“Even” voorstellen… Susan

“Even” voorstellen… Susan
maart 3, 2013 Susan

SusanHoi, jullie hebben inmiddels via Sharon al een paar recepten van mijn voorbij zien komen. Ik ken Sharon al langer via andere (social) media (MissNatural, Voedzo, twitter, facebook) , waar ik ook regelmatig mijn gerechten voorbij laat komen. En toen kwam daar het verzoek of ik mee wilde bloggen voor De Gezonde Mama. Uhm ja dat wilde ik wel en ik vind het ook wel een eer, maar om nou ook nog leuke stukjes te gaan schrijven rond de recepten… :-S. Haha maar goed, we gaan eens ontdekken of ik ook nog wat schrijvers kwaliteiten heb!

Hindernisje..

Eerste hindernis die ik moet nemen is al meteen dit voorstel stukje. Want tja wat moet ik nou weer gaan vertellen over mezelf? Maar eens even spieken bij de andere bloggers… Oeps, hele epistels hebben zij ervan gemaakt. Hmm, nou, kan ik dus niet meer aankomen met:

Ik ben Susan, getrouwd met een super man en moeder van 2 heerlijke kinderen. Een zoon (’06) en een dochter (’09) die allebei lang borstvoeding hebben gehad en bij wie de voeding zijn gaan introduceren via de Rapleymethode. Daarbij proberen wij een zo gezond mogelijke leefstijl te hebben. Naast mijn medische baan vind ik het erg leuk om over voeding te lezen en hierdoor koken wij vaak niet gangbare recepten, met alledaagse ingrediënten. Wij eten suikervrij/-arm, zuivelarm, E-nummervrij, biologisch, tarwe-arm en deels glutenvrij. Ik eet vegetarisch en manlief en kinderen zijn flexitariër. Zij mogen zelf hun keus daarin maken, maar ze zien wel dat mama geen dierenvlees eet.

Nog een beetje meer

Nee, jullie willen vast nog wel iets meer weten… Komt ‘ie:
Als kind was ik altijd een gespierde spijker. Ik at en ik at, maar ik hield hetzelfde figuur. Niet dat ik daar destijds (en nu nog niet eigenlijk, maar dat terzijde) mee bezig was, maar toch. Oh en als ik schrijf dat ik maar at en at, dan bedoel ik dus ook echt dat ik maar at en at. Op de middelbare school zag mijn dag er ongeveer zo uit qua eten:

 • Ontbijt met bijna 0,5 L yoghurt met goedgevulde muesli/cruesli
 • 12-14 sneden brood mee naar school (drama met broodtrommels natuurlijk, dat paste niet in mijn boekentas)
 • uit school fruit
 • 2 keer opscheppen met het avondeten (we aten meestal pasta of rijst of aardappelen)
 • en een uur na het avondeten alweer honger, waardoor ik voor het slapen gaan wéér een bak yoghurt met muesli at…

Migraine!

In 5 atheneum kreeg ik ineens zo vaak last van migraine dat ik zelfs een jaar over heb moeten doen. Maar toch ging er nog geen belletje rinkelen. Totdat ik (aan de hand van schoolfoto’s) ineens merkte dat ik heel veel aan was gekomen. Ik stond nooit op de weegschaal, maar het moet toch bijna 5 kilo in 2 jaar geweest zijn. En ik snapte niet hoe dat kon. Ik hield niet van snoep, at geen boter op brood, deed geen jus bij de aardappels… En we aten altijd zo gezond volkoren pasta/brood…

Overgevoelig voor koolhydraten…

Nu had mijn moeder in die tijd een vriendin die “klachten kon testen met een apparaatje” (ik denk dat het een soort bioresonantie was). En wat bleek: ik was “overgevoelig voor koolhydraten”…! Haha met mijn kennis van nu helemaal niet vreemd, gezien mijn dagmenu ;-). Uiteindelijk een begeleiding van lik-me-vestje gehad, maar het Atkins dieet was helemaal “hot” in die tijd, dus daar kon ik mooi van profiteren met achtergrond info over koolhydraat vertering, recepten en repen.

Mijn voordelen?

Na 2 weken koolhydraatvrij weer langzaam wat gaan introduceren tot ik een mooie persoonlijke hoeveelheid had gevonden. En de voordelen? Geen opgeblazen gevoel mee (want achteraf gezien had ik dat eigenlijk ook wel), veel minder migraine, ik zat veel beter in mijn vel en (bijkomend voordeel) ook weer de kilo’s eraf.En het mooie is dat ik het nog geen dag moeilijk heb gevonden. Deze manier van eten (ik heb het zelf nooit als een dieet gezien) paste bij mij!

Wijze lessen over gezonde voeding

Inmiddels eet ik dus al zo’n 14 jaar koolhydraatvrij. In de loop der jaren, en met name nadat ik bevallen was van zoonlief, ben ik me meer gaan verdiepen in voeding en dan met name in echt voedsel. En zo leerde ik van alles over zoetstoffen (ojee wat heb ik veel aspartaam gegeten/gedronken tijdens de “Atkins-fase”), E-nummers en biologische voeding. Tja en door mijn speurtochten kwam ik ook uit bij gifvrij speelgoed en verzorgingsproducten.

We doen het samen!

Al met al is de introductie geleidelijk gegaan. Wat heerlijk is, is dat mijn man er nagenoeg volledig achterstaat. Ik doe het leeswerk, vertel hem de highlights en samen proberen we zoveel mogelijk in te passen in ons leven. Wat voor ons daarbij heel erg belangrijk is, is dat we ons er goed bij blijven voelen. Je raakt natuurlijk besmet waar je mee omgaat en sommige dingen zijn te extreem voor ons, of voelen we ons niet prettig bij. Nou dan doen we het gewoon (nog) niet.

Vreemde gezichten en uitleg

Ik merk wel dat onze directe omgeving nog lang zo ver niet is en dat we veel vreemde gezichten krijgen en uitleg moeten geven. Of dat het onderwerp juist gemeden wordt. Maar goed, misschien moet ik daar maar eens een ander blog aan wijden. Inmiddels zit ik namelijk alweer aan 1,5 kantje… En ik maar denken dat ik niets op papier kan krijgen, haha.

Recepten delen!

Dus voor nu laat ik het erbij. Ik zal proberen regelmatig recepten te posten, zit namelijk nog bomvol ideeën. En heb je vragen, stel ze gerust!

Gezonde groet,

Susan

Oja en laat maar weten als jullie nog voorkeuren hebben voor receptideeën. En vooral ook of jullie zitten te wachten op een heel verhaal rondom het recept of lekker basis, geen gedeun, post alleen het recept maar… ☺ In dat geval zal ik waarschijnlijk wel regelmatiger iets kunnen posten (stille hint).

Comments (5)

 1. Linda 7 jaar geleden

  Hoi Susan,

  Of je schrijftalenten hebt? Nou, ik vind dit een erg leuke introductieblog hoor! Komt dus vast wel allemaal goed 🙂 Ik kijk al uit naar je recepten enne.. Het zijn jouw recepten, dus doe lekker waar je je zelf goed bij voelt: veel of weinig tekst, of afgewisseld, denk dat het niemand uitmaakt als de volgende recepten net zo lekker zijn als de vorige haha.

  Groetjes Linda

 2. Mayke 7 jaar geleden

  Leuk Susan, ik kijk uit naar je berichten en recepten 🙂

 3. Nelleke 7 jaar geleden

  Wat leuk, weer een blogger erbij!!!
  Mijn oudste (2,5 jaar) eet geen groente en met de jongste (6 maanden) ben ik net begonnen met rapley, dus ik ben benieuwd naar je recepten!

  • Auteur
   Susan 7 jaar geleden

   Wat vervelend Nelleke. Eet ze helemaal geen groente? Niet geprakt/gemengd of puur?? Eet ze wel fruit?

 4. Auteur
  Susan 7 jaar geleden

  Bedankt voor jullie leuke reacties!
  Jullie zien de recepten snel verschijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*