn groep 4 zoon moest wel een lunchpakket en drinken meenemen, die kreeg ter plaatste alleen een ijsje. Ook hij mocht wat snoep meenemen. Voor hem gold ook dat het ijsje die dag geen probleem is. De lunch was ook geen probleem, want die maakten we natuurlijk zelf. Zelf wou hij graag een (spelt)boterham (met grasroomboter) en een gebakken ei mee, “en verder heel veel tomaatjes mama”. Ook hij kreeg voor die dag een plastic flesje water mee.

Gezond snoepen

Samen hadden we ook een oplossing bedacht voor de snoepjes. Mijn dochter wou graag een zakje met gedroogd fruit: krentjes, goijbessen, incabessen, moerbeien, dadels (“mogen die ook gevuld met cacaocrisps mama?”), zelf gedroogde appelringen en mangofruitleer.

Zoonlief wou graag een heel(!) doosje cherrytomaatjes en appel-aardbei fruitgummies van Organix Goodies.

Daarnaast kregen ze allebei een half reepje (2 blokjes) lovechock en een notenreepje gezoet met honing mee. Deze keer niet zelf gemaakt, omdat de gekochte toch net iets steviger blijven en ze mooi afzonderlijk verpakt zijn. Thuis bleek, dat zoonlief alleen zijn notenreepje niet op had én dat veel kinderen wilden meedelen in zijn tomaatjes. Hij vertelde ook dat ze limonade kregen, maar dat hij lekker zijn eigen water had gedronken.

Ook mijn dochter heeft veel van de besjes gedeeld vertelde ze, maar heeft daarnaast de “verleidingen” minder goed kunnen weerstaan. Ze had van veel kinderen een snoepje geproefd en toch wel ranja gedronken “ja, want de mama van M zei dat dit ranja zonder suiker was…” huhu 😉 Ook had ze voor een gezond ijsje gekozen… een aardbeienijsje 😀 Heerlijk die kleuterlogica. Thuis wilde ze trouwens meteen haar flesjes water leegdrinken en die vulde ze ook nog een keer bij…

Belangrijkste is dat ze allebei hebben genoten van een heerlijk schoolreisje. Over 2 jaar de volgende pas…

Comments (6)

 1. Miranda 6 jaar geleden

  Ik vind eten meegeven naar de basisschool sowieso een hele uitdaging hoor, laat staan voor een schoolreisje! Mijn oudste is net 4 dus die gaat nu sinds een paar weken, maar ik vind het lastig om origineel te blijven. Soms lijkt het ook wel of ik de bakjes ongeopend retour krijg; beetje jammer van de (natuurlijk met veel zorg en liefde) zelf gebakken cake, koek etc., die meneer thuis heerlijk vindt maar op school niet (of er geen tijd voor heeft/neemt). Dus ik maak het mijzelf maar niet zo moeilijk meer 😉 Tomaatjes, “schapenkaas” (rauwmelkse kaas in welke vorm dan ook), dadels gevuld met noten, rozijntjes in de mix met nootjes en zaadjes, druiven, blauwe bessen, aarbeien, kersen, courgettepannenkoeken (met “aap” – die pindakaas van een bepaald merk) doen het over het algemeen wel goed… Nog een vraag voor een situatie waar ik nu nog niet mee te maken heb maar binnenkort vast zeker: hoe te handelen als kinderen naar vriendjes of vriendinnetjes gaan om te spelen of een kinderfeestje?

  • Auteur
   Susan 6 jaar geleden

   Hoi Miranda,
   lastig hè als ze naar school gaan, moet je ineens weer over hele andere dingen nadenken.
   Bij mij blijven ze 2 dagen in de week over en ook ik heb de echte variatie die 2 dagen losgelaten. Precies wat jij beschrijft, alles waar ze thuis heerlijk van smullen, is op de een of andere manier uit de broodtrommel minder lekker :(. Bij ons kiezen ze dus meestal voor 1-2 kleine speltboterhammen met beleg, tomaat+komkommer, gekookt ei en iets van gedroogd fruit en olijfjes. Bij het fruitmoment in de ochtend is er wél volop variatie, dan krijgen ze elke dag een bakje of zakje met verschillende soorten fruit mee.

   Bij het spelen geef ik aan de ouders aan dat wij zelf geen (geraffineerde) suikers en zoetstoffen eten. Dat ze fruit heerlijk vinden en dat ip 1 snoepje niet zo erg is, maar liever niet meer. Daarnaast dat ze graag water/thee drinken (maar daar vragen ze zelf altijd om). Kinderfeestje idem dito. Ze mogen gewoon helemaal meefeesten, maar niet de hele middag alleen maar snoepen. Een snoepzak mogen ze thuis weggooien en dan krijgen ze daar iets van lovechock (die we alleen bij speciale momenten hebben) voor. Eigenlijk nooit strijd over het weggooien van de snoepzak…
   Vooral mijn kleuterdochter van 5 wil graag alles proeven en zegt dan zelf dat daar geen suiker in zit 😉 Voor mijn zoon van 7 maakt het niet zo uit, die kan het makkelijker afslaan.

   Op de vorige school hadden de ouders van het beste vriendje van ZL, altijd speciaal voor hem rozijntjes in huis. En dit jaar bij een feestje van een ander vriendje hadden ze naast spekjes ed ook een schaal tomaatjes en druiven op tafel staan. Super leuk!

   Hoop dat je hier iets mee kunt. Lees anders gerust verder op de site, we hebben ook een aantal blogs met gezonde “snoepjes” / tussendoortjes 😀

   • Miranda 6 jaar geleden

    Dank voor je uitgebreide antwoord! Met je tips kom ik zeker een heel eind. Ik moet ook gewoon maar eerlijk zijn tegen anderen over wat wij wel en niet eten. Wij zijn vegetariers (jouw gezin ook begrijp ik) en dat vind ik niet moeilijk om te melden, dus dan maar meteen melden dat er geen geraffineerde suiker wordt geconsumeerd. De traktaties van school en KDV moffel ik nu nog stiekem weg (ze zijn nog te klein om het te beseffen) en thuis is er altijd genoeg te snoepen dat in mij ogen wel verantwoord is (namelijk door mij gemaakt, haha, ja de recepten van dit blog vallen altijd wel goed in de smaak hoor, ik zou weer eens van die snoepballetjes moeten maken, heb ik al een tijd niet gedaan en die kunnen natuurlijk ook makkelijk mee in een trommeltje).

 2. Eli 6 jaar geleden

  Wat een prima resultaat!
  Ik heb een vraag, want zit met een kleine uitdaging. Mijn dochter van bijna 2 krijgt ook geen suikers. Op kdv ging dit altijd prima en nog wel. Maar we krijgen steeds meer vraag vd leidsters over een alternatief voor de traktaties. Rozijntjes lijken niet meer het alternatief. Ze vragen om een ander alternatief.
  (Moet zeggen dat dochter een pittige tante is die weet wat ze wil, dus de vraag begrijp ik wel) Heb jij een goed idee. Iets goed houdbaars zodat het daar gewoon kan blijven.
  Ik vind het lastig. Begrijp sowieso niet waarom ouders zoete troep uitdelen maar goed dat zal wel blijven als ik het zo allemaal lees.

  • Auteur
   Susan 6 jaar geleden

   Hoi Eli,
   Organix Goodies heeft zakjes met fruitgummies (appel/aardbei en ananas/perzik). 1 zakje is wel veel, maar afgesloten in een trommeltje zijn ze los ook lang houdbaar. Verder doet/deed gedroogd fruit het ook altijd goed. Je kunt ook zelf fruitleer maken en hier leuke vormpjes uitsteken (volgt binnenkort een blog over, maar ook genoeg recepten op internet). Eventueel kun je ook vragen of je een paar (halve) cakejes in de vriezer mag bewaren. Als ze die ’s morgens met brengen eruit halen is die een heel eind ontdooid.
   Zelf hoefde ik op kdv niets neer te leggen, ze hadden altijd wel rozijntjes, rijstewafel of soepstengel voor het geval er niet op fruit/rozijntjes werd getrakteerd. Op de BSO heb ik inderdaad een bakje met bovengenoemd staan voor beide, maar daar wordt duidelijk minder vaak getrakteerd. Succes!

   • sandy 6 jaar geleden

    Misschien is een zakje wortelchips van organix iets? Dan niet gelijk een heel zakje, maar een paar chippies?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*